Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
22 Lis 2024, 10:11
Strona główna
Tagi
Zaloguj się
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Sprzęt, ekwipunek i odzież
»
Rower
»
Rower do sportu i wypraw
Strony:
<< Poprzednia
1
[
2
]
Wszystkie
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Rower do sportu i wypraw (Przeczytany 1101 razy)
Karol
Miasto: Mikołów
Na forum od: 21.02.2011
Odp: Rower do sportu i wypraw
«
25 Sty 2014, 22:04 »
Drugi.
Goral96
Miasto:
Na forum od: 20.01.2014
«
25 Sty 2014, 22:06 »
Dzięki, jutro jeszcze tu popiszemy, więc pamiętaj o tym temacie
Daniel
turysta licznikowy
Miasto: Augsburg
Na forum od: 16.03.2009
«
25 Sty 2014, 22:38 »
Kołami bym się nie przejmował - od ilości szprych znacznie ważniejsza jest trwałość komponentów - a tu przekonasz się sam - czy koła się nie krzywią itd.
Zastanów się jednak, jaką pozycję chcesz na rowerze mieć, ta tutaj może być dość wyprostowana. Jeśli planujesz w ramach rekreacyjnej jazdy na lekko tłuczenie kilometrów po asfalcie, poczytaj o dylematach ludzi co do wyboru kierownicy, lemondek itd?
Piszę o tym, ponieważ jako pierwszy rower kupiłem crossa (ale z amortyzatorem) i w przeciągu kilku lat wymieniłem w nim wszystko, znacznie taniej od razu byłoby kupić rower lepiej dopasowany do moich potrzeb.
Wracam do jeżdżenia.
Goral96
Miasto:
«
26 Sty 2014, 07:45 »
Znaczy o jakim rowerze mowisz, ze bylby bardziej do sakw i bardziej sportowy ? Do tego mozna zalozyc kierownice baranek ?
PS: za rok/ dwa pewnie kupie sb szose
Daniel
turysta licznikowy
Miasto: Augsburg
Na forum od: 16.03.2009
«
26 Sty 2014, 09:13 »
Poczytaj trochę o rowerach przełajowych. Absolutnie nie uważam, że to najlepszy wybór, ale powinieneś wiedzieć, że coś takiego istnieje.
Wracam do jeżdżenia.
Goral96
Miasto:
«
26 Sty 2014, 09:58 »
Ja wiem o takich rowerach, ale skoro dobrze mi się jeździło, na mtb po szosie, to ten cross będzie też dobry. Rok pośmigam, albo półtora i kupię szosę, a tego crossa zmodyfikuje na dalekie wyprawy.
4gotten
Miasto: Stargard
Na forum od: 26.08.2012
«
26 Sty 2014, 10:36 »
Możesz rozważyć również zakup roweru fitness. Jest to sprzęt zbliżony geometrią ramy do szosówek, osprzęt w dużej części jest również szosowy. Kierownica jest za to prosta.
Ujeżdżam Meridę Speeder i sobie chwalę. Ma mocowania do bagażnika i błotników. W ramie zmieści się opona w rozmiarze do 42. Na asfalcie można poruszać się dość sprawnie jesli założy się węższe opony.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)
Goral96
Miasto:
«
26 Sty 2014, 11:12 »
Merida speeder t2 jest trwala i wytrzyma sakwy ? Czy lepiej cross ? A Ty ktoru model masz t1, t2, t3 czy ktory ?
4gotten
Miasto: Stargard
Na forum od: 26.08.2012
«
26 Sty 2014, 12:27 »
Nigdy nie jeżdziłem Speederem mocno obciążonym. Kilka razy zrobiłem testowo wypady po kilkadziesiąt kilometrów wrzucając do sakw w sumie ok. 20 kg. Na razie nie mam czasu na dalsze wyjazdy. Mimo jazdy nie zawsze po asfalcie i mojej wagi dochodzącej w porywach do 80 kg nic z rowerem się nie dzieje. Oryginalne koła ani razu się nie zcentrowały. Mogę powiedzieć, że są pancerne.
Cross jest pewnie lepszy do typowej turystyki, jednak Speeder, jak już pisałem, ma bardziej szosową geometrię i pozycja na nim jest bardziej pochylona. Mimo tego nie cierpi na tym komfort jazdy. Można za jednym razem przejechać ponad 300km i nie odczuwać dolegliwości.
Mój rower był pierwotnie wersją T2. Od czasu zakupu wiele się jednak zmieniło. Poddawałem go różnym modyfikacjom. Najpierw było odchudzanie. Ważył coś ok. 8kg. Teraz poszedłem w setup bardziej turystyczny do poruszanie się po szosie. Szczegóły roweru można zobaczyć
TUTAJ
.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)
yoshko
Administrator
Kto smaruje ten jedzie.
Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
Na forum od: 11.06.2009
«
26 Sty 2014, 12:38 »
Rzuć okiem na tą galerię i zobacz, że do podroży z sakwami używa się na prawdę wszelakiego rodzaju rowerów. Najważniejsze to jest to by ten rower był wygodny dla Ciebie i spełniam pokładane w nim wymagania.
http://www.pbase.com/canyonlands/fullyloaded
https://www.facebook.com/ZroweremWpodrozy
Goral96
Miasto:
«
26 Sty 2014, 13:02 »
Ok to zobacze ta galerie itd jak bede na kompie, czyli jakos po 16 to jeszcze tu popiszemy. Do crossa i speedera mozna zalozyc kierownice baranek ? No i czy dla mnie taki speeder bylby dobry ? Zaladowalbym ze 30kg a sam waze 62kg . Przy takiej wadze mojej i sakw rower by dawal rade po szosie ? No i jakbym jechal za granice wielkim ciezarem to zmiana opon kol widelca by wystarczyla, czy rama jest za malo wytrzymala ? Czy rama crossowa jest bardziej wytrzymala od takiej w speederze ?
Goral96
Miasto:
«
26 Sty 2014, 17:55 »
PS : Ja w galerii widzę nawet z kierownicami baranek, czy to jest cross z barankiem ?
yoshko
Administrator
Kto smaruje ten jedzie.
Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
Na forum od: 11.06.2009
«
26 Sty 2014, 19:08 »
O który model pytasz?
https://www.facebook.com/ZroweremWpodrozy
Goral96
Miasto: