Autor Wątek: Rower Spinningowy  (Przeczytany 707 razy)

Offline Mężczyzna Szczypiornista

• You are what you think
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 07.01.2014
Rower Spinningowy
« 7 Sty 2014, 02:06 »
Witam! Na tych wakacjach planuję troszkę dalej i dłużej pojeździć na rowerze (2 lata temu dużo jeździłem, ale niestety forma ostatnimi czasy mocno spadła). Po przeglądnięciu kilku artykułów doszedłem do wniosku, że najlepszym wyborem na przygotowanie się do letniego jeżdżenia na rowerze będzie najprawdopodobniej rower spinningowy. Mój budżet to około 1000zł, a wiadomo że im mniej tym lepiej, bo będę musiał kupić jeszcze niezbędny ekwipunek na wyprawy(wiem że nie jest to dużo jak na rower spinningowy, ale niestety studencki budżet na więcej nie pozwala). Mam kilka takich rowerów na oku i prosiłbym abyście mi doradzili który będzie najlepszy:

http://allegro.pl/prof-rower-spinningowy-pom-pulsu-i-tluszczu-i3848957221.html

http://allegro.pl/bc4606-spinningowy-rower-wyprzedaz-ostatnie-3y-i3836978068.html

http://tablica.pl/oferta/rower-spinningowy-ID3AbUB.html#b6cc3ec122

i mój faworyt (mieszkam niedaleko miejsca skąd pochodzi oferta, więc mógłbym ten rower sprawdzić) : http://tablica.pl/oferta/profesjonalny-rower-treningowy-spinningowy-jak-nowy-ID42SHR.html#b6cc3ec122

Oczywiście jestem otwarty na inne sugestie, chodzi oczywiście o rowerek stacjonorny. Za odpowiedzi z góry dziękuję.
« Ostatnia zmiana: 7 Sty 2014, 02:56 Szczypiornista »

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Odp: Rower Spinningowy
« 7 Sty 2014, 02:44 »
Ciężko się tym będzie podróżowało, zwłaszcza, że nie ma mocowań na bagażnik, więc musisz zaopatrzyć się w przyczepkę.

• You are what you think
« 7 Sty 2014, 02:58 »
Dziękuję za zwrócenie uwagi :). Na lato oczywiście mam normalny rower, a chodzi mi o rower stacjonarny który postawię u siebie w pokoju i będę trenować w czasie zimy.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 7 Sty 2014, 03:02 »
Wg mnie i zapewne nie tylko mnie nie warto wkładać w coś takiego ani złotówki. Lepiej kupić dobre ciuchy i pojeździć rowerem zwłaszcza w taka jaka teraz mamy pogodę. Pod Rzeszowem masz świetne tereny do treningu, więc szkoda siedzieć w domu. :)

• You are what you think
« 7 Sty 2014, 03:47 »
Dzięki za radę, ale jest tu jeszcze jeden dodatkowy czynnik - moja mama, która również chce taki rowerek w domu i dokłada do niego trochę pieniędzy, a z racji jej pracy + tego że nie jestem w stanie jej przekonać na 'normalny' rower takie urządzenie prędzej czy później znajdzie się u mnie w domu :) Inną sprawą jest też to, że jestem serialo-maniakiem i stwierdziłem, że ten czas dodatkowo mógłbym poświęcić na trening :)

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 7 Sty 2014, 06:37 »
Chcesz zafundować sobie i mamie najdroższy stojak (wieszak) na ubrania?
Przeczytaj co mam napisane pod kreską tego i każdego posta.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 7 Sty 2014, 07:41 »
Taki rower to chyba nie ma sensu do domu, ta forma ćwiczeń ma sens w siłowni, kiedy "jedzie" razem cała grupa według  poleceń instruktora. Gra głośna muzyka (jedzie się w rytmie), jest ciemno, przed tobą pedałuje właścicielka zgrabnego tyłka. Wtedy można się zajechać, a w domu to będzie nuda.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

blondas

• Gość
« 7 Sty 2014, 07:43 »
Jazda na takim urządzeniu jest koszmarem. W rzeczywistosci to się nadaje do rechabilitacji, ale nie do treningu czy przygotowania. Prawdziwe rowery spinningowe są bardzo drogie
Jak już bardzo chcesz / musisz mieć coś stacjonarnego to lepiej kupić trenazer w który wstawisz swój rower. A jak już zrozumiesz swój błąd łatwiej będzie się tego pozbyć ;)

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 7 Sty 2014, 09:20 »
Cinek dobrze prawi. Się trochę rozmarzyłem.. tętno podchodzące pod 180 :) Osobiście również polecam parę wizyt "na rowerkach", chociaż żeby zobaczyć z czym to się je.

Spinner w domu to pomyłka, nie jesteś w stanie "sam dla siebie" poprowadzić sensownego treningu. Jedyny wyjątek: filmiki instruktarzowy SpinnerVals, Sufferfest czy podobny, ale te są "dość" drogie, a "free" nie istnieje.

Przygotowanie do dłuższej trasy wymaga raczej dłuższej trasy i jazdy "w tlenie" niż intervałów rodem z wyścigów MTB. Więc faktycznie lepiej spraw sobie tanie łyse opony, tani trenażer (najlepiej jaką używaną firmówkę). Na monitorze jakieś fajne trasy RLV (np. darmowe cyclingrlv.com) i jechane. Przynajmniej może "błąd" zrozumiesz później, a i jak Blondas mówi łatwiej będzie się pozbyć niewielkiego trenażera.
Trole są samotnikami i unikają słońca.

• You are what you think
« 7 Sty 2014, 09:40 »
Dzięki za bardzo szybkie odpowiedzi. W takim razie nasuwa się pytanie - jaką firmę polecacie i jaki byłby koszt nowego/używanego trenażera?

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 9 Sty 2014, 10:48 »
Tacx, Elite.. Nowe 500 za najprostsze. Polecam "hydromagi" (nówki na alledrogo koło 1000).. albo ze sterowaniem z kompa (z ciekawszych i tańszych jest BKool)
 Używki standardowo: jak wyhaczysz tak będziesz miał (ale raczej powyżej 200-). Nawet nie patrz na "niemieckie" za 100-300, szkoda zachodu.
Trole są samotnikami i unikają słońca.

• You are what you think
« 10 Sty 2014, 01:28 »
A jeżeli chodzi o te używki to na jakie firmy patrzeć? I jak rozpoznać czy ten trenażer nie jest już prawie zajechany?

Offline Mężczyzna gagarin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2010
« 10 Sty 2014, 11:31 »
A jeżeli chodzi o te używki to na jakie firmy patrzeć?

Tak jak przy nowych: Tacx, Elite.
Mam trenażer, ale szybko mi się znudził. Nuda, lejący się pot i ogólnie same problemy :) Czasami chodzę na indoor cycling do klubu fitness. Są profesjonalne rowery, klimatyzacja, muzyka. Trochę przyjemniej, dwie godziny mijają bardzo szybko.

Oprócz trenażera jest jeszcze coś takiego jak rolka. Nie wpina się roweru, tylko stawia na obrotowych wałkach. Minusem jest to, że w tańszych nie ma regulacji oporu. Jakbym teraz miał kupować coś do domu to chyba wybrałbym właśnie rolkę.
Jeżdżę aby jeść.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum