Autor Wątek: Jaki rower wybrać ...?  (Przeczytany 4545 razy)

Offline Quapcio

• Miasto: Laski k/Wwy
  • Na forum od: 09.07.2008
Jaki rower wybrać ...?
« 20 Kwi 2009, 19:58 »
pozycja pochylona wzmacnia mięśnie grzbietu (zmusza je do pracy) - początek może być marny, ale z każdą następną jazdą powinno być lepiej

--

jeszcze jedno: pozycja "wygodna" jest często łączona z oparciem pleców lub przynajmniej pałąkowatym wygięciem odcinka lędźwiowego (tam poniżej żeber ale jeszcze w obszarze mającym szlachetną nazwę ;)) pleców ku tyłowi (taka "sflaczała" pozycja)
ludzki kręgosłup ma inny pogląd na tę kwestię i w tym odcinku woli wyginać się do przodu - idealne prostowanie lub wyginanie go do tyłu (siedzenie w fotelu przed TV ;)) szkodzi (gorsza amortyzacja i różne jej następstwa)

realme

• Gość
Jaki rower wybrać ...?
« 22 Kwi 2009, 20:33 »
kupilem jednak gianta x-sport 0 .tylko nie wiem czy wybralem dobry rozmiar ramy (L ). moj wzrost to 187cm.przymierzalem sie rowniez do xl z tym ze w xl mialem praktycznie zero luzu miedzy kroczem a rama.a w L jest sporu luzu po zejsciu z siodla... smialo na 4 palce moze i 5 nie wiem czy to nie za duzo.jezdzilem 2 godziny i wydaje mi sie jakby rama byla za krotka.czuje sie jakbym siedzial na kierownicy.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Jaki rower wybrać ...?
« 24 Kwi 2009, 09:04 »
to bardziej kwestia geometrii chyba.... jeden rozmiar tak dużo nie zmieni. ja osobiście mam sporo za małą ramę (siodełko wyciągam na maxa :D), ale żadnego wrażenia siedzenia na kierownicy itp nie odczuwam..... przymierzałem się do większej ramy i było wygodniej, ale sylwetka z grubsza taka sama
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Jaki rower wybrać ...?
« 27 Kwi 2009, 11:49 »
Waxmund,  bo Ty masz górala (z dłuższą rurą górną).

Realme, kiepsko to wygląda. Jeśli nie masz już możliwości wymiany, to pokombinuj nad dłuższym mostkiem i przesuń siodło w prowadnicach na maxa do tyłu.

A uczucie "siedzenia na kierownicy" poznałem na zlocie - dokładnie tak czułem się na rowerze Quapcia. Co mnie zresztą zaskoczyło, bo wzrost mamy przecież bardzo podobny...
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Jaki rower wybrać ...?
« 27 Kwi 2009, 14:59 »
ano mam górala, i na żaden z rowerów do których dane mi było się przymierzyć choćby na zlocie bym go nie wymienił..... taka  geometria mi po prostu bardzo odpowiada.... :)

a rower Quapcia to juz rzeczywiście było przegięcie :D
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
Jaki rower wybrać ...?
« 27 Kwi 2009, 15:00 »
Cytat: "aard"

Realme, kiepsko to wygląda. Jeśli nie masz już możliwości wymiany, to pokombinuj nad dłuższym mostkiem i przesuń siodło w prowadnicach na maxa do tyłu.

Co do siodła to zależy jeszcze jaki ma sie styl pedałowania. Cofnięcie siodła do tyłu sprzyja "ciśnięciu" z mniejszą kadencją (tak jak byś miał mniejszy kąt rury podsiodłowej)
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

Offline Quapcio

• Miasto: Laski k/Wwy
  • Na forum od: 09.07.2008
Jaki rower wybrać ...?
« 27 Kwi 2009, 15:16 »
A uczucie "siedzenia na kierownicy" poznałem na zlocie - dokładnie tak czułem się na rowerze Quapcia

Cytat: "Waxmund"
a rower Quapcia to juz rzeczywiście było przegięcie :D

Rozwińcie o co chodzi :) . Mi jeździ się dobrze, ale ciekaw jestem odczuć innych oraz z czego one mogły wynikać (że krótka rama/krótki mostek(?)/dziwne ustawienie siodła?)

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Jaki rower wybrać ...?
« 27 Kwi 2009, 15:18 »
Cytat: "szkodnik"

Co do siodła to zależy jeszcze jaki ma sie styl pedałowania. Cofnięcie siodła do tyłu sprzyja "ciśnięciu" z mniejszą kadencją (tak jak byś miał mniejszy kąt rury podsiodłowej)

okej, ale styl jest w tym momencie chyba jednak mniej ważny niż pozycja w kabłąk. Moim zdaniem. Aczkolwiek najlepiej by było wymienić rower na taki, który ma odpowiednią długość górnej rury i cześć.

A co do obniżania kadencji poprzez cofanie siodła, to nie miałem o tym pojęcia, ale skoro tak jest, to strach pomysleć, jaką bym miał kadencję, gdybym porzesunął siodło do przodu... :P

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Jaki rower wybrać ...?
« 27 Kwi 2009, 15:22 »
Cofnięcie się pomaga w bardziej siłowej jeździe, a przesunięcie do przodu w wyższej kadencji - obserwuję to po sobie jak jeżdżę po mieście na singlu - tam to naprawdę ładnie widać :).
Co nie znaczy, że nie można mieć mocno cofniętej pozycji i jechać z wysoką kadencją. Takie niuanse pozycji tylko pomagają.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
Jaki rower wybrać ...?
« 27 Kwi 2009, 15:43 »
Tak Miki, to było tylko na potwierdzenie że
najlepiej by było wymienić rower na taki, który ma odpowiednią długość górnej rury i cześć.

a kombinowanie to bedą kompromisy i "lepsze zło"
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Jaki rower wybrać ...?
« 27 Kwi 2009, 18:28 »
Rozwińcie o co chodzi :) . Mi jeździ się dobrze, ale ciekaw jestem odczuć innych oraz z czego one mogły wynikać (że krótka rama/krótki mostek(?)/dziwne ustawienie siodła?)

jak dla mnie zdecydowanie za krótka rama.... siedziałem taki przykurczony na niej, i jeszcze bałem się że kolanem zahaczę o kierownice przy skręcie... (butem o opone zahaczylem...)

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Jaki rower wybrać ...?
« 27 Kwi 2009, 18:52 »
Jak na moje wymagania rama również za krótka. Ale najważniejsze, żeby Tobie odpowiadała, Quapciu :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum