Autor Wątek: opony 29 cali  (Przeczytany 19218 razy)

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Odp: opony 29 cali
« 21 Sty 2021, 23:33 »
Te opony mają jakieś takie dziwne przycieranie, w Big Ben jest to samo.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 22 Sty 2021, 00:25 »
Big Ben to niemal bliźniacza opona jeśli chodzi o bieżnik. Na środku bieżnik jest bardzo delikatny, więc póki opona się nie ugnie, to toczy się bardzo gładko.

Ciekawe jestem jaki wpływ ma szerokość obręczy. Ja mam niestety bardzo wąskie, ale mimo to opony mają dosyć sensowny, okrągły kształt. Poprzednie, mimo mniejszej szerokości przypominały żarówki i na zakrętach wyraźnie odczuwałem bujanie. Na szerzej obręczy opona powinna mieć bardziej spłaszczony bieżnik i nieco mniej się uginać (??)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 22 Sty 2021, 05:13 »
A mieścisz się w zakresie dop. szerokości opony dla danej szerokości obręczy?
Tabelka z tego wątku:

Zbyt szeroka opona (dla danej szer. obręczy) może dawać taki efekt. I dodatkowo, bałbym się o oponę, czy guma nie przetrze się na rancie obręczy.

Szerokość obręczy (w tej tabelce) to jest wewnętrzna szerokość, (czasami na obręczy jest nabita wartość szerokości), a nie zewnętrzna.

Offline Mężczyzna wallace

• Miasto: okolice otwocka
  • Na forum od: 13.11.2012
« 22 Sty 2021, 07:37 »
Obecnie jeżdżę na szerokich oponach, i też mi coś ocierało o oponę podczas pedałowania, okazało się że to linka od przedniej przerzutki.

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
« 22 Sty 2021, 08:09 »
Ja mam taki odgłos 'a la traktor' gdy skręcam i shwalbe hurricane, zachaczają bocznym bieżnikiem o nawierzchnię.

Napisz coś więcej o tych oponach, planuje je kupić.

« 22 Sty 2021, 08:48 »

A mieścisz się w zakresie dop. szerokości opony dla danej szerokości obręczy?
Tabelka z tego wątku:
Z tego co pamiętam obręcz ma 18 mm. Fabrycznie były opony o 2.2", a teraz jest 2.15". Realnie na tej obręczy osiągają 52 mm. Jest to wartość na granicy według cytowanej tabelki.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

« 22 Sty 2021, 17:24 »
Znalazłem ciekawy artykuł o oponach plus

https://www.singletracks.com/mtb-columns/beer-5-reasons-plus-size-tires-overrated/
If you think, “hey, I can handle a little tire squirm in the corners and I don’t have too many sharp rocks in my trails,” you’ll still be faced with another consequence of running low tire pressure: undamped tire bounce. As anyone who’s spent a lot of time on a fat bike knows, tuning the bounce out of a fat bike tire is an art form and requires the perfect tire pressure for the specific conditions you’re riding. If you’re still trying to achieve “traction” from a low pressure plus tire, you too will be faced with the fat biker’s dilemma of traction VS tire bounce

Na jedynym z forów wyczytałem, że amortyzator sprawia, że "skakanie" opony jest mniej odczuwalne. Mój rower ma sztywny widelec.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 22 Sty 2021, 20:06 »
Kompensacja "skakania" szerokich opon amortyzatorem?
"Too much heaven" :)

Przydała by się regulacja ciśnienia w kołach, w zależności od warunków terenowych (technicznie wykonalne). ;)
Albo chociaż  "blokada skoku" dla opon.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 23 Sty 2021, 12:35 »
A masz zapas w przedniej oponie na zwiększenie ciśnienia ? Może spróbuj ją dopompować trochę i zobaczy czy bujanie się nie zmniejszyło.

« 23 Sty 2021, 13:02 »
Kompensacja "skakania" szerokich opon amortyzatorem?
"Too much heaven" :)

Przydała by się regulacja ciśnienia w kołach, w zależności od warunków terenowych (technicznie wykonalne). ;)
Albo chociaż  "blokada skoku" dla opon.
Jeśli buja się amortyzator to mniej czuć skakanie opon.

System zmiany ciśnienia może pojawi się kiedyś i w rowerach. Co lepsze samochody terenowe już to mają. Hamulce hydrauliczne też pojawiły się najpierw w samochodach. [W rowerze chyba lepiej byłyby wykorzystywać pole elektromagnetyczne]
A masz zapas w przedniej oponie na zwiększenie ciśnienia ? Może spróbuj ją dopompować trochę i zobaczy czy bujanie się nie zmniejszyło.
Mogę znacznie zwiększyć ciśnienie, bo jeżdżę na dętkach. Z pewnością zmniejszyłyby to bujanie, bo mniej by się uginały. Na dłuższą asfaltową trasę tak właśnie był zrobił. Mogę kiedyś zrobić jakieś eksperyment.

Ciekawe jestem przede wszystkim jaki wpływ może mieć szerokość obręczy na to zjawisko. Obawiam się, że jednak na forum mało może być osób, które używały różnych obręczy i tej samej opony, i do tego jeszcze jeżdżą na sztywnym widelcu.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 23 Sty 2021, 16:26 »
Obawiam się, że jednak na forum mało może być osób, które używały różnych obręczy i tej samej opony, i do tego jeszcze jeżdżą na sztywnym widelcu.

Mam m.in sztywny rower na kołach 26x2, obręczach o szerokości 19mm i żadnego bujania nie mam. Null, zero.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum