Autor Wątek: Lato 2014 - rowerostopem na wschód  (Przeczytany 3790 razy)

Offline Kobieta juanita_hawaii

• Miasto: Radom/ Kraków
  • Na forum od: 22.01.2012
Lato 2014 - rowerostopem na wschód
« 23 Gru 2013, 02:04 »
Cześć wszystkim,
po dłuższym przestoju od n-dniowego rowerowania znów mam chęć na wakacje z sakwami:) Jest jeszcze dość wcześnie, ale ma być daleko i spektakularnie, więc musi być czas na zastanowienie i przygotowania. Zgodnie z formularzem poszukiwań partnera:

Coś o mnie. Asia lat 20, studentka w Krakowie (górnictwo i geologia). Z więcej niż jednodniowych wycieczek mam za sobą rowerowe Podlasie i Lubelszczyznę i jakieś dwudniówki, zagranicznie Rumunia i Ukraina latem 2012. W te wakacje pochłonął mnie autostop i zdobycie pierwszego pięciotysięcznika, ale wracam do korzeni :D Poza tym mam masę innych hobby oraz dużo czytam na różne tematy:) Z ważnych rzeczy: mówię po angielsku, dogadam się nieźle po niemiecku i coraz lepiej po rosyjsku (dużo czasu w tym roku spędziłam w Rosji), zrozumiem hiszpański acz nie wydukam za dużo.

Dokąd: chodzi mi po głowie Rosja, lub Kirgistan+Kazachstan, lub Kirgistan+ Tadżykistan, lub podobne warianty. Na miejsce samolotem, dobrym wariantem jest łapanie stopa z rowerem jeśli się zdarzy, że będziemy chcieli zobaczyć coś dalszego. Na poprzedniej wyprawie z moją kompanką w któymś momencie zostawiłyśmy jednoślady u coucha i zwiedziłyśmy dużą część kraju, wracając potem po rowery. Uważam że to dobra opcja, ale ponieważ (jak widać) chwilowo nic konkretnego na temat trasy nie umiem powiedzieć, skupię się na reszcie (bo dobry kompan to prawie gwarant udanej wycieczki)
Ogólny zarys mam nadzieję złapaliście;

Termin: mam wolne do października od np. połowy lipca.

Dystans dzienny to około stówki, więcej niby się da ale zwiedzać też chcę. Całkowity dystans jest bardzo płynną sprawą, zależnie od tych kwestii samolotowo-autostopowych ale minimum 2 tysiące pedałowania niech stukną.

Kimanko na dziko lub na gospodarza, w większych miastach CS.

Gotowanie we własnym i od czasu do czasu lokalna kuchnia.

Budżet: na co dzień każdy wie ile wydaje i ile mu potrzeba. Wizy do Rosji to jest duży koszt, miesięczna jednorazowa ok. 400 zł, załatwaijąc bez pośrednika można sporo oszczędzić (cena schodzi do 250-350, w tej chwili nie pamiętam; w tym roku skłaniam się ku tej opcji, mam kogo podpytać). Trzymiesięczna to już biznesowa i to ok. 1000 zł i ma sens w wariancie samej Rosji. Do Kazachstanu, w zależności od miejsca wyrabiania wizy są to różne ceny, ale też kilkaset zł. Kirgistan bezwizowo:) Tadżykistan wiza to ok. 200 zł.

Priorytety: pedałowanie ze zwiedzaniem, spotkana z ludźmi, poznawanie kultury. Nie przepadam za dużymi miastami, wolę góry i widoki.

Deszcz: jak ledwo kropi to można jechać, jak mocno leje to czekamy

Drogi: poza głównymi to chyba nie ma co szukać :D Ogólnie raczej asfalt, ale nawierzchnie ichnie są inne niż nasze :D

No ale dobra. Tego punktu nie ma w formularzu. Kogo JA szukam. A więc przede wszystkim osoby płci męskiej, w podobnym wieku. Chętniej nawet 2 osoby, wtedy ta druga już obojętnie co do płci. Koniecznie ludzie otwarci i ciekawi świata, którzy już jeździli rowerem na dłużej i OGARNIAJĄ. To bezsprzecznie :) Mówiący w jakimś obcym języku. Kontaktowi. Ogółem najlepiej ideały wcielone :D
Z wariatami nie jadę :)
Chyba na razie tyle. Jak widzicie to bardziej luźny pomysł niż konkretny plan, ale przykładam dużą wagę do kompanii. Wolę kombinować później:)

Dawajcie na maila: asia.zdzalik@gmail.com
« Ostatnia zmiana: 25 Gru 2013, 11:37 juanita_hawaii »

Offline Mężczyzna King

• Marzyciel
  • Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 16.03.2012
    • Zalążek bloga
Odp: Lato 2014 - rowerostopem na wschód
« 23 Gru 2013, 09:35 »
Z wariatami nie jadę :)
Serio?  :lol: To możesz mieć kłopot że znalezieniem nie-wariata.
Faktycznie, póki co pomysł bardzo ogólny ;)
fb.com/ZaHoryzont         <-----   ;)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 23 Gru 2013, 23:49 »
po prostu zazdrościsz, że się nie łapiesz, ot co! :-)

pojechać nie pojadę, za to pochwalę bardzo dobrze zredagowany post poszukiwawczy. tylko nie wiem czy nie za wcześnie.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 24 Gru 2013, 00:01 »
A Ty chwalisz bo się załapujesz ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 24 Gru 2013, 00:10 »
no baa. jakby był górny próg 23-24 to też bym kręcił nosem jak Wilk ;-)

dobra, ale już bez offtopu - bo juanita zobaczywszy nowe posty się rozczaruje, że zamiast zgłoszeń są tutaj głupotki. [znam to z autopsji :P]

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012
« 24 Gru 2013, 00:20 »
dobra, ale już bez offtopu - bo juanita zobaczywszy nowe posty się rozczaruje, że zamiast zgłoszeń są tutaj głupotki.

Albo stwierdzi "no to złapali przynętę" ;)

Ja z racji tego, że kilka dni temu przekroczyłem zakładany limit wiekowy (wypadałoby zaznaczyć, czy obowiązuje on w momencie pisania posta, w momencie wyruszenia w podróż, czy jeszcze inaczej) i koleżanka zrobiła ze mnie tetryka, to nie będę chwalił jak dobrze zredagowane jest ogłoszenie :P

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 24 Gru 2013, 08:14 »
26 lat i OGARNIA??? Kurde jak tu żonę znaleźć na tym forum :D

Offline Mężczyzna King

• Marzyciel
  • Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 16.03.2012
    • Zalążek bloga
« 24 Gru 2013, 10:22 »
A więc przede wszystkim osoby płci męskiej, w podobnym wieku (akceptowalna granica to powiedzmy 25-26).

Takie wymagania - to już z daleka planami matrymonialnymi pachną  ;D

Mi też to na myśl przyszło ale nie chciałem być złośliwy  :P

juanita_hawaii, ten przedział wiekowy jest sztywny? Za rok będę miał prawie 20 lat  8)
fb.com/ZaHoryzont         <-----   ;)

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
« 24 Gru 2013, 10:47 »
Termin: mam wolne do października od np. połowy lipca.

Na jak długo chcesz jechać? 3 miesiące? od połowy lipca do października?
Czy na krócej w tym terminie?

« 24 Gru 2013, 11:29 »
Cóż za wybuch :D Odpowiadam prawie po kolei:
-to byłby średni (cztery na dziesięć  ::)) pomysł jechać z koleżanką do Tadżykistanu, na przykład. Nie trzeba zresztą jechać tak daleko żeby to wiedzieć. I wiem że się nabijacie, bo w męskim towarzystwie jednak bezpieczniej (przekonałam się o tym w tym roku). A granica wiekowa też kogoś dziwi? Serio?? :)

Chcę jechać na jak najdłużej, nawet powyżej 2 miesięcy, ale jestem w stanie dostosować się do kompana, o ile nie byłoby to np. skrócenie tripa do 2 tygodni. Podałąm swoje ramy czasowe, od strony października nieco bardziej "naginalne", choć wolałabym tego nie ruszać.

Postu o ogarnianiu, 26latach i żeniaczce nie zrozumiałam:)

Olo, dzięki:) Może i za wcześnie, ale kto mi broni za jakiś czas umieścić to znowu? :D Jadąc do Rumu też ogłaszałam się tutaj z wyprzedzeniem i odpowiedziało naprawdę sporo osób (pomijając te, które wysyłały privy wątpiąc w powodzenie misji).

Offline Mężczyzna czerkaw

• We are infinite
  • Miasto: Marianowo
  • Na forum od: 25.02.2013
    • Awesome Nomad
Pomysł zacny :) gdybym tylko mógł tyle wolnego załatwić sobie... Ale wierzę, że znajdziesz odpowiednich kompanów :) Powodzenia ;)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 25 Gru 2013, 09:12 »
wydzieliłem dyskusję nad wiekiem i doborem dobrego kompana. Chętnych zapraszam tu: http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=11072.0

tutaj niech od teraz będą już tylko sprawy stricte związane z tematem.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

« 26 Gru 2013, 11:07 »
Dzięki:)  W tym momencie ta opcja przeważa za względu na wspomniane widoki i korzystne kwestie wizowe (dla czytających zainteresowanych, Kirgistan free, do Tadżykistanu można wyrobić w Biszkeku za 55 USD + 10-20USD za skrócenie czasu oczekiwania z 4 do 0 dni, sprawdzone w tym roku). Z przełęczami zobaczymy co się da zrobić :)
Btw, byłeś tam? Masz jakieś super triki przydatne do podróżowania w tych krajach? :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum