Autor Wątek: Bicykl do okrążenia planety  (Przeczytany 15472 razy)

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Odp: Bicykl do okrążenia planety
« 2 Paź 2014, 12:47 »
Dziękuję, życzę również powodzenia w prażeniu łożysk w piekarniku, może tak jeszcze pedały dwa...  ;D
Byłem przekonany, że Tobie nie muszę obrazowo tłumaczyć. Rozbierałeś suport, więc chyba wiesz, że do wymycia łożyska nie musisz wypychać  z miski.
Druga sprawa, że tak naprawdę, łożysko które dostało wody a z wodą innych zanieczyszczeń zgodnie ze sztukę mechaniki się wymienia. Dokładanie smaru też nie jest dobre, nie wiemy co tam producent zaaplikował i jak zareaguje w połączeniu z innym smarem. Pomijam już sprawę zanieczyszczeń w starym smarze. Dlatego jak już upieramy się na pozostawieniu starego łożyska, to najlepiej je wymyć, usuwając stary smar wraz z zanieczyszczeniami.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 2 Paź 2014, 13:00 »
Ok, zobaczymy jak pojezdzi. Zdam relacje ile jeszcze wytrzyma - juz 6000km ma za soba, czyli wg. raportów internetowych jest zjechane w ok. 50%. Inna sprawa ze zaczal sie sezon na wyscigi przelajowe, a to znaczy ze zobaczy wiecej blota i wody niz kiedykolwiek wczesniej. Zakladam ze na 2 - 3000km jeszcze wystarczy.

Poza tym to, ze dostalo wody nie oznacza ze dostalo zanieczyszczen. Sztuka mechaniki to jedno a prosty chlopski rozum drugie :)

Jak juz cie tak bardzo rosmiesza odparowywanie wody w piekarniku, podaj mi prosze specyfikacje dowolnego smaru do lozysk (nie specjalnego do pracy w niskich temperaturach, tylko normalnego), ktory by zaczal plynac w 130C.

Offline Mężczyzna Daniel-san

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 15.01.2014
« 2 Paź 2014, 17:33 »
Zamawiam parę dodatkowych rzeczy z bike-components.de
Jeśli ktoś coś potrzebuje (szczególnie osoby z Warszawy) to proponuję wspólne zamówienie aby zmniejszyć koszt wysyłki.
Książka: Bike'owa podróż - z Sydney do Szczecina

Offline Mężczyzna Ricardo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.05.2011
« 2 Paź 2014, 19:48 »
Ja się piszę na wspólne zamówienie. Mam drobiazg za 5,5 eur ale może coś jeszcze dorzucę. Kiedy planujesz wysłać zamówienie?

« 5 Lis 2014, 13:29 »
Zakładam Chlapacze do błotników SKS oraz przedni bagażnik Tubus Tara. 2 pytania:

1. Chlapacze - w błotnikach trzeba zrobić dziurkę aby je założyć. Czym najlepiej? Jaka wielkość? Wiertełko czy rozgrzany śrubokręt ? :)

2. Bagażnik - według instrukcji należy go założyć na te dolne oczka na widelcu (te bliżej suportu) a ja już założyłem na nie błotniki (w tym celu dociąłem na wymiar pręty). Czy można założyć bagażnik na te wolne oczka z przodu widelca? Jakie to będzie mieć konsekwencje na jego ulożenie, stabilność itd. ?

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 5 Lis 2014, 14:55 »
Wiem że trochę za późno piszę, ale w widelcach Surly zdarzało się że to oczko na którym był mocowany bagażnik odpadało. Mateusz może coś więcej o tym powiedzieć. Z tego powodu moim zdaniem dużo lepiej zamontować Crosso, który nie używa tych oczek, a jest moim zdaniem równie dobry na delekie wyprawy.

« 5 Lis 2014, 15:45 »
Spoko, ale widelec już mam Surly, a bagażnik Tubus, więc wymienię cokolwiek dopiero jak się sp... :)

Mateusz powiedz coś na ten temat. Może można temu zapobiec jakoś? Na przykład nie ładować 40 kg na przód do downhill'owej lub coś w tym stylu? ;)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 6 Lis 2014, 12:06 »
chlapacze montuję nawiercając scyzorykiem dziury w błotnikach. Następnie śrubki z podkładkami sprężynowymi.
Na początku jak się ma nowe błotniki to szkoda itp. ale później już się docenia obecność chlapacza.

Offline Mateusz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 13.06.2010
« 13 Lis 2014, 09:10 »
Mateusz powiedz coś na ten temat.

Hmm… chyba jestem na forum "tym co mu pękają oczka w widelcu" :)

Nie da się temu zapobiec. Nie wiem jak z Tarą, ale żeby zamontować Ergo użyłem dostarczonych przez Tubusa tulejek. Ten widelec, ma po prostu wadę konstrukcyjną i fajni (a w zasadzie cool) chłopcy z cool firmy o tym wiedzą ale mają to w d***e. W Ameryce Południowej spotkałem jeszcze 2 rowerzystów z tym samym problemem.

Pierwszy raz oczko odpadło w Chile - na asfalcie. Po dojechaniu do większego miasta w Argentynie pospawaliśmy to i działało. Mimo wszystko zmieniłem widelec na nowy, który z Surly wysłali mi do Argentyny. Drugi raz oczko odpadło w Peru. Wysłali nowy do Limy ale w swojej beztrosce cool chłopcy z USA wysłali widelec tak, że nie udało mi się go odebrać.

Nie pakowaliśmy tam ponad miarę - raczej nigdy ponad 10 kg.

Nie wiem gdzie jedziesz, ale pamiętaj, że jeden widelec Surly czeka w argentyńskiej Mendozie, a drugi w peruwiańskim urzędzie celnym w Limie.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 13 Lis 2014, 09:32 »
Chlapacze zawsze mocowałem taśmą naprawczą (były zrobione z butelki po wodzie lub mleku). Co kto lubi :P
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

« 23 Lis 2014, 01:11 »
Mateusz powiedz coś na ten temat.

Hmm… chyba jestem na forum "tym co mu pękają oczka w widelcu" :)
Nie da się temu zapobiec. Nie wiem jak z Tarą, ale żeby zamontować Ergo użyłem dostarczonych przez Tubusa tulejek.

Mówisz o tych cienkich tulejkach, które mają dzielić oczko widelca od otworu baażnika?

Właśnie założyłem bagażnik i jutro będę testował. Oczko widelca rzeczywiście nie wzbudza we mnie zaufania. Zamiast do tego dolnego oczka przypiąłbym do obejm może? Znacie jakieś do tego celu? Znalazłem takie http://www.centrumrowerowe.pl/akcesoria/bagazniki-rowerowe/akcesoria/p,obejmy-do-lowridera-waskie-20-32-mm-tubus,12167.html

ale to są obejmy do środkowej części widelca, gdy nie ma w nim otworu.

« 26 Lis 2014, 11:32 »
Skoro oczko ma odpaść to postanowiłem zrobić inaczej niż pokazuje instrukcja Tubusa.
Zamiast przypiąć bagażnik do dolnego oczka i skracać druty od błotnika aby przypiąć je do przeznaczonych do tego oczek w bagażniku, zostawiam błotnik na dolnych oczkach, a bagażnik przykręciłem do górnych.
Rezultat widać na fotkach. Odległość od widelca jest OK - nie ma kontaktu.
Teraz chcę zminimalizować ryzyko urwania tego oczka. Na zdjęciach widać jak to można zrobić.
Jednym rozwiązaniem jest przełożenie stalowej obejmy przez to wolne oczko na bagażniku - jest ono idealnie na wysokości widelca i taka obejma oprze się na wystającej części widelca (nie wiem jak profesjonalnie nazywa się ta część, niech będzie że jest to 'kołnierz').
Mocne skręcenie takiej obejmy da nowy punkt oparcia bagażnika na 'kołnierzu' i powinno rozproszyć nacisk skupiony na oczku widelca.
Nawet jeśli oczko widelca puści to obejma powinna utrzymać bagażnik na chwilę i pozwolić dotrzeć do celu danego dnia.

Nie wiem tylko, czy obejma to najlepszy pomysł. W moim ulubionym sklepie rowerowym nic nie poradzili w temacie. Macie jakieś pomysły?

Offline EASYRIDER77

« 26 Lis 2014, 11:48 »
przepraszam ale jakoś nie  mogę sobie całości wyobrazić. Możesz dać foto też na całe ujęcie bagażnika?

« 26 Lis 2014, 12:03 »
Pewnie, wrzucę zdjęcie całego bagażnika jak tylko takie zrobię.
Tymczasem dla lepszego wyobrażenia narysowałem obejmę w Paint-cie - patrz załącznik.

Offline EASYRIDER77

« 26 Lis 2014, 12:16 »
aha teraz wiem o co chodzi.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: