Autor Wątek: Lampa przednia LED zakłóca licznik SIGMA  (Przeczytany 3704 razy)

Offline Mężczyzna mique

• Miasto: Kędzierzyn Koźle
  • Na forum od: 05.11.2012
Bry!
Mam licznik SIGMA 1609 STS - z funkcją kadencji (bardzo pożyteczna sprawa i to nie koniecznie dla sportowców, w trekingu też się przydaje) i bezprzewodową komunikacją pomiędzy sensorami prędkości i kadencji, a urządzeniem właściwym.
Licznik prawie fajnie działał, prawie tzn, że taka renomowana firma jak SIGMA w urządzeniu za 200 zł mogła się bardziej wysilić na jakość, ale to pomińmy, więc przyjmijmy że licznik działał prawidłowo.
Dopóki nie zainstalowałem przedniej lampy LED firmy BM czy jakoś tak, z podtrzymaniem, zasilanej z dynama w piaście Schimano. Lampa też niczego sobie, z gatunku tych lepszych i droższych.
No i jest tak, że jak włączę tę pierońską lampę, to w liczniku przestaje działać pomiar prędkości, tzn zostaje zerwana komunikacja między sensorem prędkości a licznikiem. Kadencja działa prawidłowo.
Podejrzewam, że te dziadostwo wzajemnie się zakłóca (no ta bene, nie spełnia unijnej dyrektywy o kompatybilności elektromagnetycznej, więc jest wprowadzone na rynek UE nielegalnie).
Mam pytanie, ma ktoś jakiś pomysł , jak zaradzić temu problemowi? Mam szczątkowy zarys wiedzy o elektronice, próbowałem już sztuczek z pierścieniem ferrytowym lub dodanie kondensatorka filtrującego 100 nF na przewodzie zasilającym z dynama, ale to nie pomaga.
pozdrawiam

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
ja bym kupił izolowany przewód od dynama (jeśli to on zakłóca, są takie w oplocie z folii aluminiowej) lub starał się wyizolować elektomagnetycznie sterownik lampki, prawdopodobnie to on bruździ w eter.
Podejrzewam, że te dziadostwo wzajemnie się zakłóca (no ta bene, nie spełnia unijnej dyrektywy o kompatybilności elektromagnetycznej, więc jest wprowadzone na rynek UE nielegalnie).
Kompatybilność elektromagnetyczna to zazwyczaj jest bujda na resorach, zwłaszcza jeśli chodzi o kompatybilność tak mało emitujących promieniowania rzeczy jak licznik rowerowy.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Mógłbyś spróbować owinąć całą lampkę folią i zobaczyć co się stanie.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
Domyślam się, że masz DTS'a. Sigma chyba wymyśliła ten standard na złość rowerzystom :)
Na "dzień dobry" wymień baterię w czujniku.
Możesz jeszcze przesunąć lampkę tak, żeby nie przysłaniała linii licznik - czujnik.
Jak nie pomoże.. to jedyna możliwość to założenie czujnika na kabel. Zysk: bateria Ci nie padnie :)
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
Miałem podobny problem ze swoja Sigmą 1009 STS i lampką B&M. Kontaktowałem się z producentem licznika i dowiedziałem się , że do bezprzewodowych nie pasują przewodowy zestaw: czujnik z podstawką. W moim przypadku lampka powędrowała na szczyt lemondki i od tej pory nie mam problemów. Czasem jedynie zawiesza się sam licznik. Jest to jednak na tyle irytujące, że wkrótce zamienię go na przewodową Sigmę 1609.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna mique

ja bym [ciach] starał się wyizolować elektomagnetycznie sterownik lampki, prawdopodobnie to on bruździ w eter.

To jest  chyba najwłaściwsze postępowanie. Spróbuję rozkminić układ wewnętrzny lampki, i coś odfiltrować kondensatorami ewentualnie wstawić jakiś dławik np z filtru ADSL.

Kompatybilność elektromagnetyczna to zazwyczaj jest bujda na resorach, zwłaszcza jeśli chodzi o kompatybilność tak mało emitujących promieniowania rzeczy jak licznik rowerowy.

Tutaj podejrzewam raczej lampkę, że sieje harmonicznymi o częstotliwości komunikacji licznika z sensorem, co nie zmienia faktu, że "kompatybilność elektromagnetyczna to zazwyczaj jest bujda na resorach"

Mógłbyś spróbować owinąć całą lampkę folią i zobaczyć co się stanie.

Lampka oryginalnie jest w korpusie ze stopu Al.

Na "dzień dobry" wymień baterię w czujniku.
Możesz jeszcze przesunąć lampkę tak, żeby nie przysłaniała linii licznik - czujnik.
Jak nie pomoże.. to jedyna możliwość to założenie czujnika na kabel. Zysk: bateria Ci nie padnie :)

Od wymiany bateryjki zacząłem, robiłem to kilkakrotnie, i nie pomagało.
Lampka nie przesłania linii licznik - czujnik. Jest z boku obok licznika na kierownicy.
Do liczników z czujnikami bezprzewodowymi nie ma możliwości podłączenia przewodowych- brak zacisków. Tym bardziej, że mam też pomiar kadencji, więc musiałbym mieć 4 zaciski.

Czasem jedynie zawiesza się sam licznik.

No więc właśnie o to chodzi, że zawiesza się licznik. W ogóle te bezprzewodowe urządzenia to przeważnie o kant czterech liter roztrzaskać. Co ja się nawalczyłem ze stacjami meteo z sensorami radiowymi, to moje  :-[

Dobrze, stawiam sprawę tak, że jak znajdę chwilę czasu, to rozbiorę lampkę, i będę medytował nad jej układem, może wrzucę temat na elektroda.pl

Offline Mężczyzna dracorp

• Miasto: Trójmiasto
  • Na forum od: 05.07.2013
    • Dziennik rowerowy…
Ja mam lampkę MagicShine MJ-808 która zakłóca licznik bezprzewodowy Sigmy. Ta sama lampka już nie zakłóca Polara. Próbowałem ekranować, tak na szybko, ale nic nie dało. Fakt że nie wpiąłem się w zasilanie. Częściowym rozwiązaniem okazał się dodatkowy przewód od zasilania obwinięty wokół górnej rury. Wówczas lampka nie zakłócała licznika. Wczoraj dostałem zamocowanie do kasku i dzisiaj postaram się sprawdzić w terenie:
Piecia aka dracorp

Moje graty na olx.pl

Offline Mężczyzna mique

Ha! Myślałem, że tylko ja mam taki kłopot, a tu widzę, że to globalny problem  :-\

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
Do liczników z czujnikami bezprzewodowymi nie ma możliwości podłączenia przewodowych- brak zacisków. Tym bardziej, że mam też pomiar kadencji, więc musiałbym mieć 4 zaciski.
A jesteś tego na 100% pewien? I przekonasz moją 2209 że jednak nie ma pokazywać prędkości z "kabelka"?  :P

Na podstawce masz piny do "odczytu" impulsów z czujnika prędkości (na kabelku). Jednocześnie służy to do detekcji roweru ("1" czy "2"). DTS nie maja identyfikatorów nadajników (tylko ich profil), więc także w radiowych piny są konieczne. STS ma identyfikatory.. ale są olewane w "słabszych" licznikach (tylko zapamiętuje na początku jazdy i później czyta tylko z niego), selekcja też tylko przez piny.

Kadencja nie ma pinów, musi być radiowo.
Trole są samotnikami i unikają słońca.

rdklstr

• Gość
Na youtubie jest jakiś filmik, którego autor mówi, że tanie, tudzież chińskie, lampki ledowe wywołują zakłócenia elektromagnetyczne, co udowadniał, włączając takową w czasie audycji radiowej i wywołując szumy.

[ Invalid YouTube link ]

Offline Mężczyzna dracorp

• Miasto: Trójmiasto
  • Na forum od: 05.07.2013
    • Dziennik rowerowy…
@rdklstr autoreklama Osram.
Wczoraj jeździłem z lampką na kasku i powiem, że jest dobrze. Wygląda to dziwnie, niczym dziwna imitacja czapli ale super się sprawdza. Licznik już nie jest zakłócany a dodatkowo mogę sobie oświetlać co chcę.
Niby mam czołówkę ale ją nie udało mi się sensownie zamocować na kasku.
Piecia aka dracorp

Moje graty na olx.pl

Offline Mężczyzna mique

Rozebrałem tę lampkę, i okazuje się, że LED jest zasilana z przetwornicy impulsowej. LED wymaga odprowadzania ciepła, więc aluminiowa pokrywka na górze lampki służy za radiator. A ponieważ posiada elektryczne połączenie z LED, to można stwierdzić, że działa jak antena nadawcza, a cała lampka robi za małą radiostację i sieje równo harmonicznymi  :(
Licznik jest blisko lampki, nie mam innej możliwości montażu lampki jak na kierownicy.
Będę kombinował ze zgaszeniem najwyższych częstotliwości lampki jakimś kondensatorem, jak się uda, to dam znać.

Offline Mężczyzna mique

No, wygląda na to, że uporałem się z problemem.  :D
Po serii eksperymentów doszedłem do rozwiązania polegającego na wstawieniu w obwód zasilający dławika ferrytowego. Dławik, wykonany z 20-30 zwojów przewodu 0,5 mm2 (takiego samego, jak oryginalny do lampki) nawiniętych na pierścień ferrytowy o średnicy zewnętrznej 28 mm (pierścień pozostał mi z uszkodzonego zasilacza domofonu Laskomex, ale może być podobny osiągalny w internecie) jest włączony w przewód "fazowy" zasilania lampki (tylko ten przewód, drugi przewód "masa" pomija dławik).
Dławik znajduje się w miarę możliwości jak najbliżej lampki, a odcinek przewodu pomiędzy lampka a dławikiem jest ekranowany, ekran podłączyłem do masy. Aby ułatwić sobie życie, to nie wymieniałam oryginalnego przewodu, tylko nasunąłem na niego sam ekran "odzyskany" z innego ekranowanego kabla. Od biedy można przewód owinąć folią aluminiową i podłączyć ją do masy, ale fachowo ani estetycznie to nie będzie wyglądać.

Podejrzewam, że jakby dobrze pokombinować z gotowym filtrem ADSL do telefonów stacjonarnych na linii z internetem, to też by się udało.
Przy okazji: eksperymentowanie z kondensatorami nie powiodło się. Podobnie jak przeplatanie całego dwużyłowego kabelka do lampki przez pierścień.
Powodzenia!

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Warto by teraz "zajrzeć" oscyloskopem, czy nie pojawiają się szpilki napięcia, które mogły by uszkodzić lampkę( szczególnie przy dużych prędkościach) Wskazane byłoby założenie jeszcze kondensatora np. 1000 mikro za tym dławikiem.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Lampa przednia LED zakłóca licznik SIGMA

Ech, sigma, sigma...  ::)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: