Autor Wątek: Jaki rower wybrać ...?  (Przeczytany 4546 razy)

realme

• Gość
Jaki rower wybrać ...?
« 17 Kwi 2009, 22:43 »
Witam. w tej chwili posiadam Gianta xtc 3 http://www.giant-bicycles.com/pl-PL/bikes/mountain/868/28093/?collections_id=2. jezdze glownie po sciezkach rowerowych w parku z tym ze strasznie sie na nim mecze.myslalem teraz o zakupie rowery cross-owego do 4000 zl. pierwszy ktory biore pod uwage to Giant X-sport 0 z 2008 http://www.giant-bicycles.com/pl-PL/bikes/lifestyle/1988/31473/?collections_id=3 ... a moze powinnienem wybrac zupelnie inny rower ?  .dodam ze na rowerze spedzam codziennie ok 3-4 godzin. wiec zalezy mi na komforcie. Prosze o rade

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
Jaki rower wybrać ...?
« 17 Kwi 2009, 23:11 »
Szybkie męczenie sie to raczej nie jest wina sprzętu...
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

oscypek

• Gość
Jaki rower wybrać ...?
« 17 Kwi 2009, 23:21 »
tani rower a kwestia męczenia to co innego :D droższy(przy tym jakościowo lepszy) pewnie zwiększy Twoje wyniki ale nie sprawi że nie będziesz się męczył, albo zwolnij albo przesiądź się na motor :P

Jaki rower wybrać ...?
« 17 Kwi 2009, 23:32 »
oscypek,  "tani" ?! Za 3000pln?!
To wogole jest jakiś chory temat...  Mam rower za kupe kasy ale męcze sie na nim więc kupie sobie nowy..  :shock:
Dziel się swoją wiedzą."

oscypek

• Gość
Jaki rower wybrać ...?
« 17 Kwi 2009, 23:36 »
szkodnik, są znacznie droższe :<

realme, kup sobie motorower :D

realme

• Gość
Jaki rower wybrać ...?
« 18 Kwi 2009, 00:01 »
chodzi mi o to jaki powinienem rower wybrac do moich skromnych potrzeb ...czyli do codziennej 4 godzinniej jazdy po parku.jezdze glownie po asfalcie dlatego mysle o rowerze crossowym.

Jaki rower wybrać ...?
« 18 Kwi 2009, 00:09 »
Na początek zmień opony na jakieś slicki i napompuj "na kamień"
Dziel się swoją wiedzą."

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Jaki rower wybrać ...?
« 18 Kwi 2009, 07:33 »
Co jest niewygodnego w obecnym rowerze? Za mała, za duża rama, niewygodna pozycja?
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

realme

• Gość
Jaki rower wybrać ...?
« 18 Kwi 2009, 10:53 »
glownie pozycja...po jednej jezdzie bola mnie nadgarstki, kregoslup czasami, stopy , tylek.oczywoscie zdaje sobie sprawe z tego ze musialbym zmienic pedaly na spd , siodlo na wygodniejsze i opony...tylko czy to ma sens ,czy warto w niego wkladac ? czy lepiej kupic crossowke ? mam okazje kupic gianta x- sporta 0 (czyli ten najwyzszy model) za 3000zl.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Jaki rower wybrać ...?
« 18 Kwi 2009, 11:32 »
Realme, chcielibyśmy Ci pomóc, ale najpierw musimy zrozumieć, do czego naprawdę używasz swojego roweru. Możesz wyjaśnić, co to znaczy, że jeździsz 3-4 godzinny dziennie po asfalcie w parku? Czy mam rozumieć, że kręcisz kółka po alejkach tego samego parku przez 4 godziny?! Kurna, każdy byłby śmiertelnie zmęczony, ale to nie od jazdy, tylko od nudy! :lol:

Co do bólów to:
- nie zmieniaj pedałów na SPD, skoro już Cię bolą stopy. Przy SPD będą boleć bardziej
- pomyśl nad wygodnymi gripami (kup może ERGON, skoro masz kasę)
- siodło, oczywiście... TEGO JEDYNEGO siodła szuka się - jak tej jedynej kobiety - przez całe życie. Wsiadaj na każdy napotkany rower (o ile właściciel pozwoli ;) w tym przypadku jest jednak nieco łatwiej niż z kobietami :P) i sprawdzaj aż w końcu znajdziesz
- opony można zmienić, ale to nie one są odpowiedzialne za bóle
Jeśli chodzi o kręgosłup to spróbuj podwyższyć kierownicę (wyższy kąt mostka), a jak to nie pomoże, to faktycznie pomyśl o nowym rowerze. Ale nie Gianta, bo będzie miał bardzo podobną geometrię, tylko np. Authora, który w swoich crossach daje bardziej wyprostowaną pozycję. Do jazdy po parkowych alejkach, to bym polecał jakiś najtańszy model, ale jeśli z tym parkiem to było umowne i naprawdę chcesz wywalić 4 koła na rower, to bierz  Airline'a i szerokiej drogi! :)
http://www.velo.com.pl/www/rower/?id=348
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Quapcio

• Miasto: Laski k/Wwy
  • Na forum od: 09.07.2008
Jaki rower wybrać ...?
« 18 Kwi 2009, 11:41 »
Cytat: "realme"
po jednej jezdzie bola mnie nadgarstki, kregoslup czasami, stopy ,
Cytat: "aard"
Co do bólów to:
- nie zmieniaj pedałów na SPD, skoro już Cię bolą stopy

Co do bólu stóp (samych stóp bez kolan / ścięgien / bioder) to ja bym się bardziej doszukiwał kwestii obuwia nie pedałów - może masz za miękką podeszwę i przenosisz nacisk punktowo?
tylko pamiętaj, że przy SPD musiałbyś mieć buty o odpowiednio sztywnej (jeszcze bardziej niż do platform) podeszwie bo sam zatrzask jest malutki i podeszwa musi być sztywna by siłę rozłożyć na dużą powierzchnię

Jaki rower wybrać ...?
« 18 Kwi 2009, 12:27 »
Cytat: "realme"
glownie pozycja...po jednej jezdzie bola mnie nadgarstki, kregoslup czasami, stopy , tylek.

A to zmienia postać rzeczy.. Jak napisałeś tylko że się męczysz to pomyślałem odrazu o fizycznym zmęczeniu a nie o niewygodach ;) Sorry
Dziel się swoją wiedzą."

Offline Mężczyzna luckybuster

• Miasto: GLIWICE/BOGNOR REGIS
  • Na forum od: 21.03.2007
Jaki rower wybrać ...?
« 18 Kwi 2009, 13:36 »
Czesc.
 co do Authora to dla mnie te rowery maja nadluzsze rury (liczac od siodelka do kierownicy) i w zwiazku z tym jesli chodz o bole plecow to chyba nie najlepsze rozwiazanie(choc moge sie mylic,a juz kilka rowerow "zaliczylem).Ja mam 185 cm wzrostu i dla mnie Author Sector i Solution 19'' sa ok.

Obecnie tez jestem na zakupie kolejnego roweru.Cube-acid dosc ciekawy osprzet i cena.

co do innych "dolegliwosci" polecam chodzic choc raz w tygodniu na basen.

Jak mozna jezdzic 4 godz po parku albo asfalcie?nuda....pojedz w teren a nie wsrod blachosmrodow!!!
 polecam okolice Rybnik- Gliwice-Rudy raciborskie.

Pozdrawiam

A masz wogole siodelko??;)joke...
Zwykle rzeczy załatwiam od ręki, na cuda potrzebuję 15 minut.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Jaki rower wybrać ...?
« 20 Kwi 2009, 19:53 »
co do bolu kregoslupa, to nie jest przypadkiem tak ze w tej teoretycznie wygodnej, tj bardziej siedzacej pozycji jest wiekszy nacisk na dolna czesc kregoslupu, czyli jest ona dla tegoz kregoslupu bardziej meczaca, od pozycji pochylonej (np na szosowce), gdzie to spora czesc ciezaru przechodzi na ramiona/barki odciazajac tym samym kregoslup ?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Jaki rower wybrać ...?
« 20 Kwi 2009, 19:55 »
Chyba tak właśnie jest, co więcej chyba jest tak, że wszystkie wstrząsy w pozycji komfortowej idą w kręgosłup, a w sportowej są jakoś tam amortyzowane przez nogi i ręce.
Wracam do jeżdżenia.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum