Obiecałem się zrewanżować za informacje, które kiedyś z forum uzyskałem więc wrzucam garść wspomnień z moich wycieczek górskich w okolicach Krynicy Górskiej z dzieciakiem w przyczepce Chariot Cougar.
Skład: zestaw MTB+ czyli rower i przyczepka Chariot Cougar z 6-letnim pasażerem (wiem, każdy powie, że za duży na przyczepkę ale dzieciak jest niepełnosprawny i wzrostem/wagą odpowiada swoim prawie 2 lata młodszym rówieśnikom; przyczepka na co dzień należy do jego młodszej siostry i w tym roku przesiadamy się już na coś innego).
Wypady robiłem popołudniami w czasie wolnym od rehabilitacji syna, która była głównym celem pobytu w Krynicy. Pogoda jednak dopisała, a trasy planowałem "w locie" jednak okazały się tak ciekawe, że chętnie podzielę się wrażeniami dla tych, którzy chcieliby te okolice zjeździć w podobnym zestawie. Okolice Krynicy nadają się do tego wręcz idealnie i skapitulować musiałem jedynie raz bo nachylenie terenu+sypkie kamienie sprawiły, że tandemu nie dałem rady nawet "na pych" utrzymać ;-)
Na wstępie zaznaczę, że asfaltami poruszam się niechętnie nawet z przyczepką więc większość tras można z powodzeniem przebyć bez przyczepki bez zaśnięcia z nudów na kierownicy ;-) Okolice są z pewnością tego warte.
Wszystkie relacje do podczytania
na Pocztówkach wraz ze zdjęciami, a poniżej linki do poszczególnych tras:
Trip #1 (01.07.13): Przez Tylicz i MochnaczkęTrasa: Krynica Górska - Tylicz - Mochnaczka Wyżna - Krynica Górska (w większości niestety asfaltem).
Mapy: GPSies Bikemap EndomondoTrip #2 (03.07.13): Z Beskidu Sądeckiego w Beskid NiskiTrasa: Krynica Górska - Jakubik - Mochnaczka Niżna - Banica (czerwonym przez Mizarne 770m n.p.m.) - Izby (po płytach) - Mochnaczka Niżna - Mochnaczka Wyżna - Huta - Kopciowa - żółtym w kierunku Jakubika i na przełaj do ORW Panorama.
Mapy: GPSies Bikemap EndomondoTrip #3 (06.07.13): Prawie jak Hobbit, czyli tam i z powrotem przez KopciowąTrasa: Krynica Górska ORW Panorama - Jakubik - żółtym w stronę Kopciowej - Kopciowa - ORW Panorama (też żółtym i trochę na przełaj)
Mapy: GPSies 1 GPSies 2Bikemap Endomondo1 Endomondo 2Trip #4 (07.07.13): Z Lackową w tleTrasa: Krynica Górska - Mochnaczka - Czyrna - Banica - Izby - szlakiem granicznym (konnym, a de facto quadowym), przełęcz Beskid (664m n.p.m.) przez Czerteż - Dzielec (792m n.p.m.), zjazd zielonym szlakiem do Tylicza skąd odebrała nas Lusi. Większość trasy naszym punktem odniesienia była Lackowa (997m n.p.m.).
Mapy: GPSies Bikemap EndomondoTrip #5 (09.07.13): Ze zdroju do zdroju i z powrotem przez JaworzynęTrasa: Krynica Górska - Muszyna - Szczawnik - Wierchomla Mała - Runek - Jaworzyna Krynicka - Krynica Górska.
Mapy: GPSies Bikemap EndomondoTrip #6 (10.07.13): Przez żelazowe źródełko czyli w dolinie Szczawiczne PotokiTrasa: Krynica Górska - Szczawiczne - dolina Szczawiczne Potoki - Krynica Wieś - Krynica Górska.
Mapy: GPSies Bikemap Endomondo