Z ciekawości - czemu nie polecasz Novateca? ... kręci się pierwszorzędnie
Cytat: Księgowy w 6 Gru 2016, 11:50Uważam, że maszynowe łozyska czy to novatec, czy accent, czy inne są po 100x wytrzymalsze od kulkowych...jakieś dowody na te twierdzenia ?
Uważam, że maszynowe łozyska czy to novatec, czy accent, czy inne są po 100x wytrzymalsze od kulkowych...
A jak według ciebie wygląda dbanie o łożyska? Po prostu zaczną mieć luz i kosić inne elementy. Najpierw uszczelkę, potem zapadki. Trzeba mieć zapas i tyle.
Ten wątek jest poświęcony rowerowi, który ma być wygodny i niezawodny w podróży przez świat. Jak najmniej awaryjny, mocny i nieskomplikowany (koncept pt. "proste rozwiązania=proste awarie=proste naprawy).
Jak oryginalny smar się poddał, wyjąłem, otworzyłem, wyczyściłem, dałem TOP2000 do środka i jako zabezpieczenie na zewnątrz. Teraz to praktycznie raz na jakiś czas tylko otwieram piastę, szmatką ścieram wilgoć i brud i nakładam cienką nową warstwę, bo w kulki nic się nie dostaje.
Takoż samo i ja - popieram wszystkie łozyska toczno-maszynowe czy jak im tam, ale na wyprawie wymiana łożysk maszynowych samodzielna - wydaje mi się lekką przesadą;)
szczelne bębenki z małymi oporami
powrocie wszystkie 24 łożyska w rowerze poszły do wymiany.
Cytat: marszy w 10 Gru 2016, 12:25powrocie wszystkie 24 łożyska w rowerze poszły do wymiany.Serio masz w rowerze 24 łożyska? Liczę i liczę i co dojdę to 16 szt to mi brakuje pomysłu na kolejne 8.