Autor Wątek: Turkmenistan  (Przeczytany 1977 razy)

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
  • Miasto: Ruda Śląska
  • Na forum od: 29.07.2011
Odp: Turkmenistan
« 25 Gru 2013, 13:47 »
Co znaczy bez zmian? Wiem, że po wyborach wyrabiali ponownie w trybie szybkim ;)
Zapraszam ===>

Elwood

• Gość
« 26 Gru 2013, 10:22 »
Dalej wyrabiają (przynajmniej w listopadzie) ale w czym ma mi to pomóc?

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
« 26 Gru 2013, 11:59 »
Więc po co jakieś agencje, skoro można, bez łaski, dostać wizę w Trabzonie?
… why so serious ?

Offline Mężczyzna tranquilo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 21.01.2011
    • Na rowerowej ścieżce
« 26 Gru 2013, 13:44 »
Więc po co jakieś agencje, skoro można, bez łaski, dostać wizę w Trabzonie?
Trzeba do tego Trabzonu pojechać?

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
« 26 Gru 2013, 20:59 »
a widzisz ;)
gapa jestem ;)
… why so serious ?

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
« 27 Gru 2013, 11:27 »
No to podsumowując ... jak mówiłem przez telefon.
Kilkadziesiąt minut na granicy, kilkanaście dolarów "za obsługę" , na drugiej granicy paszport i już.
Tyle widzieliśmy oficjeli i policjantów.

Jesteś złośliwy robb.
Nic więcej.
Mając jako taką wiedzę w temacie Turkmenii nie podzielileś się nią... Taki mądrala z Ciebie... specjalista od szklanek herbaty. PIES CIEBIE TRĄCAŁ.
Bo nie ma się czym dzielić ;)

A obrażać si
Jesteś złośliwy robb.
Nic więcej.
Mając jako taką wiedzę w temacie Turkmenii nie podzielileś się nią... Taki mądrala z Ciebie... specjalista od szklanek herbaty. PIES CIEBIE TRĄCAŁ.

Bo nie ma czym
A złośliwości i psy zostaw w spokoju.

Po takim podsumowaniu tematu, na pewno wszyscy tłumnie podzielą się swoją wiedzą, choćby nikłą jak moja, ochoczo :)

… why so serious ?

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 27 Gru 2013, 11:57 »
Przypomniało mi się że szkodnik z Marcinem Korzonkiem byli przejazdem w Turkmenistanie.
Na stronie informacji niezbyt duzo - mozna pewnie osobiście dopytać:

http://kumkum2010.wrower.eu/p/trasa.html
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Elwood

• Gość
« 27 Gru 2013, 12:17 »
I to trza było napisać robb a nie do mnie dzwonić, jak się mleko rozlało.

W pierwszym poście napisałem wyraźnie, że sprawy wizowe mnie NIE INTERSUJĄ, bo mam je opanowane.
Cała pisanina o Trabzonie więc czemu miała służyć?
Temu, by napisać, że nie potrafię do tego miasta podjechać, tylko niby w jakim to celu?
By se jeszcze raz wizę wyrobić, którą już MUSZĘ mieć w paszporcie?

P.S.
Dzięki Aniu.
Tym samym temat uważam definitywnie za wyczerpany.

Offline Mężczyzna Marcin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 06.02.2012
    • Domowa
« 11 Lut 2014, 15:10 »
Przypomniało mi się że szkodnik z Marcinem Korzonkiem byli przejazdem w Turkmenistanie.
Na stronie informacji niezbyt duzo - mozna pewnie osobiście dopytać:

http://kumkum2010.wrower.eu/p/trasa.html

Hej!

Coś dawno tutaj nie byłem :-)

Na blogu faktycznie niewiele jest, a jakoś do tej pory nie udało moi się zrobić strony o tej wyprawie, wiedyś powstanie :-)

Co do Turmenistanu: bylismy tam 10 dni, ale cyrki jakie mieliśmy były MEGA GIGANTYCZNE. Właściwie to cała opowieść... (cytaty z artykułu dla "Magazynu Rowerowego" - 2011'03)

W skrócie: Wizy załatwiałem w Polsce w firmie Wadi - zapewniali że sa gotowe, a dwa dni przed odlotem okazało się że nie dostalismy ich - tzn podobno Andrzej nie dostał. Polecieliśmy do Uzbekistanu i tam zaczęliśmy wyrabiac wizę w ambasadnie turkmeńskiej. Niby się to udało (koszt ok 100 $ za tryb Express), ale na granicy:

"Z przekroczeniem pierwszej granicy nie mamy problemów. Po przejechaniu szerokiego na kilkaset metrów pasa ziemi niczyjej i kilku posterunków wojskowych docieramy przed oblicze celników Turkmeńskich. Są oni mocno zaskoczeni naszą obecnością – nie mogą uwierzyć że po drugiej stronie nie czeka na nas umówiona agencja turystyczna, która nas będzie pilotować po kraju. Okazuje się także, że brakuje nam jednego ważnego świstka – „Entry Travel Pass”. Z wielkim trudem udaje nam się pokonać jednak i tą przeszkodę i po kilku spedzonych na granicy godzinach zostajemy wpuszczeni do Turkmenii. "

i dalej:

"Odwiedzamy polska ambasadę, gdzie konsul szczerze nam mówi, że do końca sam nie wie czemu wymagają od nas dodatkowych formalności. Radzi tylko żeby to jakoś załatwić – bo możemy mieć problemy, a oni niewiele nam pomogą w takim wypadku. Próba załatwienia meldunku w urzędzie – bo taki obowiązek maja turyści – kończy się niepowodzeniem. Czujemy się jak w dramacie Kafki –czas ważności wizy płynie nieubłaganie, a my odbijamy się od ściany do ściany biurokratycznej niemocy. W końcu pasujemy i idziemy do agencji turystycznej, obsługującej zagranicznych turystów, która „za drobną” opłatą zdobywa potrzebny stempel w paszporcie. Jakby tego była mało na ulicy zaczepia nas obcy człowiek – Mierdan – oferując nam pomoc w zwiedzaniu stolicy. Korzystamy z okazji, szybko się jednak orientując, że nowy znajomy prawdopodobnie jest pracownikiem służby bezpieczeństwa, który ma nas wybadać czy nie staramy się przemycić obywatelom turkmeńskim jakiś rewolucyjnych idei.  Dwa dni pobytu w stolicy w atmosferze napięcia i niepewności spowodowały, że zaczynamy się czuć jak paranoicy – na każdym kroku czując czyjś wzrok na plecach."

Potem juz było łatwo...

In plus: bylismy 10 dni w Turkmenistanie i dzięki temu mogliśmy przejechać pustynię  Kara-Kum

In minus - tak dużo łapówek nie zapłaciłem nawet w Rosji czy Kazachstanie...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum