Autor Wątek: Shimano-która piasta najlepsza?  (Przeczytany 2478 razy)

Offline Mężczyzna wytumaje

• Miasto: Bognor Regis
  • Na forum od: 01.04.2013
    • slomianykapelusz.pl
Shimano-która piasta najlepsza?
« 8 Sty 2014, 17:45 »
Witam,
jakie jest Wasze zdanie na temat piast Shimano(chodzi mi głównie o XT, LX)? Czy te produkowane teraz można w ogóle porównywać do tych z lat 90? Jakich Wy używacie? Które modele możecie polecić?
;)
Jakby nie bolało,  to by każdy chciał.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Odp: Shimano-która piasta najlepsza?
« 8 Sty 2014, 18:22 »
z mojego doświadczenia:
- ogryzki (era przed parralax) sensowne uszczelniania miały M900, M730/2, ew M650 (odpowiednio XTR, XT, DX on najlepiej uszczelnionych) Mimo to wiele z nich można spotkać z zarżnietymi przez brak należytej obsługi konusami
- Parralaxy, nawet nie serwisowane specjalnie troskliwie, są na tyle dobrze uszczelnione że przypadki zajechanych są o niebo rzadsze Dodatkowo M737/8, M910, M950 (XT, XTR) miały lepiej utwardzane bieżnie, przez co żywotność wzrastała (choć w sumie z LXem M563/4/5 też jakoś nie kojarzę problemów, a sporo mi się ich przez łapy przewinęło) Generalnie ten przedział rocznikowy to jest mój typ jak idzie o piasty Sh do wyprawówki
- młodsze piasty Sh to mniej częsty widok u mnie, nie mniej te które do mnie trafiły nie były moim zdaniem już tak pancerne W kilku egz. LXa serii M57.. i chyba XT M750? mialem kłopot z bębnem.... Nie we wszystkich oczywiście, ale w porównaniu z modelami starszymi, przy mniejszej ilości konieczność grzebania w bebechach zaszła częściej

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 8 Sty 2014, 18:27 »
Również rozważam zakup piasty tego typu. Niestety wśród szosowych niewiele jest pod 36 szprych. Czy możliwe jest do zwężenie tylnej do 130mm?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna 7milowebuty

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.01.2013
« 8 Sty 2014, 19:10 »
Zwężenie jest możliwe np. w piaście Deore LX przez wymianę tulejki dystansowej po lewej stronie piasty (minus 5 mm) oraz osi ze 146 na 141 mm. Jednak wtedy środek piasty „przesunie się” o 2,5 mm w kierunku bębenka, a przez to koło będzie miało większy „parasol”.

Tak się składa, że aktualnie używam piastę Deore LX FH-T660 oraz w innym rowerze, Tiagrę FH-4500 (36 szprych) i obie rozbierałem w celu przeczyszczenia i przesmarowania. Mają one bardzo podobną – wręcz bliźniaczą – konstrukcję, więc nie oczekiwałbym jakiś wielkich różnic w ich działaniu i wytrzymałości.
« Ostatnia zmiana: 8 Sty 2014, 20:50 7milowebuty »

• slomianykapelusz.pl
« 8 Sty 2014, 23:30 »
a jak jest z piastami mtb? które warto brać? i ile warto za nie zapłacić?

Offline Mężczyzna welocyped

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 20.02.2013
« 9 Sty 2014, 17:53 »
Jakość piasty - to głównie jakość łożysk i bieżni; a przede wszystkim, sposób uszczelnienia.
 Te stare były lepsze, bo wtedy prawie wszystko było lepsze  :)
 LX a XT to prawie to samo.
 XTR wyraźnie lepsze - moich z 97r nie rozkręcałem nigdy.

Offline skolioza

« 9 Sty 2014, 21:05 »
LX a XT to prawie to samo.
z tym się nie zgodzę - XT ma lepsze (twardsze, mniej podatne na wżery, wytarcie) powierzchnie po których poruszają się  kulki (zarówno na bieżniach jak i konusach) w stosunku do LXa
Prędzej napisałbym w tym kontekście że XT jest bliżej XTRa, a główne różnice to masa, standardowa dla XTRa przednia oś o wiekszej średnicy (dla XT opcja), oraz życie wewnętrzne bębna (XT jak pamiętam mialo inny kształt zapadek, były szersze; a XTR - ale za to głowy już z pamięci uciąć nie dam - miał w wersjach Parralax 3 a nie 2 zapadki)

Offline Mężczyzna 7milowebuty

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.01.2013
« 9 Sty 2014, 23:56 »
[...] jakie jest Wasze zdanie na temat piast Shimano(chodzi mi głównie o XT, LX)? Czy te produkowane teraz można w ogóle porównywać do tych z lat 90?

Różnica miedzy aktualnie produkowanymi piastami LX i XT jest bardzo zasadnicza, bo  począwszy od modelu FH-M770 piasty XT mają aluminiową oś o powiększonej średnicy (i nieco mniejsze kulki). Natomiast piasty LX mają nadal oś stalową 10 mm i „standardowy” rozmiar kulek.
Starsze piasty XT miały oś stalową, więc jakbyś chciał się trzymać tego wypróbowanego standardu to Twój wybór musiałby paść na LX.
« Ostatnia zmiana: 10 Sty 2014, 00:05 7milowebuty »

« 10 Sty 2014, 00:46 »
Rok 98 - XTR tył to 371g i doskonała jakość -  (XT - 452g) Tytanowa oś i stal nierdzewna kulek, polerowanie borozonowe bieżni stożka i miski - w XT tego nie było. Pomiędzy XT a LX nie widać praktycznie różnic, zaczynają się od STX-RC, które znając życie niezbyt różniło się od STX i Alivio. Późniejsza redukcja ilości grup podyktowana była m.in niewielkimi różnicami w konstrukcji wielu komponentów. Praktyka to potwierdzała.

Offline skolioza

« 10 Sty 2014, 12:06 »
Nie podawaj rocznika tylko model ;) chodzi jak rozumiem o piastę M950
XT z tego okresu (zarówno 737 jak i 738 o powiększonej średnicy osi, takiej jak XTR w standardzie) również miały borozonowe bieżnie (konusy już nie jak pamiętam), tytanowa oś w XTR miała na celu głównie redukcję masy
Oczywiście nie są to piasty identyczne i dwukrotna niemal różnica w cenie nie brała się znikąd Niemniej uważam, że pod kątem zastosowania wyprawowego i trwałości bliżej XT do XTRa niż LXa (szczerze, to mocniejszy argument przeciw mojemu, w kontekście tej dyskusji miałbyś drążąc różnice w bębnie tylnej piasty, które zasygnalizowałem ;))

« 10 Sty 2014, 14:16 »
Wczoraj zerknąłem do katalogu, wszystko jest tam napisane (albo prawie wszystko ;)).
Moim zdaniem właśnie ta znaczna różnica wagi, przy zachowaniu jakości, nie pozwala na takie porównanie tych piast - lekkie i sztywne koło to dusza roweru ;)
Tak, czy inaczej - szewskim targiem - musimy się zgodzić, że o piastę dobrze jest dbać, wtedy służy nam długo i szczęśliwie.., to były dobre piasty.

Offline skolioza

« 10 Sty 2014, 14:40 »
Wczoraj zerknąłem do katalogu, wszystko jest tam napisane (albo prawie wszystko ;)).
Moim zdaniem właśnie ta znaczna różnica wagi, przy zachowaniu jakości, nie pozwala na takie porównanie tych piast - lekkie i sztywne koło to dusza roweru ;)
z ciekawości też zerknę...
co do koła: różnica masy (w zasadzie) nierotowanej rzędu 100g przy wyścigówce (do której w sumie XTR został stworzony) gdzie wszystko na stosunek gramów do sztywności przeliczamy  będzie odczuwalna Ale te 100g przy ważącej 30-40kg wyprawówce? Nie przekonuje mnie to, dlatego podkreślam właśnie kontekst rozważań - bo różnice w piastach oczywiście są!
Tak, czy inaczej - szewskim targiem - musimy się zgodzić, że o piastę dobrze jest dbać, wtedy służy nam długo i szczęśliwie.., to były dobre piasty.
nie inaczej!

• slomianykapelusz.pl
« 22 Sty 2014, 15:22 »
a czy KASETA SHIMANO CS-HG41 8-RZĘDOWA 11-34 MegaRange będzie pasowała do piast XT M737?

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 22 Sty 2014, 15:25 »
Tak.

Btw, już drugi forumowicz z Bognor Regis ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

• slomianykapelusz.pl
« 22 Sty 2014, 15:29 »
a kto pierwszym jest?;>

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy