Wiadome, że teraz w łóżku z Tobą wyląduje rama...
Shimano 105 ST-5703
Tylko, że coś za coś, linkę przerzutkową w starym systemie wymienia się o wiele łatwiej, ponadto można zainstalować wskaźnik zmiany przełożeń czy regulację linki w przerzutce
Mam tą samą kierownicę w swojej Kogdze, jest wygodna
Może w laboratoryjnych warunkach jest tak jak piszesz, choć i tak wątpię, że jest to jakkolwiek odczuwalne przy użytkowaniu.
Linkę zmieniam max raz na rok (raczej rzadziej), więc jeśli zajmie mi to trochę więcej czasu, to jakoś sobie z tym poradzę
Nie jest to problem wymienić w domu, po prostu się więcej czasu straci, ale wymienić na trasie jest już zauważalnie trudniej (a linki lubią pękać na trasach, gdzie się często zmienia biegi, mi już ładnych parę razy na trasie strzelały). Używałem krótko takich manetek Shimano i jak pamiętam to nie było to wygodne. Wygląda rzeczywiście trochę lepiej, ale ja akurat wolę mieć sygnalizator zmiany biegów niż kapkę lepszy wygląd.
W Modlolo Morphos (swoją drogą syf jakiego mało) wymiana linki to koło 30 minut i mowa tylko o samym wsadzeniu jednej linki do odpowiedniego otworu (baardzo małego). Do tego należy doliczyć czas niezbędny na parzenie melisy Bez obcinaka jest spora szansa, że się skrzaczy i nic już nie zdziałasz. Nie wiem na ile trudno jest w klamkomanetkach Shimano