Autor Wątek: Kraje Nadbałtyckie 2014  (Przeczytany 1486 razy)

Online Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Kraje Nadbałtyckie 2014
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna KiESWY

• Na forum od: 27.05.2012
« 9 Sty 2014, 10:02 »
może nie w samych dużych miastach będę korzystał z noclegów

Dlatego właśnie polecałem jeziora, noclegi nad nimi przekonały mnie do biwakowania na dziko, w pobliżu akwenu wodnego. Nad wskazanymi jeziorami jest czysto, niewielu turystów i miejscowych; ostatecznie łatwo o nocleg "u gospodarza". Nie wiem, jak wczesną wiosną planujesz podróż, bo rzeczywiście woda może jeszcze być chłodna.

Teraz uświadomiłem sobie, że zaczynasz od Kowna. Za Mariampolem masz stary ślad Via Baltiki (przez Ażuolu Buda) - tam jest zdecydowanie mniej pojazdów. W samym Kownie ciekawe jest Pożajśćie, tyle że to drugi koniec miasta.

Za Szawlami E77 pamiętam jako bardzo obciążoną i stosunkowo wąską. Do Góry Krzyży od biedy jest jakaś ścieżka rowerowa. Odcinek Jełgawa - Ryga jechałem w odwrotnym kierunku, było podobnie ciężko, ze względu na TIRy. Za to Via Baltika od Rygi do Siguldy to dwupasmówka z szerokim poboczem, tam jechaliśmy grubo powyżej 30ki, asfalt był dobrej jakości.

Nie nocowałem w Rydze, wybrałem nocleg nad morzem, wszak nie jest to tak daleko.

Nad Gaują jest sporo miejsc biwakowych dla kajakarzy ale woda jest zimna przez cały rok.

Na Litwie jest sporo odcinków, które można pokonać koleją, tak aby pominąć mniej ciekawą część trasy a skupić się nad czymś interesującym. Podobnie na Łotwie, z tym że tam bilet wydawał się droższy.

I na koniec takie chyba subiektywne odczucie. Im bardziej na północ, tym dzień dłuższy; dodatkowo to inna strefa czasowa. Ciężko się na początku odnaleźć. Jedziesz bo jest jeszcze widno a potem uświadamiasz sobie, ze już prawie północ i sklepy zamknięte...

EDIT: zapomniałem napisać o mapie Regio Baltic 1.6 (to jeśli masz odbiornik GPS albo przy planowaniu tras korzystasz z MapSource lub BaseCamp). Na tej mapie najwiarygodniej rozpoznasz, która droga to szutrówka a która ma już twardą nawierzchnię.

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 9 Sty 2014, 12:42 »
@Kieswy Dzięki za praktyczne informacje, zawsze tam gdzie będzie alternatywa jazdy od Via Baltica będę korzystał, odcinek Jelgawa-Ryga o którym mówisz jest odcinkiem ok30km może uda się bezpiecznie psychicznie przejechac-nie ma wyjścia.

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Kobieta Kulka

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 14.04.2013
« 22 Sty 2014, 12:02 »
Nie wiem Paweł kiedy jedziesz ale jeżeli po 23 czerwca to LOT ma teraz (22-29 stycznia) tanie bilety z Warszawy do Rygi i Tallina - 120 zł w dwie strony w okresie wakacyjnym. Ja właśnie się skusiłam i kupiłam dla naszej rodzinki. I teraz zaczynam planować wyjazd.  :)

• Marin
« 22 Sty 2014, 12:17 »
Najprawdopodobniej wyruszam zaraz po zlocie czyli ok. 22,23 maja

Offline Mężczyzna menel

• Na forum od: 25.03.2012

• Marin
« 22 Sty 2014, 12:51 »
Nie wiem Paweł kiedy jedziesz ale jeżeli po 23 czerwca to LOT ma teraz (22-29 stycznia) tanie bilety z Warszawy do Rygi i Tallina - 120 zł w dwie strony w okresie wakacyjnym. Ja właśnie się skusiłam i kupiłam dla naszej rodzinki. I teraz zaczynam planować wyjazd.  :)

Czy macie już zaplanowaną trasę, uchylisz "rąbka tajemnicy",może coś skorzystam z Waszych planów?

Offline Kobieta Kulka

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 14.04.2013
« 22 Sty 2014, 13:18 »
hej!
Niestety nie mamy nic zaplanowanego na razie. Dopiero dziś ostatecznie zdecydowaliśmy się na kraje nadbałtyckie (mieliśmy kilka różnych pomysłów na ten rok) pod wpływem promocji LOTu. Właściwie to weszłam w ten wątek żeby zacząć zbierać inspiracje do trasy. Wiemy tylko, że mamy lot z Warszawy do Tallina a stamtąd chcemy na rowerach dotrzeć do Suwałk. Na całość mamy 2,5 tygodnia ale jedziemy z dzieckiem (w przyczepce) i nie mamy najlepszej kondycji (jak na standardy tego forum). Jedziemy w połowie lipca i mam nadzieję na dobrą pogodę.

Offline Mężczyzna brodacz

• Miasto: Legionowo
  • Na forum od: 06.06.2013
« 17 Maj 2014, 12:57 »
Jak jest z komarami w tych krajach? Nie mam moskitiery ale zastanawiam się nad jej kupnem.

Jak tam będzie z pogodą? ostatnio strasznie przemarzłem na wyprawie a tam bardziej na północ.
Ortografia? A co to?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum