Autor Wątek: Bicykl do okrążenia planety  (Przeczytany 15459 razy)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Odp: Bicykl do okrążenia planety
« 12 Cze 2014, 10:00 »
mogę polecić obręcze Mavic A319(w moim przypadku w kolorze czarnym), zrobiłem na nich ponad 12400km i nic się z nimi nie dzieje.

Co to jest za argument?
Moje Alex DH19 mają już 49Mm. Tylna wyraźnie pocieniona od klocków, ale nadal daje radę.

Myślę, że tak naprawdę jak komuś pęka jakakolwiek przyzwoita i niezużyta do cna obręcz, to albo kwestia złego naciągu szprych, albo zwykłego pecha.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 12 Cze 2014, 10:20 »
Gdzie człowiek się śpieszy, tam Mielec się cieszy.
Wstrzymałbyś się 3 dni z zamówieniem a już miałbyś ramę. My ich przycisnęliśmy i już tydz. temu Kuba na świeżym rowerze przejechał Maraton Podróżnika. Ale chyba nasz nacisk był zbyt duży, bo ze stresu popierdzielili mi geo.

Moje Alex DH19 mają już 49Mm.
Te se newrati... Obecne DH19 są słabiutkie i pękają.

Offline Mężczyzna Daniel-san

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 15.01.2014
« 12 Cze 2014, 10:28 »
To na pewno byłaby dobra rama, ale za tydzień za ok. 1700zł możesz mieć ramę LHT w domu ;-)
I wbrew marudzeniom niektórych, u mnie jakoś nic się z oczkami bagażnikowymi nie dzieje, a ważę dużo (>100) i nie jeżdżę ultralight, jak już jadę dalej :)

Chesteroni - powiedz gdzie to zamawiam i dziś. :) Miałem plan wydać 1000 na ramę z Mielca i sztywny widelec Surly. W LHT będę miał komplet, więc wchodzę w to.
Książka: Bike'owa podróż - z Sydney do Szczecina

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 12 Cze 2014, 11:19 »
Moje Alex DH19 mają już 49Mm.
Te se newrati... Obecne DH19 są słabiutkie i pękają.
U mnie tylna padła po trochę więcej niż 15 000 km. Wyrwany nypel. Ale możliwe, że została uszkodzona w samolocie.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna KiESWY

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 27.05.2012
« 12 Cze 2014, 12:54 »
Macie link do LHT za ~1700? Znalazłem tylko Cross-Checka w podobnej cenie?

Offline Mężczyzna Daniel-san

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 15.01.2014
« 12 Cze 2014, 15:11 »
EASYRIDER77
- ciąg linek dolny, jak będziesz jechał dużo w błocie itp. na pewno bardziej narażone na zasyfienie a przy tym więc gorsza praca linek.

- cenna uwaga. :)

nie wiem czy to przeoczyłem, ale jeszcze bym zwrócił uwagę na typ sterów
- proszę rozwiń wątek

Robert!
Gdzie człowiek się śpieszy, tam Mielec się cieszy.
Wstrzymałbyś się 3 dni z zamówieniem a już miałbyś ramę. My ich przycisnęliśmy i już tydz. temu Kuba na świeżym rowerze przejechał Maraton Podróżnika. Ale chyba nasz nacisk był zbyt duży, bo ze stresu popierdzielili mi geo.

Pisałem Wam, że muszę już złożyć zamówienie, bo wyjechałem na miesiąc bez internetu i chciałem zamknąć ten temat. To było w lutym, gdy też wierzyłem, że ten sezon będę już śmigał na swoim nowym czołgu. Cieszę się, że Wam się udało i przykro mi, że spierdzielili Tobie geo. Coś jednak jest nie halo z nimi, skoro tyle każą czekać i na koniec i tak spierdzielą geo. Człowiek się edukuje, produkuje, rysuje w bike-cadzie, analizuje, czeka, płaci a potem i tak lipa. Bardzo zepsuli? Czy możesz zapodać porównanie projektu do efektu?
Książka: Bike'owa podróż - z Sydney do Szczecina

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 12 Cze 2014, 15:46 »
stery:
są różne i ma to znaczenie w sensie rodzaju mostka jak chcesz, regulacji wysokości itp.
Mają różny wygląd, różne zalety i wady, a także ceny.
Tak poglądowo to na zdjęciach CI pokazałem jakie mogą być, pewnie nie znalazłem wszystkich rodzajów, bo trochę musisz sam poszperać i się zdecydować.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 12 Cze 2014, 15:49 »
Tak BTW to o tym, że w Mielcu ramy robią kiedy chcą i jak chcą to nawet ja słyszałem, choć nigdy nie przymierzałem się do zamawiania ramy.

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
« 12 Cze 2014, 16:00 »
To na pewno byłaby dobra rama, ale za tydzień za ok. 1700zł możesz mieć ramę LHT w domu ;-)
I wbrew marudzeniom niektórych, u mnie jakoś nic się z oczkami bagażnikowymi nie dzieje, a ważę dużo (>100) i nie jeżdżę ultralight, jak już jadę dalej :)

Chesteroni - powiedz gdzie to zamawiam i dziś. :) Miałem plan wydać 1000 na ramę z Mielca i sztywny widelec Surly. W LHT będę miał komplet, więc wchodzę w to.

http://bike-components.de - tam swoją ramę zamówiłem i wszystko było tip-top. latośłętka też sobie chwali ten sklep, a złych opinii o nich nie widziałem więc z czystym sercem polecam. Co do ceny - mnie skasowali naonczas 399 EUR za ramę. Obecnie ramy LHT są po 425 EUR czyli wg googla "1744.09 Polish Zloty"

Co do LHT to krążą relacje o urwanych oczkach do bagażnika, ale u mnie nic się nie dzieje, a bagażu wożę sporo, co na zlocie było widać. Ponoć jeszcze zacisk siodła nawala, ale u mnie jest OK. 98% asfaltu, ale nierzadko dziurawego. Moja waga to >100kg + nadmiar bagażu rozłożonego na 4 sakwy więc podejrzewam, że jakby miało walnąć to by przez te 8kkm już walnęło.

Rama jest całkiem spoko, a temat tego, czy ramy Surly LHT są warte swojej ceny już był tu na forum wałkowany i wydaje mi się, że został wyczerpany. Chcesz - kupuj, twoja kasa i preferencje. Nie widzisz sensu - możesz mieć rację, taniej można dostać dobre ramy trekkingowe i alu i crmo. Mi się w innych ramach zawsze coś nie podobało więc zdecydowałem się na LHT i nie żałuję - fantastycznie się jeździ.

Jakby co to fotki i specyfikację mojego "builda" znajdziesz na http://www.bikestats.pl/rowery/Surly_15998_14694.html

« 12 Cze 2014, 16:10 »

Dokładnie tu:
http://www.bike-components.de/products/info/p31198_Long-Haul-Trucker-26--Rahmenkit.html

Offline Mężczyzna Ramaja

• Miasto: Sląsk
  • Na forum od: 15.07.2012

Offline Mężczyzna KiESWY

« 13 Cze 2014, 12:19 »

Dokładnie tu:
http://www.bike-components.de/products/info/p31198_Long-Haul-Trucker-26--Rahmenkit.html

Dzięki, niestety "the frame is not in stock at the distributer, when you order it, I think it took a longer time to deliver it to you."
Tu chociaż dostałem rzetelną informację o braku towaru a nie zwodzenie typu "proszę jeszcze o kilka tygodni cierpliwości" po dokonaniu przelewu...

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« Ostatnia zmiana: 13 Cze 2014, 13:30 yoshko »

« 13 Cze 2014, 16:09 »
Parę rozmiarów mają "in stock". Co do reszty - pewnie i tak szybciej się nie zdobędzie. O ile kojarzę, to Waligórowie rowery Surly gdzieś w Warszawie zdobyli. Da się to znaleźć na forum bo sam pytałem, była jakaś draka z nazwą sklepu :P
Generalnie warto za tym poszperać bo może ci z Wawy mają coś na stanie albo mają inne źródło. Nie wiem, jak u nich z cenami.

Offline Mężczyzna KiESWY

« 13 Cze 2014, 17:49 »
Przeleciałem wiele magazynów w UK i Niemczech, Surly LHT z 2011 jest tu http://www.winstanleysbikes.co.uk/product/31402/Surly_Long_Haul_Trucker_700c_Frameset_2011 (rozmiar 56 też chyba jest, po prostu chyba zablokowałem im system)

Zielony CrossCheck jest w bike24.de, nie wiem jednak jak w rzeczywistości prezentują się stany magazynowe.

Czarny jest w www.bike-components.de z tym że: "at the Moment we have got the Information, that the frame is available and we should receive it from our supplier within one week"

Dystrybutor z Warszawy jest tu http://velove.pl/ i też chyba nie miał (ale nie pamiętam)

Powiedzcie mi jeszcze coś o ramie Surly. Czy ona w zestawie rama + widelec ma (nie wiem jak to nazwać) mocowanie pancerza przerzutki - tuż przy główce ramy?
Tu http://static.bike-components.de/cache/Surly-Cross-Check-Rahmenkit-gloss-black-58-cm-77b70154f9ae214533bcadbca772abbd.jpeg jest tylko otwór montażowy. Czy ten element kupuje się z ramą czy to dodatkowy element, który trzeba dokupić?

Sprawa dwa, podobnie, czy na spodzie mocowania suportu jest ten plastik z rowkami do prowadzenia linki?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum