Autor Wątek: Viper Verbier - składam nową szosówkę ;)  (Przeczytany 9907 razy)

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Ładny widok na zdjęciu, to wszystko przy łóżku leży?  ;D
Wax, a dlaczego SPD, dlaczego akurat ten system?
A jeżeli już SPD to dlaczego te pedały?
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Rama przez prawie 3 miesiące leżała NA łóżku. Teraz się trochę stoczyła, i leży na ziemi obok niego ;)

Dlaczego SPD? Cóż, do tej pory tylko przez tydzień i po mieście je testowałem, więc mam o tym marne pojęcie. Chciałem wypróbować na dłużej ;)
Pedały wziąłem z niby platformą, bo liczę na trochę większe podparcie dla buta (tzn nie tylko na bloku).
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Tez kupilem takie pedaly, myslac ze bede mial jakies podparcie czy cos - okazalo sie ze gorzej sie wpinaja, a podparcie jest za slabe dla normalnych butow i nieistotne dla systemowych. Jezdze teraz na M520, te poszly do transportowej krowy.

Nawiasem mowiac nie oddalbym juz SPDow w zamian za platformy, ale od zle ustawionych blokow nieomal poszlo mi kolano... niby nic przez pare tygodni, a potem ostrawa 200ka i ledwo chodzilem nastepnego dnia. Uwazaj z tym :-)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
I co złożyłeś już?

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
Sterówka od widelca nie będzie za krótka do tej główki ramy? Wygląda na to, że wsadzisz widelec i zaraz idzie mostek, zobacz, czy nie musisz jeszcze "kapy" zamykającej stery zmieścić pod mostkiem:D
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Tez kupilem takie pedaly, myslac ze bede mial jakies podparcie czy cos - okazalo sie ze gorzej sie wpinaja, a podparcie jest za slabe dla normalnych butow i nieistotne dla systemowych. Jezdze teraz na M520, te poszly do transportowej krowy.
To mnie zasmuciłeś :P
Cóż, trudno się mówi ;)

Księgowy, nie bój nic. Już dawno przymierzałem i jest idealnie docięte ;) Została już tylko owijka i regulacje ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
Poczekaj, poczekaj, może uda mi się cię odsmucic. Dzisiaj pokręciłem trochę ostrawo moim czołgiem z przyczepką i maluchem, i mając to zagadnienie w głowie wydawało mi się, ze jednak buty trzymają się lepiej - na M520 mam wrażenie, że mimo sztywnej podeszwy prawy but przechyla mi się trochę na zewnątrz, co nie jest przyjemne.

Nie wiem, czy nie chodzi o inny Q factor korb - dzis zamienię pedały i zobaczę jakie wrażenia są na szosowej.

Sursum corda!

A.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
No i przełożyłem te pedały, jechałem dziś na takich jak twoje. Zostają - 0,5cm szersza klatka jednak daje lepsze oparcie w płaszczyźnie lewo-prawo.

Sorry za fałszywy alarm :-)

A co do kolan, sprawdź jakie masz naturalne ułożenie stopy - siądź na stole i spójrz jak ci się odchylają zwisając swobodnie. Moje problemy były najprawdopodobniej spowodowane tym, że cleat'y ustawiłem równolegle do jazdy, a potem sprawdziłem że mam stopy jak kaczka ;-)

Po przekręceniu cleatów tak, że by stopy układały się naturalnie, problemy z kolanem przeszły. Problem jest tylko taki, że przez mały Q factor korby 105 i tylny trójkąt w standardzie MTB (135mm) ocieram czasem piętą o rurkę... no i na ostatnim brevecie wytarłem sobie ładną łysinkę do gołej stali.

Mało się tym przejmuję, ale z carbonem bym uważał, bo można go uszkodzić strukturalnie takim wycieraniem.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Kamień z serca ;)
Z ustawieniem SPDów na pewno będę ostrożny, bo trochę się ich boję ;)

Rower gotowy  :D

Bez pedałów waży 8,2 kg ;)

Pierwsza jazda jak asfalt wyschnie :P

Powyższa lista razem z pedałami daje ~200g mniej niż powinna ;) Możliwe że na linki i pancerze za mało wagi założyłem (nie zważone).

Więcej fotek:
https://picasaweb.google.com/113355242078790491964/ViperVerbier#

Martwi mnie trochę sztyca...

Śruby dociągnięte mocno, a punkt styku tych elementów trzymających siodło z siodłem dość mały... To tak powinno być?

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
Sztyca powinna byc spoko, o ile nie zmienisz siodla na takie z weglowymi rurkami. Ale szczerze, to nie wyglada na zbyt godne zaufania ;-)

Lekko ci wyszedl :-) Moja nowa stalowka to 11kg z pedalami, 14kg z reszta szpejow  ::) Ale jakos smiga.

Widac, ze powazna maszyna ten Viper, ale nie w moim guscie takie pogiete ramy. Oldschoolowy jestem  ;) No i pray takiej roznicy poziomow siodlo-kierownica to by mnie polamalo chyba  :o

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013

A co do kolan, sprawdź jakie masz naturalne ułożenie stopy - siądź na stole i spójrz jak ci się odchylają zwisając swobodnie. Moje problemy były najprawdopodobniej spowodowane tym, że cleat'y ustawiłem równolegle do jazdy, a potem sprawdziłem że mam stopy jak kaczka ;-)

Po przekręceniu cleatów tak, że by stopy układały się naturalnie, problemy z kolanem przeszły.

Z ustawieniem SPDów na pewno będę ostrożny, bo trochę się ich boję ;)

Takie cóś będzie lepsze od wizualnej kontroli 'naturalnego zwisu'.

http://www.chainreactioncycles.com/pl/en/ergon-tp1-pedal-cleat-tool/rp-prod37987

http://www.bike-components.de/products/info/p20657_TP1-Cleat-Tool.html?xtcr=14&xtmcl=ergon

Rower gotowy  :D

'nice think if you can get it and you can get it if you try'  :D
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
Ooo, nie znałem tego. Wygląda nieźle, dzięki!

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Sztyca powinna byc spoko, o ile nie zmienisz siodla na takie z weglowymi rurkami. Ale szczerze, to nie wyglada na zbyt godne zaufania ;-)

Ano właśnie, wygląda na źle zaprojektowaną sztycę... :/ Ale wydaje się, że to niemożliwe :P Karbonowych rurek nie planuje. Prędzej tam brooksa wcisnę (w planach) ;)

Lekko ci wyszedl :-) Moja nowa stalowka to 11kg z pedalami, 14kg z reszta szpejow  ::) Ale jakos smiga.

Jak wcisnę (ciężką, ale pozostałem jednak przy starej) lemondkę, licznik i koszyki na bidony, to 9,4kg będzie ;)

Widac, ze powazna maszyna ten Viper, ale nie w moim guscie takie pogiete ramy. Oldschoolowy jestem  ;) No i pray takiej roznicy poziomow siodlo-kierownica to by mnie polamalo chyba  :o

Z wstępnych przymiarek pozycje jest całkiem dobra. Ta rama ma dość krótką górną rurę, więc nie jest człowiek wcale taki rozłożony.
A pogięte karbony zdecydowanie mi przypadły do gustu. Choć mam też stalową maszynę w swojej stajni... ;)

Takie cóś będzie lepsze od wizualnej kontroli 'naturalnego zwisu'.

http://www.chainreactioncycles.com/pl/en/ergon-tp1-pedal-cleat-tool/rp-prod37987

Niezłe to. Używałeś?

'nice think if you can get it and you can get it if you try'  :D

;)

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
Jak wcisnę (ciężką, ale pozostałem jednak przy starej) lemondkę, licznik i koszyki na bidony,

A bagażnik, chlapacze i ortlieb? Bo jeszcze pomyśli ktoś że fora pomyliłeś  :P

Co do sztycy, przyjrzałem się, wygląda na to że tylny bolec masz skrzywiony?

W ogóle to wynalazek rodem z weightweenies. Brakuje tylko dziur jak w serze, z odchudzania  ;D

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Fakt, nie zwróciłem uwagi na tą śrubę. Hmmm, w tej sytuacji to strach na tym siadać. Dłuższa śruba poradziła by sobie z dokręceniem, bez zginania się, nadal jednak punkt styku byłby bardzo mały... :/

Bagażnika nie planuję ;) Będzie za to torba od RafałaB.

www.waxmund.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum