Autor Wątek: Viper Verbier - składam nową szosówkę ;)  (Przeczytany 9905 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Łożyska też mogą mieć różne uszczelnienia. Po drugie, z tego co pamiętam, zamienniki są minimalnie większe, co też mogłoby mieć wpływ na trwałość.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Nie zdziwiłbym się po prostu gdyby Shimano chciało obciąć koszty i dało łożyska nieco gorsze. Wszelkie firmowe łożyska (poza ceramicznymi) będą z dużym prawdopodobieństwem zwykłymi, przemysłowymi, z innym napisem.

Istnieje jeszcze opcja, że lepiej uszczelnione łożyska generują większe opory i z tego powodu Shimano wybiera takie, a nie inne.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
No tak, ogólny konsensus jest taki że chodzi przede wszystkim o uszczelnienia.

W suchych i bezpyłowych warunkach nasmarowane kulki będą się toczyć i toczyć, i toczyć....

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Ja się zastanawiam, czy to na pewno chodzi o samo uszczelnienie. Bo jeśli padają i tanie i drogie łożyska, także renomowanych producentów, to może coś jest nie tak z systemem.
Bo ilości obrotów, obciążenia łożysk są śmiesznie małe jak na "przemysłowe" zastosowania łożysk.
Wracam do jeżdżenia.

Trochę namąciłem z tymi rozmiarami, jednak nie chodzi o średnicę, tylko o szerokość.

Tu jest dokładnie opisane czemu łożyska od Shimano są takie złe ;)
http://www.cyklon.eu/2011/01/regeneracja-suportu-wymiana-ozysk-w_13.html

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Dzięki za podpowiedzi. Szosa śniegu nigdy nie zobaczy, więc może to HT2 nie jest takim złym wyjściem. Pomyślę.

ale wtedy starszy model 9.
Wilk ma tak u siebie i twierdzi że działa super.
Klamkomanetki szosowe 10 mają inny uciąg linki niż 10 manetki mtb.
Pomiędzy przerzutkami 9 a 10 również jest różnica na pantografie i dlatego osoby chcące  przejść z 9 na 10 mają do kupienia właściwie całość, (kaseta, łańcuch, manetki, przerzutkę tył i teoretycznie przód też, bo szerokość jest inna)

Stara MTB tzn? Deore LX RD-M580 powinna dać radę? (odwrotna sprężyna :P) Byłoby miło, bo mam akurat kilka takich... :p
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
"stara", czyli nie 10s (Dyna-Sys, czy jak się ten system nazywa).
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Góral nizinny

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 02.10.2013

Czemu kwadrat? W dotychczasowej szosie suport przeżył ~35tys km, i nadal nie było z nim żadnych problemów. Dlatego ;)
Sam jestem wierny kwadratowi, ale gdybym składał taki rower jednak bym zaryzykował. Ponoć różnica spora. ~35 tys. na jednym suporcie to już jakiś fenomen ;)
Żaden fenomen.Mój aktualny suport ma zrobione 40 tys i ma się dobrze.Niedługo pójdzie do wymiany bo zmieniam korbę.Poprzedni również na kwadrat przejechał około 30 tys.
Za Dzikiej Róży zapachem idź na zawsze upojony wśród dróg -będzie clę wiódł...   K.I.Gałczyński

[img width=201 height=50]http://st66.static.bikestats.pl/u18136y2014v3.g

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Mały problem ze sterami ;)

Mam ramę karbonową, do której gość dorzucił stery (kupione przez allegro).

Przymierzyłem toto, ale i dolna i górna miska luzem weszła w ramę, i jest tam minimalny luz jeszcze, a z tego co się orientuje, to raczej na wcisk powinno wchodzić, hm?

Źle dobrane stery? Rama nie wygląda na uszkodzoną... Mam coś pomierzyć (co?), żeby się dało odpowiedzieć na to pytanie?

Miał Ciman przyjść z prasą do sterów, ale w tej sytuacji, to prasa raczej nie jest potrzebna... :P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Masz pewnie stery zintegrowane, tzw slip fit,  wchodzą lekko, bez praski. Nie wiem jaki dokładnie luz masz na myśli. Masz w główce ramy takie wyfrezowane gniazda gdzie "leżą" łożyska sterów.
Pamiętaj o odpowiedniej szyszce(nie może być zwykła, powszechnie stosowana) do widelca, zakładam, że jest węglowy.
« Ostatnia zmiana: 31 Sty 2014, 10:40 Mariusz »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Już się cieszyłem, że złożę w tym tygodniu rower, a okazało się, że zapomniałem o sztycy  ::) Tak czy inaczej, wkrótce pierwsza jazda ;)

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
Foty jakieś pokaż;D
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Księgowy dobrze pisze :icon_exclaim: Rób zdjęcia zanim znowu potrącisz jakiś samochód :P

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum