Autor Wątek: Przyczepka rowerowa - opinie  (Przeczytany 1683 razy)

Offline Mężczyzna zyrol81

• Miasto: Łask
  • Na forum od: 15.03.2013
Przyczepka rowerowa - opinie
« 7 Sty 2014, 11:16 »
Witam.

Za jakiś tydzień planuję zakup przyczepki do roweru. Posiadam w kieszeni 300zł i planuje kupić coś takiego:

http://allegro.pl/wozek-do-roweru-przyczepka-towarowa-rowerowa-i3852154131.html

Co o tym sądzicie? Warto jest to kupić? A może w tej cenie znajdzie się coś ciekawszego?
Zaznaczam, ze mam rower miejski z 5-obiegową piastą sterowaną za pomocą dwóch linek. A zatem nie każda przyczepka będzie pasować.
Interesują mnie też przyczepki rowerowe z dwoma kółkami. Poza wyprawami chciałbym używać je  również na co dzień. A na co dzień wozi się również rzeczy. Nierzadko trzeba przewieść jakieś duże pudło, czy jakiś niewymiarowy produkt.
Na co powinienem zwrócić uwagę kupując przyczepkę towarową?
Proszę o rady.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
Odp: Przyczepka rowerowa - opinie
« 7 Sty 2014, 11:42 »
domyślasz się czemu podają wymiary ale wagi już nie?

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 7 Sty 2014, 11:42 »
Tu

http://hinterher.com/

ew. możesz rozpoznać wielozadaniową, fajową.  :)
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline EASYRIDER77

« 7 Sty 2014, 11:45 »
no to rozumiem. Taką można polatać.

« 7 Sty 2014, 12:20 »
To juz jest klasa sama w sobie. Tylko gdzie taką dostać w polsce?

Ładowność przyczepki, którą pokazałem to około 100kg. Takich ciężarów wozić nie będę, ale do połowy tego mogą się zdarzyć.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 7 Sty 2014, 12:34 »

Do Polski prześlą Ci z Monachium.

(Montaż, demontaż bez konieczności używania narzędzi.)
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

« 7 Sty 2014, 12:39 »
Kurcze, byłoby prościej gdybym niemiecki rozumiał. Jakie to ma wymiary, jaką ładowność, i sposób mocowania?
No i przede wszystkim - ile to ustrojstwo kosztuje?

498Euro to jest cena? :O Kurcze, gdyby tyle było w złotówkach to bym chwilkę pcozekał i kupił. Ale wywalić 1600zł to raczej niekoniecznie mnie stać. Wróćmy więc na ziemię. Więc co sądzicie o przyczepce którą pokazałem?
« Ostatnia zmiana: 7 Sty 2014, 12:47 yoshko »

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 7 Sty 2014, 12:45 »
Jeśli chodzi o zastosowanie wyprawowe to sądzę, że jest to sprzęt z gatunku "No, popatrz! Nawet z czymś takim można pojechać".

Wyobraziłem sobie jak jadę nią po szutrze pod górę i prawie się zniechęciłem do jeżdżenia na rowerze.

« 7 Sty 2014, 12:50 »
 yoshko
Hm, za 300zł które posiadam to mi raczej je nie sprzedadzą. Wróćmy wiec na razie do mojej przyczepki, choć przyznać muszę, że ta mnie zafascynowała. Posiada wszystko czego potrzebuje. no może prócz ceny, która jest bardzo zaporowa dla mnie. Więc czy mogę na codzień kupić przyczepkę, którą pokazałem, czy sprzęt ten sprawi że po roku będę miał wydatki na nową przyczepkę?

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 7 Sty 2014, 12:55 »
Już lepsza byłaby taka:
http://allegro.pl/bagazowa-przyczepka-do-roweru-rowerowa-bagaznik-i3851208851.html

Przy twojej trochę deszczu sprawi, że bagaż będzie stał w wodzie.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 7 Sty 2014, 12:57 »
No ale lodówki nie przewieziesz na tym. Skoro wspominał o 50 kg to raczej złota nie wozi. ;)

« 7 Sty 2014, 13:10 »
Myślałem o tej przyczepce również swojego czasu. I już ja prawie miałem gdyby nie... mocowanie. Nie pasuje ono do mojego roweru. Poza tym nie udźwignie cięższych rzeczy.

Offline Mężczyzna KiESWY

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 27.05.2012
« 7 Sty 2014, 15:36 »
Nie wiem czy moja odpowiedź coś wniesie. Przejechałem wiele kilometrów lecz z przyczepką dla psa (łączny ciężar zestawu ~42kg). Moje spostrzeżenia "na gorąco":

- Ze zwykłym bagażem na wzniesienia powyżej 10% nie podjedziesz (psa można wypuścić, zwykły bagaż nie podjedzie);
- Jazda w warunkach miejskich to masakra, dlatego im częściej podróżuję tym bardziej omijam miasta; zmagania z krawężnikami a przede wszystkim manewrowanie (slalom jest wykluczony) no i przeciętna prędkość 12-18 km/h. To może znużyć, sprawić że wycieczka będzie bardziej męcząca niż przyjemna.
- Mocowanie przyczepki - pod sztycę - wydaje się bardzo stabilne; w sensie przyczepka ma mniejsze szanse wywrócić się jednak...
w mojej przyczepce (także w przyczepkach dziecięcych) jest sprężyna, która wspomaga manewrowanie. Tu jest coś jak trzpień kulkowy, nie wiem jak delikatny jest ten układ.
To, wydaję mi się, jest najsłabszy element przyczepek. O ile na wyprawę możesz przygotować kilka sprężyn (mi poszła dwa razy, właśnie na podjazdach) to podejrzewam, że taki element ciężko było by czymś zastąpić.

Zdradzisz co chciałbyś transportować? Bo rozumiem Twoje ograniczenia cenowe, jednak być może to jakość powinna mieć kluczowe znaczenie, być może powinieneś się zastanowić, czy rzeczywiście transport rowerem to dobry pomysł.

Offline EASYRIDER77

« 7 Sty 2014, 15:40 »
dokładnie co chcesz wozić jak piszą w poście wyżej. Bo mi się wydaje że w tej cenie to używany Extrawheel by CI starczył. Ja kupiłem za 250 zł, no ale lodówki nie wezmę na to.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 7 Sty 2014, 19:52 »
- Ze zwykłym bagażem na wzniesienia powyżej 10% nie podjedziesz (psa można wypuścić, zwykły bagaż nie podjedzie);
- Jazda w warunkach miejskich to masakra, dlatego im częściej podróżuję tym bardziej omijam miasta; zmagania z krawężnikami a przede wszystkim manewrowanie (slalom jest wykluczony) no i przeciętna prędkość 12-18 km/h. To może znużyć, sprawić że wycieczka będzie bardziej męcząca niż przyjemna

To już akurat kwestia kondycji ;)

Przy kupnie tak dużej przyczepki, weź pod uwagę jej ew transport. Do pociągu z czymś takim ciężko wejść...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum