Autor Wątek: Viper Verbier - składam nową szosówkę ;)  (Przeczytany 9910 razy)

Offline świstasiek

• Miasto: Warszawa-Gocław
  • Na forum od: 30.07.2009
Śruby dociągnięte mocno, a punkt styku tych elementów trzymających siodło z siodłem dość mały... To tak powinno być?
Ciężko znaleźć w sieci stronę producenta tej sztycy, ale sądząc po dostępnych zdjęciach tak to chyba ma wyglądać. To jakiś rzadko stosowany sposób osadzenia śrub w rurze sztycy. Zwykle to wygląda tak

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Niezłe to. Używałeś?

No - kupiłem i ustawiłem już przed pierwszym wpięciem butów w spd'ki! Przecież szkoda kolan!
Kilka par butów dzięki temu (myślę idealnie) ustawiłem.
Trza najpierw dobrze wymierzyć, się dłużej przejechać, następnie ew. nieco wyregulować wówczas, jeśli w nogach/kolanach odczuwasz jakikolwiek dyskomfort (ew. noga szuka lepszej pozycji w bucie). Łapiesz idealne ustawienie stopy/nogi w dwóch płaszczyznach (przód/tył + boki). Szczerze polecam!

;)

Chciałem kupić usługę towarzyszenia/prowadzenia podczas budowania roweru. Nie znalazłem takiej możliwości. Ty sam budujesz - big thing:)
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Nowy rower powieszony nad łóżkiem, nie pośpisz ;)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
E, zdjąłem i postawiłem pod ścianą, żeby móc spać, a nie wpatrywać się w niego ;)

No - kupiłem i ustawiłem już przed pierwszym wpięciem butów w spd'ki! Przecież szkoda kolan!
Kilka par butów dzięki temu (myślę idealnie) ustawiłem.
Trza najpierw dobrze wymierzyć, się dłużej przejechać, następnie ew. nieco wyregulować wówczas, jeśli w nogach/kolanach odczuwasz jakikolwiek dyskomfort (ew. noga szuka lepszej pozycji w bucie). Łapiesz idealne ustawienie stopy/nogi w dwóch płaszczyznach (przód/tył + boki). Szczerze polecam!

Hm, 100zł za ustawienie pedałów... z drugiej strony jeśli rzeczywiście ma pomóc... Wilk tyle jeździ z spd'ami, a prawie zawsze jak z nim gdzieś jechałem, to na postojach poprawiał bloki... hmm...

Chciałem kupić usługę towarzyszenia/prowadzenia podczas budowania roweru. Nie znalazłem takiej możliwości. Ty sam budujesz - big thing!  :)

Trochę to zajęło - przeglądanie forum, allegro, sklepów rowerowych, ale nie spieszyło mi się. Zadowolonym ;)

Z początku chciałem kupić ramę identyczną do pękniętego Gianta. Szukałem jej dobre kilka miesięcy na allegro. Później wpadłem na pomysł chińskich ram karbonowych (do kupienia za ~1500zł, nówki), a pewnego dnia znalazłem Vipera i szybko się na niego zdecydowałem ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Włod

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.04.2011
Fajna maszyna, fajnie że zbudowałeś ją  po swojemu:) Życzę dobrego czasu na Maratonie Podróżnika i BB tourze :P.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Hm, 100zł za ustawienie pedałów... z drugiej strony jeśli rzeczywiście ma pomóc... Wilk tyle jeździ z spd'ami, a prawie zawsze jak z nim gdzieś jechałem, to na postojach poprawiał bloki... hmm...

Mam trwale zdemolowane kolana. Dopasowanie na zasadzie 'jakichś czas szukam najbardziej wygodnej/najmniej bolesnej pozycji' nie wchodziło w grę.

Jeśli dotrę, - miałbyś/inni być zainteresowany/mi - przyrząd mogę wziąć na Zlot. Raz dobrze ustawione, trzymają do zużycia cleatów.

Trochę to zajęło - przeglądanie forum, allegro, sklepów rowerowych, ale nie spieszyło mi się. Zadowolonym ;)

Pewnie!
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Nieźle, nieźle ;) Choć z taką ramą powinieneś zejść jeszcze trochę niżej :P

Moim zdaniem niegodne są tylko:
- klamkomanetki ważące 0,5 kg (niestety jeśli chce się mieć tani napęd 10s to Campagnolo odpada, więc raczej wyboru nie było)
- kierownica - powinna ważyć minimum 50g mniej, jeśli nawet nie 100..
- opony - teoretycznie... liczyłeś z dętkami? są zwijane? mają jaką wkładkę antyprzebiciową?

Czemu zdecydowałeś się na sztycę bez setbacku?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Co do kierownicy, to zależało mi na odpowiednim gięciu i średnicy pod mostek, żebym mógł zamocować różne mostki których kilka posiadam, bez potrzeby kupowania nowych. Z takim gięciem jest bardzo mało kierownic, więc wyboru specjalnie nie miałem.

Opony są zwijane z wkładką antyprzebiciową (Schwalbe Durano Plus). Spokojnie można zejść na nich o 300g w dół zakładając Ultremo ZX czy inne szosowe bez wkładki.
Ale jakoś Durano Plus mnie bardziej przekonują niż Ultremo:

http://www.schwalbe.com/en/road-reader/durano-plus.html
http://www.schwalbe.com/en/road-reader/ultremo-zx.html

Dętek nie policzyłem w arkuszu! Stąd m.in, różnica w realnej wadze i arkuszowej ;)

Po co mi setback w sztycy? Serio pytam. Większość sztyc teraz robią w ten sposób...
Ja chciałem dość spokojną geometrię, więc setback by mi tylko niepotrzebnie wydłużył odległość do kierownicy.

Fajna maszyna, fajnie że zbudowałeś ją  po swojemu:) Życzę dobrego czasu na Maratonie Podróżnika i BB tourze :P.
Na MP nie jadę żeby wykręcać czas, a na BBT mnie prawdopodobnie nie będzie ;) Ale może za rok...
« Ostatnia zmiana: 15 Kwi 2014, 12:32 Waxmund »
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Ale setback tak po prostu sobie nie rownowazy dlugosci ramy czy mostka, bo dodatkowo zmienia kat pod jakim pracuja kolana. Ja mam setback i siodelko wysuniete maksymalnie do tylu - dopiero wtedy kolano znajduje sie dokladnie nad osia pedalu w poz. horyzontalnej korby. Jak przesune do przodu, robi sie niefajnie. Ale moze mam jakies dlugie uda?

Jak juz sie tak przylozyles do roweru i zamierzasz wciagac szose jak spagetti, moze warto by bylo zrobic sobie porzadny fitting?

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Po co mi setback w sztycy? Serio pytam. Większość sztyc teraz robią w ten sposób...
Ja chciałem dość spokojną geometrię, więc setback by mi tylko niepotrzebnie wydłużył odległość do kierownicy.
Pytam czemu wybrałeś bez setbacku, bo też nie wiem po co go mieć :P

Ale setback tak po prostu sobie nie rownowazy dlugosci ramy czy mostka, bo dodatkowo zmienia kat pod jakim pracuja kolana. Ja mam setback i siodelko wysuniete maksymalnie do tylu - dopiero wtedy kolano znajduje sie dokladnie nad osia pedalu w poz. horyzontalnej korby. Jak przesune do przodu, robi sie niefajnie. Ale moze mam jakies dlugie uda?
Racja, zmiana setbacku jest po to żeby ustawić optymalną pozycję dla kolan.

Metoda KOPS nie jest powszechnie uznawana. Mam długie kości udowe i przy sztycy z setbackiem lubię wysuwać siodło maksymalnie do przodu (boję się tylko, że pognę pręty..). Dodatkowo mam bardzo mało nisko siodło (jak na długość nogi), co powoduje, że kolana są jeszcze bardziej wysunięte..
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
Metoda KOPS nie jest idealna, ale jest uznawana za dobry starting point dla wiekszosci ludzi. I dla wielu sie sprawdza.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Fakt, w fitting warto by się pewnie było pobawić.
Sheldon o micie KOPS'u:

http://sheldonbrown.com/kops.html

The KOPS rule seems sensible enough; it puts the knee in line with the pedal at maximum pedaling force, which must help, right? Wrong. The KOPS rule of thumb has no biomechanical basis at all. It is, at best, a coincidental relationship that puts the rider somewhere near his or her correct position

Tymczasem napisałem do sklepu w którym kupiłem sztycę i mają wypróbować ustawienie jej na własnym sprzęcie. Ciekaw w niecierpliwości, bo za oknem i tak mokro ;)

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
puts the rider somewhere near his or her correct position

No i chyba o to chodzi, nie?  :P

Niewazne, dlaczego dziala, wazne ze dziala.  8)

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Zgadza się ;)

www.waxmund.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum