Autor Wątek: Bałkańska pętla - fotorelacja.  (Przeczytany 4535 razy)

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Bałkańska pętla - fotorelacja.
« 10 Sty 2014, 07:55 »
Poniżej link do planowanej trasy. Wyjazd na dwa tygodnie w czerwcu. Dojazd do Splitu autoakarem. Jakieś uwagi, coś do zmiany, chętnie posłucham jakichś sugestii. Generalnie lubię góry, a najbardziej zadupia w górach. Śmigam na góralu obutym w sliki, chyba poradzą?
Wyjazd na dwa tygodnie - jakieś 14-15 dni jazdy.

http://ridewithgps.com/routes/3982470
« Ostatnia zmiana: 9 Lip 2014, 08:38 furman »
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Odp: Bałkańska pętla.
« 10 Sty 2014, 11:47 »
Autokar masz już nagrany?
Jaki termin konkretnie?

Offline Mężczyzna furman

« 10 Sty 2014, 12:02 »
Autokar mam nagrany o tyle, że pisałem już do firmy, która organizuje takie wyjazdy. ( RETMAN) i przedstawiłem sytuację. Dostałem odpowiedź, że transport rowerów jest możliwy. Dodatkowa opłata wynosi 100 zł + bilet dla mnie to razem 500 zł w obie strony. Wymagają żeby rower był czymś owinięty co by nie pobrudził bagaży innych podróżujących. Wyjazd w piątek 6 czerwca, powrót w sobotę  21 czerwca?

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 10 Sty 2014, 14:16 »
Ze Shkodry jakbyś pojechał od razu na wschód:

http://www.bikemap.net/pl/route/2409981-fsasag/#/z11/41.92373,19.80525/terrain

to jest tam bardzo ładny kawałek.
Byłem tam na przełomie lipca/sierpnia - zerowy ruch (2 samochody na godzinę jazdy - gotowaliśmy na jezdni :P), fajne górki i widoki, świetny asfalt.

Do tego w porównaniu do Twojej trasy, wjeżdżasz na tym odcinku wyżej, i omijasz płaskie 80km które byś miał jadąc na południe ;)

Można by się ew później pokusić i pojechać dalej na Kukes (też fajnie), i tam odbić dopiero na północ na Krume (ale tu już nie wiem co i jak).

Rzuć też okiem na stronę BIG'ów. Może Ci to coś pomoże przy ew edycji trasy ;)

Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Kobieta Jelona

• Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 26.12.2013
    • Jakość to będzie blog
« 10 Sty 2014, 14:56 »
Hej,

te 100zł doliczają za rower czy ogólnie za bagaż? o.O

Offline Mężczyzna krajewski

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.04.2011
« 10 Sty 2014, 15:29 »
Podobno tam z Peć (Kosowo) do Czarnogóry przejście jest zamknięte.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 10 Sty 2014, 15:46 »
niby zamknięte, ale jak dotąd nie spotkałem się, żeby komuś nie udało się tamtędy przejechać

furman, chcesz trochę terenu? Na przełęczy Cemerno (powyżej tunelu) odbij na kamienno-szutrową drogę (droga R-434 na OSM). Wjedziesz w samo centrum masywu Zelengora i przełęcz powyżej 1700m. W Kalinovik jest już asfalt.

Polecam planowanie na OSM, jest zdecydowanie bardziej aktualna od mapy google.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna krajewski

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.04.2011
« 10 Sty 2014, 15:57 »
niby zamknięte, ale jak dotąd nie spotkałem się, żeby komuś nie udało się tamtędy przejechać

furman, chcesz trochę terenu? Na przełęczy Cemerno (powyżej tunelu) odbij na kamienno-szutrową drogę (droga R-434 na OSM). Wjedziesz w samo centrum masywu Zelengora i przełęcz powyżej 1700m. W Kalinovik jest już asfalt.

Polecam planowanie na OSM, jest zdecydowanie bardziej aktualna od mapy google.
Rok temu miałem tam jechać, ale spotkałem rowerzystę i On powiedział mi,, że jest tam wojsko i już nie przepuszczają.
Hmmm może akurat byli w tych dniach, a dzisiaj sytuacja się zmieniła...nie wiem, ale warto to sprawdzić.

Jeżeli przejeżdżasz przez zieloną granice i nie dostajesz pieczątki wyjazdu to, wjedziesz później do Serbii, później tzn. w przyszłości.

Offline m+k

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 06.09.2011
    • www.wyprawyrowerowe.zgora.pl
« 10 Sty 2014, 16:27 »
Autokar mam nagrany o tyle, że pisałem już do firmy, która organizuje takie wyjazdy. ( RETMAN) i przedstawiłem sytuację. Dostałem odpowiedź, że transport rowerów jest możliwy. Dodatkowa opłata wynosi 100 zł + bilet dla mnie to razem 500 zł w obie strony. Wymagają żeby rower był czymś owinięty co by nie pobrudził bagaży innych podróżujących. Wyjazd w piątek 6 czerwca, powrót w sobotę  21 czerwca?
Do Splitu kursuje również autokar z ois.pl. Cena 360zł +150zł za rower, bagaże bez dodatkowej opłaty - cena obejmuje jazdę w dwie strony. Kursy od 9 maja do bodajże 5 października, przystanki w kilkunastu miastach w Polsce. Jechaliśmy z tym biurem już 2 razy.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 10 Sty 2014, 17:42 »
Samochodem do Peje podobno nie da się dojechać, choć moim zdaniem warto zaryzykować, bo trasa jest bardzo fajna.

Moim zdaniem koniecznie trzeba przejechać odcinek łączący Neum z resztą Bośni - świetne góry i brak ludzi (raz na 10 km jakaś bardzo mała wieś, na 40 km chyba jeden sklep). Można odbić na Metkovic, dojechać nad wybrzeże i wrócić do Bośni przez góry.

Ciekawa jest też droga z Sarajewa do Mostaru, ale nie jest to coś co koniecznie trzeba zaliczyć.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Kobieta Jelona

• Na forum od: 26.12.2013
    • Jakość to będzie blog
« 10 Sty 2014, 20:32 »
słuchajcie a nie da się jakoś obejść tej opłaty za rower? rozmontować i do torby? Pytam się czy tak da się zakombinować, no ja polka kombinatorka, ale cóż, studencki portfel nie jest dość obszerny..

Offline Mężczyzna RODDOS

• Odwiedzone miejscowości: 15 441
  • Na forum od: 25.02.2013
« 10 Sty 2014, 20:43 »
Podobno tam z Peć (Kosowo) do Czarnogóry przejście jest zamknięte.
Przejście to przebyliśmy z kolegą w 2012r. Od Pec jest kilkanście kilometrów podjazdu asfaltem. Potem może 1,5-2 kilometry szutrem. Przed wsią Boge należy skręcić w lewo. Jest tablica, trzeba kierować się na "Qokorr" (Cakor). Nie ma żadnych oznaczeń, że przekraczamy granicę. Jest tylko rów, a  w nim betonowe kloce uniemożliwiajace przejazd samochodom. No ale rowery można przenieść... Od Czarnogóry na na przełęcz Cakor prowadzi piękna nowa asfaltówka. W załączeniu foto samej granicy, na której nie było żywego ducha... oprócz nas...

Offline m+k

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 06.09.2011
    • www.wyprawyrowerowe.zgora.pl
« 10 Sty 2014, 20:47 »
Jelona, zależy jaki masz duży rower. Jeżeli składak to i owszem, można. Przy dużym się nie da. Mogę dodać, że najlepiej się z nimi (biurem) kontaktować i zapytać o cenę. My w tamtym roku płaciliśmy 100zł za rower w dwie strony, ale podobno w tym (jak ostatnio z nimi rozmawiałam przez GG) to mówili, że teraz 150zł. Dostałam od nich ostatnio e- maila, że przy wykupieniu oferty do 15 stycznia jest zniżka 10% dla stałych klientów i ich znajomych. Spróbuj powołać się na nas i potarguj. Powodzenia :)

Offline Mężczyzna furman

« 13 Sty 2014, 16:44 »
Z tym przejściem granicznym za przeł. Cakor wiem, że jest niepewna sprawa ale zaryzykuję. Nie puszczą to będę się zastanawiał na miejscu, chociaż nie ukrywam, że właśnie ta przeł. jest jednym z głównych celów wyjazdy i zależy mi co by zostawić tam ślad moich opon.
Kwestia dopłaty tego 100 zł to nie wiem jak to traktować. Ja nie pytałem o nadbagaż tylko konkretnie pisałem, że to będą rowery. Zwał jak zwał za przejazd w obie strony trzeba zapłacić 500 zł.

Waxmund - tą drogą co naszkicowałeś jechałem w ubiegłym roku. Jest zarąbista, rewelacyjne plenery, świetny asfalt i prawie zerowy ruch samochodowy. Bywały chwile trwając 20-30 minut pomiędzy przejeżdżającymi samochowadmi. Dojechałem do Kukes i bardzo mi się podobał ten odcinek. Tym razem chciał bym przejechać coś innego, liczę na to, że będzie co najmniej tak samo fajnie.
« Ostatnia zmiana: 13 Sty 2014, 19:17 furman »

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 13 Sty 2014, 17:35 »
popłyń sobie promem z Koman

Organizujemy

Partnerzy

Patronat