Śruby dociągnięte mocno, a punkt styku tych elementów trzymających siodło z siodłem dość mały... To tak powinno być?
Niezłe to. Używałeś?
No - kupiłem i ustawiłem już przed pierwszym wpięciem butów w spd'ki! Przecież szkoda kolan!Kilka par butów dzięki temu (myślę idealnie) ustawiłem.Trza najpierw dobrze wymierzyć, się dłużej przejechać, następnie ew. nieco wyregulować wówczas, jeśli w nogach/kolanach odczuwasz jakikolwiek dyskomfort (ew. noga szuka lepszej pozycji w bucie). Łapiesz idealne ustawienie stopy/nogi w dwóch płaszczyznach (przód/tył + boki). Szczerze polecam!
Chciałem kupić usługę towarzyszenia/prowadzenia podczas budowania roweru. Nie znalazłem takiej możliwości. Ty sam budujesz - big thing!
Hm, 100zł za ustawienie pedałów... z drugiej strony jeśli rzeczywiście ma pomóc... Wilk tyle jeździ z spd'ami, a prawie zawsze jak z nim gdzieś jechałem, to na postojach poprawiał bloki... hmm...
Trochę to zajęło - przeglądanie forum, allegro, sklepów rowerowych, ale nie spieszyło mi się. Zadowolonym
Fajna maszyna, fajnie że zbudowałeś ją po swojemu:) Życzę dobrego czasu na Maratonie Podróżnika i BB tourze .
Po co mi setback w sztycy? Serio pytam. Większość sztyc teraz robią w ten sposób...Ja chciałem dość spokojną geometrię, więc setback by mi tylko niepotrzebnie wydłużył odległość do kierownicy.
Ale setback tak po prostu sobie nie rownowazy dlugosci ramy czy mostka, bo dodatkowo zmienia kat pod jakim pracuja kolana. Ja mam setback i siodelko wysuniete maksymalnie do tylu - dopiero wtedy kolano znajduje sie dokladnie nad osia pedalu w poz. horyzontalnej korby. Jak przesune do przodu, robi sie niefajnie. Ale moze mam jakies dlugie uda?
The KOPS rule seems sensible enough; it puts the knee in line with the pedal at maximum pedaling force, which must help, right? Wrong. The KOPS rule of thumb has no biomechanical basis at all. It is, at best, a coincidental relationship that puts the rider somewhere near his or her correct position
puts the rider somewhere near his or her correct position