Autor Wątek: Kinderwyprawka po okolicach Kołobrzegu czerwiec 2014  (Przeczytany 24709 razy)

Offline Kobieta dewunska

• Miasto: Kołobrzeg | Wrocław
  • Na forum od: 11.04.2011
Odp: Kinderwyprawka czerwiec 2014
« 3 Kwi 2014, 13:29 »
W Ząbrowie też jest czaderski plac zabaw, o czym Maciek na pewno wie oczywiście:D nie wiem tylko, czy nie trzeba wcześniej zorganizować klucza od jakiegoś sołtysa, czy coś, bo często jest zamknięty...
Tourists don\'t know where they were yesterday, travellers don\'t know where they will be tomorrow.

Offline Kobieta agni

• Miasto: warszawa
  • Na forum od: 01.04.2012
« 8 Kwi 2014, 17:02 »
My się też dopisujemy: Agnieszka, Adrian, Ola (3 lata) i Arek (9 miesięcy). Nocujemy w Centrum Sportu.
To będzie nasz debiut w Waszym gronie, nie mogę się doczekać!

Offline Maciej Mężyński

• Miasto: Kołobrzeg
  • Na forum od: 15.02.2011
    • http://www.rowerowewakacje.pl
« 8 Kwi 2014, 22:23 »
możesz napisać jak dojedziecie do Kołobrzegu? Jeżeli PKP to mogę zaoferować pomoc logistyczną. Z Wawy to szmat drogi do nas ale na pewno wrócicie zadowoleni. No i debiut, bez przesady to tylko spotkanie kilku rodzin co lubią dzieci na rowerach przegonić.
www.rowerowewakacje.pl
Rowerowe wyprawy z małymi dziećmi, grupami młodych ludzi i w ogóle o wakacjach na rowerze.

Offline Kobieta agni

• Miasto: warszawa
  • Na forum od: 01.04.2012
« 8 Kwi 2014, 23:05 »
Dzięki za propozycję, chyba damy radę. Jedziemy samochodem, jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, to będziemy na wybrzeżu około tydzień wcześniej i trochę spróbujemy poplażować oraz popedałować w okolicy :)

Offline Maciej Mężyński

« 8 Kwi 2014, 23:17 »
super, jak będziecie mieli ochotę na wspólną jazdę po innych trasach niż te na kiderwyprawce, dajcie znać. praktycznie codziennie jesteśmy na rowerach. plaży czy rolkach. wszystko do ustalenia pod warunkiem że będą chęci.
www.rowerowewakacje.pl
Rowerowe wyprawy z małymi dziećmi, grupami młodych ludzi i w ogóle o wakacjach na rowerze.

Offline Mężczyzna AWIK

• Miasto: Juszkowo
  • Na forum od: 01.04.2008
« 9 Kwi 2014, 12:29 »
U nas też już chęci i termin zaklepany - czekamy tylko na ceny pola namiotowego, żeby podjąć decyzję gdzie śpimy.

Offline Mężczyzna giery

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.08.2011
« 9 Kwi 2014, 13:53 »
Szkoda, że jest to jedyny taki projekt w naszym kraju. Ja nie słyszałem o żadnym regionie w Polsce który oferuje 60 km ścieżek wyłączonych z ruchu drogowego. Jak ktoś słyszał to niech mi prześle namiary. Chętnie skorzystam w wakacje.

W okolicach Chojnice powstał projekt dofinansowany z Unii który oferuje podobną ilośc km ścieżek.
przesle link do mapki kaszubskiej marszruty:
http://tv5.wizjalokalna.pl/mapa2013km.jpg

w zeszłym roku ścieżka w całości była oddana od Charzykowa do Chocińskiego Młyna (droga oddzielona od szosy, niestety w 3, 4 miejscach trzeba drogę przeciąć, droga szutrowa mocno ubita - brak zgody lasu na asfalt, poprowadzona wzdłuż drogi po lesie, wiec są częste dość strome podjazdy i zjazdy)
Ponadto od Chocińskiego Młyna do Miejscowości Babilon (druga strona J. Charzykowskiego jest bardzo fajny asfal, gdzie raz na godzine przejedzie auto - polecam!)
Z tego co słyszałem ścieżka jest juz zrobiona z Chocińskiego Młyna do Konarzyn i do Dużych Sworów.
Z Brus do Męcikału również jest ścieżka (widziałem za okna samochodu) taka jak z Charzykowa do Chocińskiego Młyna.

Sa to moje rodzinne strony, więc jak tylko odwiedze rodziców to mogę się upewnić jak wygląda stan tych dróg na teraz, jeżeli bedzie na forum zainteresowanie.

P.S Mocno myślimy z żona i 2,5 letnim synem o debiucie w Kinderwyprawce.

pozdrawiam
Andrzej

Offline Maciej Mężyński

« 9 Kwi 2014, 14:19 »
Dziękuję serdecznie za link, jestem bardzo zainteresowany tematem. jeżeli będę miał więcej info to w maju mogę tam pojechać z dziećmi na weekend i pojeździmy. choć wątpię, że jest to projekt tak wysokiej klasy jak szlak po nasypie kolejki, który oferuje 60 km połączonych tras  wydzielonych tylko dla rowerów. Marzenie, choć nadal brakuje pętli i trzeba jechać tam i z powrotem. Poszperam na temat tej Marszruty i też dam znać.

co do czerwca to zbyt dużo się nie zastanawiajcie. zapraszamy serdecznie...nie ma się czego bać.
www.rowerowewakacje.pl

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
« 9 Kwi 2014, 16:00 »
Fajna ta kaszubska marszruta - Maćku, jak zrobisz zwiad to daj znać - okolice Borów Tucholskich to już klasyka kinderwyprawek ;) Tam się pierwsza odbyła.

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline ogivan

• Miasto: Szamoni
  • Na forum od: 18.07.2011
« 9 Kwi 2014, 17:58 »

co do czerwca to zbyt dużo się nie zastanawiajcie. zapraszamy serdecznie...nie ma się czego bać.

dla nas to takze debiut w kinderwyprawce. mam nadzieje damy rade kondycyjne a raczej nasze pociechy :-)

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 9 Kwi 2014, 19:50 »
Mnie ta kaszubska marszruta wcale nie cieszy, bo pojawia się coraz więcej zakazów na wcale nie mocno ruchliwych asfaltach! W Męcikale drogę dla rowerów widziałam, nie skorzystałam i uważam, że się dla dzieciaków nie nadaje ze względu na duże stromizny. Może się mylę, przy okazji obadam, bo póki co widziałam ją z perspektywy ulicy. W lesie był śnieg, nie było możliwości nawet spróbować jechać drogą rowerową. Brusy-Swornegacie to bardzo przyjemna trasa, może nie dla maluchów, ale naprawdę nie widzę potrzeby spychania tam rowerzystów z ulicy! Za to np droga Parzyn-Widno-Asmus na pewno by się dla dzieciaków nadała.

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
« 9 Kwi 2014, 19:53 »
A te drogi są okupione wprowadzeniem zakazu na szosie?

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 9 Kwi 2014, 19:58 »
W Męcikale tak. Tam akurat droga jest dość ruchliwa, ale i tak dla mnie to coś dla rowerów wyglądało na nieakceptowalne. Stromo, brak nawierzchni utwardzonej (jakiś piach albo szuter). Zaznaczam że nie wjeżdżałam obadać, bo raz że z sakwami widziałam że mi za stromo będzie a dwa że lód był.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 9 Kwi 2014, 20:52 »
A te drogi są okupione wprowadzeniem zakazu na szosie?

Na dojeździe do Czerska od strony Tucholi też jest zakaz. Niestety.
Mnie te kaszubskie ścieżki nie porywają - te, które widziałem, były zwykłymi niewygodnymi chodnikościeżkami z kostki.
Bardziej utrudniają niż ułatwiają poruszanie się rowerem.

Offline Mężczyzna giery

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.08.2011
« 10 Kwi 2014, 08:29 »
Ścieżkę z Marszruty Kaszubskiej są strome, bo niby kasy nie starczyło na ich wygładzenie. Ścieżkę poprowadzono tak jak teren idzie więc jest czesto stromo z góry i pod górę. Trzeba mieć bardzo dobrze opanowane przerzutki i siły... niestety dla dzieci wg mnie to średnia zabawa. Ja zakazu jazdy ulicą  nie widziałem koło Charzykowy, ale niestety kierowcy trąbią nawet na moja kolarzówkę!
Co do odcinka Męcikał - Brusy to ścieżka idzie koło drogi wojewódzkiej na której na pewno dzieci bym nie puścił.
Oprócz marszruty jest pełno wąskich asfaltowych ścieżek pamiętające czasy Gierka. Niektóre nawet odnowione, gdzie ruch samochodowy jest znikomy, jak ta od Drzewicza – Laska – Parzyn, lub w okolicach Konarzynek.
Podsumowując dzięki Marszrucie mamy możliwość jazdy zdala od ruchu samochodowego i połączyć trasę z drogami z czasów Gierka Aż że ścieżka nie jest asfaltowa, no cóż w takim Państwie żyjemy, że budową ścieżek zajmują się osoby które na rowerze nie jeżdżą….

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum