Autor Wątek: opony 29 cali  (Przeczytany 19219 razy)

Offline Mężczyzna faja

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2013
opony 29 cali
« 23 Sty 2014, 18:19 »
W zeszłym roku kupiłem nowy rower. Spodobał mi się rower MTB 29 cali. Nie powiem, fajnie mi się na nim jeździ. Zrobiłem sobie na nim dwie wycieczki > 1000 km i 5000 km "luzem".
"Fabrycznie" miał założone opony Schwalbe Rapid Rob. Problem z nimi jest taki że w terenie spisują się całkiem dobrze ale na asfalcie tak sobie. Teraz gdy już kończą swój żywot są nawet niezłe też na asfalcie, tyle że już długo nie pociągną. Zacząłem szperać w internecie i okazuje się że na ten rozmiar koła nie ma opon takich bardziej uniwersalnych. Głównie są do błota szutrów itp. Ja przemieszczam się jednak głównie po asfalcie, ale lubię też jeździć po lasach, a tam piachy błoto i wertepy się zdarzają. Znalazłem jak do tej pory tylko takie zupełnie nowe opony Schwalbe  Thunder Burt Evo RaceGuard, ale wcale nie jestem pewien czy to dobry wybór.
Może ktoś ma jakiś pomysł i doradzi.

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
Odp: opony 29 cali
« 23 Sty 2014, 18:28 »
Powinny pasować opony 28 cali.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 23 Sty 2014, 18:34 »
Koła "29 calowe" mają taką sama zewnętrzną średnicę obręczy jak koła na "28 cali", więc, jak powyżej, będą pasować opony 28 calowe. Przeszkodą może być co najwyżej szerokość obręczy, ale jak nie założysz bardzo wąskich opon to będzie ok.

Przejrzyj sobie ofertę Schwalbe, niektóre marathony na 28" są w dużych szerokościach.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 23 Sty 2014, 21:15 »

Zależnie od zastosowania, luknij na: Schwalbe Rocket Ron (ostre w teren, szybkie), Almotion (b. szybkie, treking), Big Ben (jakby mix).

Właśnie te oponki na poszczególne modele rowerów swych marek zakłada doradca Schwalbe ds. opon.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 23.09.2013
    • Dziennik Rowerowy
« 23 Sty 2014, 21:46 »
SCHWALBE SMART SAM dobre kompromisowe rozwiązanie. Na grzbiecie opony klocki ukladaja sie na tyle równo, ze dobrze toczą się na asfalcie.
#Steel is Real

Offline Mężczyzna magicjade

• Na forum od: 07.06.2013
« 24 Sty 2014, 15:30 »
... Ja przemieszczam się jednak głównie po asfalcie, ale lubię też jeździć po lasach, a tam piachy błoto i wertepy się zdarzają. ...

Podstawowe pytanie, czy szukasz jednego modelu opon do zastosowań uniwersalnych, zarówno asfal jak i teren, czy też może opon dedykowanych do jednego typu nawierzchni, ale jednocześnie radzącego sobie jako tako w drugim typie? Czy też może 2 zestawów opon? Jeżeli opon uniwersalnych, to wybór powinien być w w oparciu o to, gdzie więcej jeździsz.

Jeśli jeden zestaw i przewaga terenu, to wspomniany wyżej Smart Sam jest super. Jeżeli odwrotnie, to jest sporo opcji w serii Schwalbe Marathon, część nawet w rozmiarze 29x2.0.

Pozdrawiam,

Offline Mężczyzna bob71

• Miasto: Ząbkowice Śl.
  • Na forum od: 16.06.2011
    • Podróże rowerowe Bogdana i Romana
« 24 Sty 2014, 18:19 »
a coś takiego widziałeś

lub

Chyba że taka crossowa wejdzie 700x34
« Ostatnia zmiana: 24 Sty 2014, 18:44 yoshko »
Bogdan 1/2 BRowery Team'u
www.browery2.fimeo.pl

Z tą Chorwacją to przesada.

Offline Mężczyzna faja

« 24 Sty 2014, 19:30 »
Problem polega na tym, że chciałbym mieć uniwersalne opony, a pewnie takich całkiem uniwersalnych nie ma.
Z drugiej strony nie bardzo mi się chce zmieniać opony w zależności od podłoża, zwłaszcza, że dojeżdżam gdzieś zwykle asfaltem, a potem pętam się po lesie, albo trasa wiedzie asfaltem i lasem.
Jednocześnie lubię długie trasy (jak na mnie)  100 km - 160 km
Co sądzicie o
http://www.bike-discount.de/shop/k2018/a110981/thunder-burt-evo-raceguard-tlr-29-x-210.html?mfid=78
Wiem że dosyć drogie, ale moja obawa to głównie to, czy będą wystarczająco wytrzymałe.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 24 Sty 2014, 20:03 »
Do takich zastosowań latem używam z powodzeniem oraz polecam Schwalbe Mondial.
Występuje w Twoim rozmiarze w szerokości 2 cali, tylko nie wiem czy cena będzie pasować.
Może przyjrzyj się tej oponie, może akurat będzie Tobie pasować.
« Ostatnia zmiana: 24 Sty 2014, 20:42 Mariusz »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna faja

« 24 Sty 2014, 20:12 »
Faktycznie ten Mondial wygląda nieźle. W sumie to jest sporo tańszy od Thunder Burta.
Będę miał nad czym myśleć, albo trzeba będzie kupić dwa komplety.

blondas

• Gość
« 24 Sty 2014, 21:35 »
Przemyśl dwa zestawy opon. Zmiana nie jest wielkim problemem, a będziesz miał odpowiednie do wycieczki. Mondial w teren to się szczególnie nie nadają, chyba, że do bardzo spokojnej jazdy. Kiepsko też jak jest więcej piachu o błocie nie wspominając. Na asfalt i twarde podłoże są super  :)
W teren warto coś z bardziej agresywnym bieżnikiem, ale np taki  racing ralph bardzo szybko ginie (to samo słyszałem o Rocket Ron choć tej osobiście nie używałem).
Polecam nobby nic-niekoniecznie wersja EVO, bo są sporo droższe od wersji performance a różnica w trakcji wcale nie taka duża. Ta opona w teren jest świetna, nie boi się piachu, błota, a na asfalcie wcale nie toczy się źle no i na dłużej starczy  ;)

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 24 Sty 2014, 22:04 »
Tego typu gumy kolega już miał,stricte terenowe.
A szuka opon:"...Ja przemieszczam się jednak głównie po asfalcie, ale lubię też jeździć po lasach, a tam piachy błoto i wertepy się zdarzają...potem pętam się po lesie, albo trasa wiedzie asfaltem i lasem..."
Z tego wynika, że szuka opony raczej na asfalty z elementami jazdy w terenie. A propozycje padają raczej opon terenowych. Jeździć można na każdych oponach i to w każdym terenie, tylko po co walczyć z oporami toczenia. Tym bardziej, że zainteresowany jet dużymi dystansami.
« Ostatnia zmiana: 24 Sty 2014, 22:10 Mariusz »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

blondas

• Gość
« 24 Sty 2014, 22:44 »
@ Mariusz
popatrz do katalogu Schwalbe i odpowiedź jest prosta. To co faja ma w rowerze jest w podobie Racing Ralph (lekka, wyścigowa). Obie te opony są terenowe, dlatego po takim przebiegu jak podał faja wyglądają pewnie jak slicki. I dlatego podałem propozycję 2 różnych kpl opon. Skoro więcej jeździ po asfalcie to zakłada Mondiale,a jak przyjdzie mu ochota na prawdziwy teren (a rower ma potencjał) wybiera dedykowane opony. A nie ukrywam, że od biedy to można w teren i na kolarzówce z oponami szosowymi wjechać, tylko co to będzie za jazda?

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 24 Sty 2014, 22:51 »
A nie ukrywam, że od biedy to można w teren i na kolarzówce z oponami szosowymi wjechać, tylko co to będzie za jazda?

O taka jazda (szczególnie od 2:35): :D

PS: Choć tutaj na pewno nie ma 100% szosowych opon. :)

blondas

• Gość
« 24 Sty 2014, 23:07 »
O taka jazda (szczególnie od 2:35): :D
PS: Choć tutaj na pewno nie ma 100% szosowych opon. :)
No raczej, przełaj pełną gębą ;)
Mam przełaja i oryginalne opony które w terenie spisują się rewelacyjnie bardzo szybko się kończą. Ale w terenie trzymają pięknie.

A można i tak jak ktoś potrafi  ;)
« Ostatnia zmiana: 24 Sty 2014, 23:13 yoshko »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum