Autor Wątek: rowerek  (Przeczytany 6945 razy)

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
rowerek
« 27 Kwi 2009, 21:39 »
A czemu nie chcesz tego wykorzystać pod sakwy? Tylko ramę bym przemalował ;p
Wracam do jeżdżenia.

Offline Quapcio

• Miasto: Laski k/Wwy
  • Na forum od: 09.07.2008
rowerek
« 27 Kwi 2009, 21:54 »
czemu?
1) przód mam 2rz Campę, tył 10rz Campę a planuję zamienić na 3x9 (korba szosowa, tył MTB) co przy zachowaniu baranka oznacza kupowanie także klamkomanetek szosowych (jest to komfort, do którego będę chciał dopłacić) firmy Shimano (bo nie chce mi się zastanawiać i kombinować co z czym będzie działało a co będzie się gryzło ;)) i nagle okazuje się, że cena ramy nie jest tak dużą częścią ceny całości

2) będę też chciał wziąć widelec, który na pewno przyjmie low-ridera - ten niby jest dobry, ma niby nawet jakieś otworki pod błotniki, ale szkoda mi go "profanować" ;)

przy takiej ilości zmian stwierdzam, że nie ma co wymieniać części "po kawałku" tylko już kupować i zakładać nowe części na nową ramę (może dorwę jakąś szaroniebieską i uda mi się umieścić na niej Kłapouchego :))

bagażnik przełożę, sakwy będą te same, więc część kosztów zniweluję (może i siodło przełożę a tu zamontuje to poprzednie, ale to jaki ostatni akcent do gotowego roweru), aczkolwiek i tak chyba przez całą zimę będę kupował części (kasa...) i będę je trzymać pod łóżkiem i głaskać w długie zimowe wieczory ;)

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
rowerek
« 27 Kwi 2009, 22:01 »
Oj, to trochę będzie kosztować ;/ Poważnie zastanawiam się nad przebudową mojego crossa w tym kierunku i w sumie po wstępnym zastanowieniu doszedłem do wniosku że czeka mnie składanie roweru od nowa. Może na przyszły sezon...
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
rowerek
« 28 Kwi 2009, 08:07 »
Quapciu, mnie by było szkoda obecnego roweru na przeróbki. Trza sklecić następny :D

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
rowerek
« 28 Kwi 2009, 09:09 »
Quapciu, powodzenia przy wstępowaniu w moje ślady! Oby zadanie okazało się wymagające, rozwijające, ale i przyjemne :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Quapcio

rowerek
« 28 Kwi 2009, 14:10 »
Rano się obudziłem z myślą, że może jednak założę nowe klamoty, do starej ramy.
Teraz jak wracałem z roboty zacząłem się zastanawiać, że może nowe klamoty wstawię do "makrokesza" a z czasem zmienię na raz ramę, widelec i koła ;) (przejście 26" -> 28" ale kierownica, klamkomanetki, przerzutki, korby i kaseta będą się nadawać)

Zobaczę - mam miesiąc do następnej pensji na rozmyślanie :)
(bo zamiana obecnego albo makrokesza na wyprawowy dałaby mi szansę, aby jeszcze w sierpniu/wrześniu odbyć jakąś wyprawę - na początek po Polsce - nie lubię zaczynać od głębokiej wody ;))

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
rowerek
« 28 Kwi 2009, 14:19 »
A najtańszym dostosowaniem obecnego roweru do wyprawy nie byłoby kupienie prawej klamkomanetki, przerzutki tylnej i kasety? Te części i tak Ci się przydadzą później, a myślę, że jak dobierzesz sobie trasę niezbyt górzystą to na dwurzędowej korbie dasz radę.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Quapcio

rowerek
« 28 Kwi 2009, 14:32 »
Teoretycznie tak byłoby najtaniej, ale brzydko ;) i brakowałoby mi w rowerze do jazdy na lekko ścisłego zestopniowania kasety (nawet w makrokeszu zamieniłem kasetę alivio 8rz na sorę 8rz :))

A tak na poważnie to chcę mieć gotowy rower. Jak zastosuję "ćwierćśrodki"* zamiast półśrodków** to nie będę miał bodźca do skończenia i zamiast dwóch wyspecjalizowanych rowerów będę miał jedno "niewiadomoco"

--
* ćwierćśrodek wymiana tylko prawej klamkomanetki i tyłu - nawet łańcuch by został 10rz Campa gra z 9rz łańcuchem Shimano (w czwartek przed zlotem kupowałem bo stary się urwał - w połowie sobotniej trasy pracował już ze wszystkimi zębatkami kasety ;))
** półśrodek wymiana całego napędu, manetek, ew kierownicy w oczekiwaniu na ramę i koła :)

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
rowerek
« 28 Kwi 2009, 14:48 »
Najfajniej mieć dwa wyspecjalizowane rowery, a takie hybrydy jednak zawsze sprawują się gorzej :D. Jakbyś gdzieś znalazł fajną ramę do turystycznego przełaju (mocowania bagażników itd), to daj znać ;)
Wracam do jeżdżenia.

Offline Quapcio

rowerek
« 28 Kwi 2009, 15:28 »
Miki ma ramę Surly Long Haul Trucker ale Surly robi też ramę Cross-Check czy jakoś tak
próbowałem dociec różnicy w geometrii ale się takowej nie dopatrzyłem.
Natomiast przy obiadku mnie natchnęło: spróbuję zdobyć drugą taką samą ramę jak mam teraz ;)
I jeszcze druga sprawa - wbrew temu co piałem 2 posty temu chyba umyślnie pomieszam Campagnolo/Shimano... (tysiąc pomysłów na godzinę a tylko jedna pensja w miesiącu... :( ;))

Offline J_M

• Miasto: Grądy
  • Na forum od: 26.03.2009
rowerek
« 28 Kwi 2009, 21:14 »
Zanim kupisz drugą taką ramę to sprawdź czy ta będzie się nadawać do jazdy z sakwami. Ta rama ma bardzo małą bazę i z pewnością jest dość nerwowa w czasie jazdy, co nie jest przyjemne przy długiej jeździe z obciążeniem i dużym zmęczeniu. Ponadto warto sprawdzić, czy nie będziesz zaczepiał butem o wypakowane sakwy. Jest to o tyle ważne, że bagażnik crosso jest bardzo krótki i nie masz szans na przesunięcie sakw do tyłu.

Offline Quapcio

rowerek
« 28 Kwi 2009, 22:18 »
taka notka prawie prawnicza: ilekroć piszę o ramie mam na myśli komplet rama+widelec ;)

J_M: akurat z tym nie ma problemu bo tym rowerkiem z tylnymi sakwami byłem w Podlesicach i mogę coś powiedzieć na jego temat.

Co do nerwowości roweru: z Krakowa do Podlesic (koło 80km) jechałem na nim i nawet pod koniec (aczkolwiek tempa nie mieliśmy zabójczego więc i zmęczenie nie było zbyt duże) nie miałem problemów z prowadzeniem.

Zestaw Tubus Cargo i Ortlieb Classic z pomocą widocznych na fotce "adapterów" i po lekkim przesterowaniu dało się ustawić, że nie miałem problemu z ocieraniem nogami o sakwy.

Jedyne co mnie zastanawia to brak własnych otworów pod low-ridera więc trzeba by kombinować coś z bagażnikiem na obejmy i piwoty (albo zmienić widelec).

Zobaczę jeszcze co uda mi się dorwać, bo wymagać od ramy "przełajowości" oraz udogodnień w stylu: mocowanie na bagażniki przód i tył, kilka bidonów (ta moja nie ma żadnego :() i jeszcze może mocowania tarczówek to zakrawa o ramę na zamówienie (może Orłowski przez zimę tylko muszę trafić totka ;))

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
rowerek
« 29 Kwi 2009, 00:14 »
Ramy Surly są fajne, tylko cena :). Ale faktycznie ma wszystko czego potrzebujesz. Ta cross ma chyba nawet otwory na widelcu ;p
Wracam do jeżdżenia.

suo

• Gość
rowerek
« 30 Gru 2009, 03:12 »
Właśnie odgrzebałem ten temat i mam małe pytanko dotyczące mocowania bagażnika, czy ta własnoręcznie dorobiona blacha nie okręca się tak jakby, co nie powoduje osiadania bagażnika? Pytam się ponieważ skręca mnie prze potwornie chęć zakupu takowego rowerka:

http://www.allegro.pl/item867164386_lemond_przelaj_58cm_105_po_1800km_rarytas.html

... i po zakupie musiałbym zmierzyć się z podobnymi problemami... no może jeszcze z małą ilością szprych w kołach.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
rowerek
« 30 Gru 2009, 10:01 »
a czemu tą blachę dorobił Quapciu i czemu Ty ją również chcesz dorabiać ? nie widzę chyba takiej potrzeby.....
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum