Autor Wątek: Bałkany VII-VIII 2013  (Przeczytany 3147 razy)

Offline #:-) gps

• Miasto: Kielce
  • Na forum od: 07.09.2006
Odp: Bałkany VII-VIII 2013
« 4 Sty 2014, 12:08 »
@globalbus
O darkfrejmowaniu do tej pory jedynie słyszałem, ale skoro rekomendujesz jako opcję, to poeksperymentuję z tym. Trzeba znaleźć właściwy balans czas/jakość, inaczej: czy warto rozkładać statyw co parę (k)m, czy szybciej to samo uzyskam z np. ISO 3200 bawiąc się potem w kompie.

@Mikan
Cześć Mikołaj, tak, rzeczywiście spotkaliśmy się pod Kravicą. Pamiętam Twoją 'mocną opaleniznę'. Szkoda, że wtedy nie zakampowaliśmy razem. Niemcy byli bardzo w porządku - myślący ludzie, długo gadaliśmy nad michami makaronu.
Było też takie zdarzenie - drogą opodal naszego dzikiego kampu podjechał powolutku samochód, sporo wcześniej wyłączył światła. Zlękliśmy się, że może jesteśmy na prywatnym lub strzeżonym terenie (tuż obok mieliśmy jakąś dziwną konstrukcję antenową i baterie słoneczne), a może jakieś łobuzy tylko czyhają, żeby nasz zmęczone drogą bagaże przyswoić, a nas obić lub co gorsza. Pogasiliśmy błyskawicznie lampki i zasłoniliśmy palnik. Po dłuższej chwili powiedziałem chłopakom, że nie będziemy przecież tak w kucki ślęczeć, bo trzeba makaron dogotować i że pójdę sprawdzić, co to za samochód. Jan zaoferował się, że pójdzie ze mną. Florian został pilnować obozu. Skradaliśmy się jak indian z tomahawką, winetu-stajl. Gdy doszliśmy do samochodu włączyłem latarkę. Rozległ się pisk kobiety i stłumiony krzyk mężczyzny, błysnęło udo, trzasnęły drzwi...
Natychmiast wycofaliśmy się na z góry upatrzone pozycje, rzuciwszy tylko jakieś zakłopotane 'izvinite'. :-D
Czy możesz napisać coś o swojej wyprawie, podlinkować zdjęcia?
#:-) gps

Offline Kobieta Sylwina

• Miasto: Warszawa/Praga Południe
  • Na forum od: 04.05.2012
« 4 Sty 2014, 14:58 »
ładne widoki
miastowa rowerzystka&podróżniczka"tradycyjna"

Offline Mężczyzna bob71

• Miasto: Ząbkowice Śl.
  • Na forum od: 16.06.2011
    • Podróże rowerowe Bogdana i Romana
« 4 Sty 2014, 20:22 »
Super wyprawka i fotki, mam nadzieję w tych okolicach w tym roku coś podobnego popstrykać. Pozdrawiam!
Bogdan 1/2 BRowery Team'u
www.browery2.fimeo.pl

Z tą Chorwacją to przesada.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 4 Sty 2014, 21:46 »
Niestety, skojarzenia trochę cię zwodzą - Finlandia stoi sosną i świerkiem, a na północy karłowatymi brzózkami. Kosodrzewiny nie pamiętam w ogóle. Polecam jednak sprawdzić na własną rękę! I zdać relację słowno-fotograficzną.

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
« 4 Sty 2014, 23:22 »
Mam krótkie pytanie: czy w Chorwacji i Bośni na trasie do Mostaru był duży ruch samochodowo-ciężarówkowy?

Offline Remek

• Miasto: Sulejówek
  • Na forum od: 31.01.2011
« 4 Sty 2014, 23:33 »
Pod wrażeniem jestem znakomitej opowieści głównie fotografią i słowem dodatkowo po prostu znakomite, kapitalne. Obejrzałem z zainteresowaniem inne twoje galerie i miło mi bardzo bo zauważyłem ze podobnie odczuwamy otaczającą nas rzeczywistość. Pozdrawiam
"Człowiek cywilizuje i trzebi dzikość na planecie Ziemia. To samo robi też we własnym wnętrzu: marzenia przycina do możliwości, plany do okoliczności, pomysły do konwenansu."
Czy tak musi być zawsze?

Offline Mężczyzna Mikan

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 24.06.2013
« 5 Sty 2014, 00:18 »
@Mikan
Cześć Mikołaj, tak, rzeczywiście spotkaliśmy się pod Kravicą. Pamiętam Twoją 'mocną opaleniznę'. Szkoda, że wtedy nie zakampowaliśmy razem. Niemcy byli bardzo w porządku - myślący ludzie, długo gadaliśmy nad michami makaronu.
Było też takie zdarzenie - drogą opodal naszego dzikiego kampu podjechał powolutku samochód, sporo wcześniej wyłączył światła. Zlękliśmy się, że może jesteśmy na prywatnym lub strzeżonym terenie (tuż obok mieliśmy jakąś dziwną konstrukcję antenową i baterie słoneczne), a może jakieś łobuzy tylko czyhają, żeby nasz zmęczone drogą bagaże przyswoić, a nas obić lub co gorsza. Pogasiliśmy błyskawicznie lampki i zasłoniliśmy palnik. Po dłuższej chwili powiedziałem chłopakom, że nie będziemy przecież tak w kucki ślęczeć, bo trzeba makaron dogotować i że pójdę sprawdzić, co to za samochód. Jan zaoferował się, że pójdzie ze mną. Florian został pilnować obozu. Skradaliśmy się jak indian z tomahawką, winetu-stajl. Gdy doszliśmy do samochodu włączyłem latarkę. Rozległ się pisk kobiety i stłumiony krzyk mężczyzny, błysnęło udo, trzasnęły drzwi...
Natychmiast wycofaliśmy się na z góry upatrzone pozycje, rzuciwszy tylko jakieś zakłopotane 'izvinite'. :-D
Czy możesz napisać coś o swojej wyprawie, podlinkować zdjęcia?
Również żałuję, jednak poranny pociąg do Sarajewa wymusił, żebyśmy podjechali trochę w stronę Caplijna. Tym bardziej żałuję, że mnie ominęła TAKA nocna akcja :D
Moje zdjęcia z wyprawy znajdują się w dwóch częściach:
-odcinek Polska- Kosowo:
https://skydrive.live.com/redir?resid=922A69D56AEDD56F!1203&authkey=!ALv9-EPXdC2BbkA&ithint=folder%2c.jpg
-odcinek Kosowo - Budapeszt:
https://skydrive.live.com/redir?resid=922A69D56AEDD56F!1202&authkey=!ALSuO1bU9WuCL1M&ithint=folder%2c.jpg
Po obejrzeniu Twoich zdjęć, stwierdziłem, ze wiele miejsc z mojej galerii wyda Ci się znajomych ;)
Natomiast Kamil (na forum wokulsky) podjął się zadania opisania wyprawy:
http://wokulsky.wordpress.com/1-najtrudniejszy-dzien-wyprawy-podroz-pkp/

Offline #:-) gps

• Miasto: Kielce
  • Na forum od: 07.09.2006
« 5 Sty 2014, 11:58 »
@Iwo
Może się kiedyś poderwę na północ, ale jakoś mam lęki przed zimnicą, deszczami i meszkami. :-D
Jednak nigdy nie mów nigdy - Twoje (pomiędzy innymi wyprawami) są dla mnie bardzo mocną inspiracją co do daleko posuniętych granic twardzielstwa (vide taplanie się w ruskim błocie, lekko tam nie miałeś) - duży szacunek.

@xmk
Co do gęstości ruchu na trasie do Mostaru (jechałem trasą Gradiska-Banja Luka-Jajce-Bugojno Jablanica-Mostar) to w moim przypadku były odcinki, przez parędziesiąt km, z większym natężeniem TIR-ów (np. za Banja Luka [sobota] oraz za Jablanica [poniedziałek]). Nie czułem się jednak zajeżdżany i zagrożony przez uporczywe TIR-y. Nawierzchnia na tej trasie jest dobra, nie przypominam sobie też jakichś dzikich zachowań kierowców. Za Mostarem droga do Medjugorie jest poboczna to i ruch był znikomy z wyjątkiem bliskich okolic tej miejscowości, gdzie autokarów było mnóstwo.
Warto jednak, żeby jeszcze ktoś Ci opisał, jak to było w środku tygodnia. Ja polecam jazdę wzdłuż rzeki Vrbas ze względu na walory widokowe i szybki tranzyt. Kampowanie może być z lekka utrudnione na niektórych odcinkach ze względu na kanionowość, ale co paręnaście km takie miejsca są.

@Remek
Dzięki. Szczerze Ci powiem, że męczy mnie już konieczność odczuwania tej rzeczywistości i wzbiera we mnie zdecydowanie wk**w [pardonnez mon français].

@Mikan
1. Dzięki za linki do zdjęć, część już widziałem wcześniej nie kojarząc, że to Twoje. Na relację Kamila też się już wcześniej natknąłem. Pytanie: jak Ci się korzysta z skydrive? Jakie widzisz +y i -y z korzystania zeń w porównaniu do Picasa (której zaczęło odwalać ostatnio - konieczność zmiany nazwy, ingerencje w naświetlanie zdjęcia itp.)? Da się dodawać opisy/komentarze?
ATNM, jak HDR-owałeś zdjęcia, np. to:
https://skydrive.live.com/?cid=922A69D56AEDD56F&id=922A69D56AEDD56F!1360&v=3&authkey=!ALSuO1bU9WuCL1M
no i moje ulubione:
https://skydrive.live.com/?cid=922a69d56aedd56f&id=922A69D56AEDD56F!1202&ithint=folder,.jpg&authkey=!ALSuO1bU9WuCL1M#cid=922A69D56AEDD56F&id=922A69D56AEDD56F!1336&v=3&authkey=!ALSuO1bU9WuCL1M
Jaki stosowałeś obiektyw do C450D, jeden czy kilka?
2. Jak się podróżuje z rowerami po Bośni pociągiem? Możesz coś napisać o możebności, cen, warunków?

#:-) gps

Offline Mężczyzna Mikan

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 24.06.2013
« 5 Sty 2014, 23:57 »
@Mikan
1. Dzięki za linki do zdjęć, część już widziałem wcześniej nie kojarząc, że to Twoje. Na relację Kamila też się już wcześniej natknąłem. Pytanie: jak Ci się korzysta z skydrive? Jakie widzisz +y i -y z korzystania zeń w porównaniu do Picasa (której zaczęło odwalać ostatnio - konieczność zmiany nazwy, ingerencje w naświetlanie zdjęcia itp.)? Da się dodawać opisy/komentarze?
ATNM, jak HDR-owałeś zdjęcia, np. to:
https://skydrive.live.com/?cid=922A69D56AEDD56F&id=922A69D56AEDD56F!1360&v=3&authkey=!ALSuO1bU9WuCL1M
no i moje ulubione:
https://skydrive.live.com/?cid=922a69d56aedd56f&id=922A69D56AEDD56F!1202&ithint=folder,.jpg&authkey=!ALSuO1bU9WuCL1M#cid=922A69D56AEDD56F&id=922A69D56AEDD56F!1336&v=3&authkey=!ALSuO1bU9WuCL1M
Jaki stosowałeś obiektyw do C450D, jeden czy kilka?
2. Jak się podróżuje z rowerami po Bośni pociągiem? Możesz coś napisać o możebności, cen, warunków?
Ad.1. Nigdy nie korzystałem z Picassy, dysków internetowych raczej używam do przesyłania zdjęć znajomym. Jednakże, zbadałem trochę temat i widzę, że da się wstawić podpis, oznaczyć ludzi (tylko ze znajomych SkyDrive - czyli mała garstka fanów Microsoftu ew. posiadaczy telefonów z systemem Windows Phone ;) ) i komentować zdjęcia. Co do ingerencji w zdjęcia to do czasu, aż nie wrzucam zdjęć w RAWie to nie zauważyłem ingerencji w naświetlenie/kolory zdjęć.
Co do HDR'ów to używam programu Photomatix, trzeba się trochę pobawić z licznymi ustawieniami i suwakami, żeby uzyskać pożądany efekt, ale ma tę zaletę, że może pracować na RAWach. Wykorzystuje przez to pełną paletę barw i rozpiętość tonalną jaką daje matryca. Jeśli chciałbyś się pobawić tym programem to mogę Ci podesłać wypracowane przeze mnie presety ustawień, których zawsze używam jako podstawy do modyfikacji wszystkich HDR'ów.
Obiektyw był jeden, tamron 17-50/2,8 ;)
Ad.2. Warunki bardzo przypominają podróżowanie w polskich TLK bez przedziałów rowerowych. Zabrali nas bez robienia większych problemow, nie kojarzę żebyśmy wtedy dawali jakąś łapówę za rowery... Cena nie była wygórowana, coś koło 25KM (?) . Co do skomunikowania miast liniami kolejowymi to z tego co się orientowałem, znaczna część linii kolejowych w Bośni została zniszczona w wiadomym konflikcie. Jedną z niewielu która się ostała to właśnie ta biegnąca z chorwackich Ploce, przez Caplijne do Sarajewa. W przewodniku lonely planet linia ta reklamowana jest jako spektakularna kolej biegnąca licznymi tunelami przez góry... i faktycznie było co oglądać ;)

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
« 6 Sty 2014, 00:21 »
@xmk
Co do gęstości ruchu na trasie do Mostaru (jechałem trasą Gradiska-Banja Luka-Jajce-Bugojno Jablanica-Mostar) to w moim przypadku były odcinki, przez parędziesiąt km, z większym natężeniem TIR-ów (np. za Banja Luka [sobota] oraz za Jablanica [poniedziałek]). Nie czułem się jednak zajeżdżany i zagrożony przez uporczywe TIR-y. Nawierzchnia na tej trasie jest dobra, nie przypominam sobie też jakichś dzikich zachowań kierowców. Za Mostarem droga do Medjugorie jest poboczna to i ruch był znikomy z wyjątkiem bliskich okolic tej miejscowości, gdzie autokarów było mnóstwo.
Warto jednak, żeby jeszcze ktoś Ci opisał, jak to było w środku tygodnia. Ja polecam jazdę wzdłuż rzeki Vrbas ze względu na walory widokowe i szybki tranzyt. Kampowanie może być z lekka utrudnione na niektórych odcinkach ze względu na kanionowość, ale co paręnaście km takie miejsca są.
Dzięki. Planuję dokładnie tę trasę do Mostaru i trochę się bałem dużego ruchu, bo droga wygląda na główną. Myślę, że miejsca na dziki nocleg się znajdą :)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 7 Sty 2014, 15:43 »
obejrzałem galerię i co?! Nie muszę już tam jechać, klimat zdjęć, odpływałem sobie, czułem to słońce itp.

Pięknie, gratuluję.
Kuszenie straszne na te Bałkany... ;)

Offline Mężczyzna Lupus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.09.2011
« 31 Sty 2014, 12:29 »
Bardzo ciekawa wyprawa. Zdjęcia to Ty umiesz robić. Zdecydowane "top of the top" forum.

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna Dawid_2248

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.11.2011
    • Moja galeria Picasa
« 8 Lut 2014, 22:59 »
Świetna wyprawa, cudownie udokumentowana. Warto było poświęcić czas na obróbkę i opisanie zdjęć oraz zaznaczenie ich na mapie. Byłem już na Bałkanach, ale nieco dalej (Albania), jednak ciągnie mnie tam znowu. Kształt Twojej wyprawy natchnął mnie na Bośnię... szczególnie wodospady Kravica. Gratuluję!
www.gdzielosponiesie.pl

"Podróże to jedyna rzecz, na którą wydajemy pieniądze, a stajemy się bogatsi"

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum