Autor Wątek: Himalaje indyjskie/Azja Środkowa jesień 2014  (Przeczytany 1715 razy)

Offline Kobieta marg

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 01.01.2012
    • BIKE'OWO

To co wrzuciłaś dotyczy lotów z Pragi do Bombaju, czyli prawie 2000km od Himalajów, to już chyba lepiej kupić bilety koło 2000zł do Delhi

no, wiem gdzie jest Bombaj :)
 Miał być lot do Dehli, ale spóźniliśmy się jakieś kilka godzin i bilety sobie poszły. A tak się napaliliśmy na ten Ladakh, że decyzja zapadła szybko, ale świadomie - kupujemy do Bombaju.
Dalej raczej pociągiem.
 Sporo jeździliśmy pociągami po Indiach - i mam dobre doświadczenia - taniocha, nocki spokojnie się przesypia, a w dzień można się napatrzeć na to co za oknem. Do tego życie towarzyskie w pociągu kwitnie. Kwitnie trochę inaczej niż pociągach ukraińskich czy rosyjskich :)

Czasu mamy dość, więc te dodatkowe - 2- 3 dni w podróży nie jest problemem.
A może faktycznie pomyślimy o samolocie z Bombaju...
bikeowo, czyli moje podróżowanie

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Ma_rysia

• eko groszek
  • Miasto: Golina
  • Na forum od: 05.04.2009

To co wrzuciłaś dotyczy lotów z Pragi do Bombaju, czyli prawie 2000km od Himalajów, to już chyba lepiej kupić bilety koło 2000zł do Delhi

no, wiem gdzie jest Bombaj :)
 Miał być lot do Dehli, ale spóźniliśmy się jakieś kilka godzin i bilety sobie poszły. A tak się napaliliśmy na ten Ladakh, że decyzja zapadła szybko, ale świadomie - kupujemy do Bombaju.
Dalej raczej pociągiem.
 Sporo jeździliśmy pociągami po Indiach - i mam http://podrozerowerowe.info/Smileys/phpbb/icon_sad.gifdobre doświadczenia - taniocha, nocki spokojnie się przesypia, a w dzień można się napatrzeć na to co za oknem. Do tego życie towarzyskie w pociągu kwitnie. Kwitnie trochę inaczej niż pociągach ukraińskich czy rosyjskich :)

Czasu mamy dość, więc te dodatkowe - 2- 3 dni w podróży nie jest problemem.
A może faktycznie pomyślimy o samolocie z Bombaju...

Praktycznie nie ma znaczenia Bombaj czy Delhi jeśli w odpowiednim czasie, tz. trzy cztery miesiące przed terminem marg kupi bilet do Leh, koszt to około 100-150$ rower za darmo. Ale trzeba mieć rękę na pulsie, bo bilety potrafią w przeciągu kilku dni zdrożeć o kilkadziesiąt dolarów.

Tylko skoro leci na ponad miesiąc to raczej nie będzie do Leh samolotem się dostawać czy wracać, a rowerem.

A bilety w okolicach 2000-2300zł do Delhi (i to z Polski) się co jakiś czas pojawiają, to wyjdzie podobnie jak to wliczając transport do/z Pragi i do/z Bombaju, a znacznie mniej zawracania głowy; tak więc wielka okazja to nie jest. Mój kolega np. jedzie na zorganizowany 1,5 tygodniowy wyjazd do Nepalu (wliczony przelot do Delhi, transport busem do Nepalu i z Nepalu, spora część ekwipunku i przewóz części bagażu zapewniona, przewodnik na trasie) - i płaci za to wszystko 3000zł.

Czy chcesz teraz  Wilku udawadniać Marzenie że podjęła złą deccyzję?
« Ostatnia zmiana: 6 Mar 2014, 20:08 Ma_rysia »

Offline tater

• Miasto: Jura Krakowsko - Częstochowska
  • Na forum od: 13.09.2009
Ja do Leh dolatywałem miejscowymi liniami lotniczymi dla oszczędności czasu, wszystko zależy co kogo interesuje. Jeśli marg interesują góry to lot do Leh byłby wskazany, bo jazda rowerem z Bombaju w Himalaje o tej porze roku będzie utrapieniem, a nie przyjemnością. Początek pory monsunowej.
Marek

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
bo jazda rowerem z Bombaju w Himalaje o tej porze roku będzie utrapieniem, a nie przyjemnością. Początek pory monsunowej.
Zamierzają jechać pociągiem.

Offline Kobieta marg

• BIKE'OWO

A bilety w okolicach 2000-2300zł do Delhi (i to z Polski) się co jakiś czas pojawiają, to wyjdzie podobnie jak to wliczając transport do/z Pragi i do/z Bombaju, a znacznie mniej zawracania głowy; tak więc wielka okazja to nie jest. Mój kolega np. jedzie na zorganizowany 1,5 tygodniowy wyjazd do Nepalu (wliczony przelot do Delhi, transport busem do Nepalu i z Nepalu, spora część ekwipunku i przewóz części bagażu zapewniona, przewodnik na trasie) - i płaci za to wszystko 3000zł.

Z Czeskiego Cieszyna pociągi co 2 godziny do Pragi (mają sporo zniżek - grupowych, na podróż tam i z powrotem...), a do Cieszyna to my mamy rzut beretem.
Promocyjnych cen biletów jest sporo, ale podczas wakacji to już niekoniecznie (choć nie twierdzę, że nie da się taniej, szybciej itd...)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
Dzindybry :)
Dawno mnie na forum nie było, a jak wchodzę to od razu Himalaje :)

IMHO, jako człowiek który to 2 razy zroił - raz lokalnym autobusem a raz rowerem:

Bombaj - Delhi to szmat czasu, a rowery w kartonach, albo i nie w wagonie bagażowym przywalone czym się da. (woziłem rower po Indiach kilka razy i do dziś mam krzywy bagażnik ;)
Lot do Leh i powrót rowerem do Manali - raczej nie bo:
- 3500 Leh o którym pisał Wilk
- po pierwszym dniu jazdy macie wjazd +/- 1800 m w górę na 5300

Generalnie z Leh do Manali robicie to "w trudniejszą, cięższą stronę" :) ale jeżeli ktoś lubi to śmiało :)

Już Wam zazdroszczę :))))
… why so serious ?

Offline Kobieta kokonik

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 03.03.2013
Ależ się dyskusja wywiązała :D

@marg - gratuluję biletów; wylądujcie szczęśliwie, dalej jakoś pójdzie ;) Z wielką przyjemnością bym dołączyła, ale ten termin zupełnie nie wchodzi w grę.. U mnie.. pewnie skończy się tak, jak w ubiegłym roku - w ostatniej chwili spakuję zabawki i z duszą na ramie(niu) polecę sama :)

A tymczasem poczytam sobie rady doświadczonych "himalaistów";) dzięki! :)

Offline tater

• Miasto: Jura Krakowsko - Częstochowska
  • Na forum od: 13.09.2009
Marg to dziewczyna z charakterem, która lubi wyzwania co przedstawia jej bogata galeria. Szkoda tłuc się pociągami taki szmat drogi jeśli aklimatyzację można przeprowadzić w Leh. Dwa trzy dni na zwiedzanie miasta i okolicy oraz załatwienie pozwoleń powinno pozwolić aby móc jechać dalej i wyżej. :)
Marek

Offline Kobieta marg

• BIKE'OWO
 :)
No, fajnie. Jestem tu, halo...

I mam nadzieję, że pozwolicie mi zdecydować samodzielnie:)
  A ty robb nie zazdrość, tylko się zbieraj ;)

A na poważnie, to jasne, że wszelkie wasze uwagi i sugestie są dla mnie cenne. Po Indiach podróżowałam, ale na rowerze tylko kilka dni (z wypożyczalni) w ciekawych okolicach sprzyjających rowerowaniu. Do niedawna uważałam, że sakwiarski, długi wyjazd do Indii to kompletnie szalony pomysł i nigdy w życiu się na to nie odważę :D Hm, a podobno człowiek z wiekiem mądrzeje...

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Obecnie przez miesiąc będę patrzył na marg "stojacą" w wielkiej czerwonej kałuży, więc zapewne wszelkie szaleństwa rowerowe jej nie przestraszą. Powodzenia i mam nadzieję, że upolujesz jakieś zdjęcie do kolejnego kalendarza. :D

Offline Kobieta marg

• BIKE'OWO
Obecnie przez miesiąc będę patrzył...

No, jakoś wytrzymasz, już tydzień minął ;)

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
I mam nadzieję, że pozwolicie mi zdecydować samodzielnie:)
No chyba jesteś na forum od wczoraj ;)

A ty robb nie zazdrość, tylko się zbieraj ;)
Robb ma chwilowo tylko jedno kolano (znowu :/) więc musi sobie poczekać i pozazdrościć :/

Do niedawna uważałam, że sakwiarski, długi wyjazd do Indii to kompletnie szalony pomysł
Możemy rozpisać ankietę ;)

Pozdrawiam
R
… why so serious ?

Offline Kobieta marg

• BIKE'OWO

No chyba jesteś na forum od wczoraj ;)

:D :D

Tagi: