Autor Wątek: PKP i kilkanascie rowerów.  (Przeczytany 935 razy)

Opis: porada

Offline Mężczyzna kuba2354

• Miasto: Leźno k/Gdańska
  • Na forum od: 08.04.2013
PKP i kilkanascie rowerów.
« 23 Gru 2013, 00:43 »
Na początku wspomnę, że szukałem tematu o przewozie rowerów w PKP i znalazłem, ale o jednym czy dwóch maszynach w przedziale. Lecz zostałem poproszony o zorganizowanie wyjazdu, w związku z tym mamy pytanie, które brzmi : "Jeśli mam około 30 rowerów, to czy muszę pisać do PKP prośbę o dostawienie jednego wagonu przeznaczonego do przewozu rowerów? Jeśli tak to z jakimi kosztami musze się liczyć?"

Pociąg to REGIO z Poznania do Gdańska, o ile wiem to jest tylko JEDEN wagon dla rowerów, a troche ich tam musze zmieścić.

PS: Mógłbym napisać do PKP, lecz pewnie odpowiedź uzyskałbym za kilka tygodni. :)

Pozdrower, Kuba :)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Odp: PKP i kilkanascie rowerów.
« 23 Gru 2013, 00:53 »
Każdy przejazd grupowy pow. 10 osób powinien być zgłaszany (choć zazwyczaj nie jest). Jeśli jesteś organizatorem nie chcesz mieć wpadki to warto oficjalnie pogadać z przewoźnikiem o tej sprawie. Poza tym teraz nie ma możliwości zakupić biletów ponadprogramowo niż obejmuje tego ilość miejsc w przedziale rowerowym.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 23 Gru 2013, 01:09 »
Chyba, że zagadasz bezpośrednio z konduktorem (ale to może zadziałać jeśli tych rowerów jest więcej o 2-3 niż miejsc).
Więc raczej zagadaj bezpośrednio z PKP.
Wracam do jeżdżenia.

Offline owca

• Miasto: Łódź/Piotrków Tryb.
  • Na forum od: 18.02.2011
« 23 Gru 2013, 08:31 »
Niestety nie wiem jak to działa w PR, bo załatwialiśmy tylko w IC, ale napiszę jak to wyglądało w naszym przypadku, może się na coś przyda ;)

W IC załatwiało się to lokalnie (nie centralnie). Znalazłem kto jest właścicielem danego pociągu, bo to kierownik z danego regionu odpowiadał za skład pociągu, potem po wielu telefonach udało mi się załatwić numer do szefa PKP Gdynia i to z nim bezpośrednio się dogadywałem.
Poza tym kiedyś wracaliśmy w 18 osób też z Gdyni (IC), oczywiście niczego wcześniej nie zamawialiśmy, więc podjechaliśmy kilka godzin wcześniej na dworzec, żeby zobaczyć co da się zrobić. Panie w 2 kasach twierdziły, że nic nie da się zrobić, natomiast pani w trzeciej kasie zadzwoniła do kierownika. Ostatecznie doczepiono nam wagon bezprzedziałowy na wyłączność i kazano ładować się do środka. Wagon doczepiony tak, że praktycznie nikt nie chciał przechodzić itd.

Ogólnie chyba dużo zależy od osoby, która jest odpowiedzialna za skład pociągu. Jak trafisz na normalną, to pewnie uda się coś załatwić, jak trafisz na gbura, to lipa.

Jak dowiesz się już czegokolwiek, to pisz tutaj, na pewno się przyda taka informacja.

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 23 Gru 2013, 10:24 »
O którym REGIO konkretnie mówisz bo żadnego nie widzę.

Offline Mężczyzna sebekfireman

• Miasto: Trzemeszno k/Gniezna
  • Na forum od: 09.03.2011
    • http://www.rowersebek.xt.pl
« 23 Gru 2013, 14:39 »
Zapewne chodzi o REGIO z przesiadką w Bydgoszczy, bo bezpośrednich PRów z Poznania do Gdańska nie ma. Jeżeli będą to pociągi typu EN57 (a na tej trasie nie zawsze się takie trafiają, gdyż kilka kursów obsługiwane jest przez wagony piętrowe, gdzie rowerów wchodzi bardzo mało) z przedziałem bagażowym to 30 rowerów powinno się jakoś zmieścić.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum