Autor Wątek: buty (nie spd) na rower  (Przeczytany 14361 razy)

Offline Mężczyzna hose morales

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2009
buty (nie spd) na rower
« 11 Maj 2009, 23:23 »
Dajcie spokój. 420zł za to,że but ma wytrzymałą podeszwę? :shock: Bo jakoś więcej zalet nie doczytałem...
blindbob a dlaczego nie weźmiesz sobie czegoś trekkingowego pod kostkę? Chopciażby na tej stronce wyżej mają zacne przeceny North Face, i typowe na lato ( oddychające) też są. A w kieszeni zostanie Ci ok 200zł:>

http://www.8a.pl/page,produkt,id,1254.html
Albo takie:

http://www.8a.pl/page,produkt,id,3685.html

A te by oddychały miło, kosztują też miło :)

Nie podobają mi się,ale to już kwestia gustu. Sam jeżdze w SPD'ach czyli buty rzucają się w oczy, jednak jeśli brałbym coś innego głównie na rower to już zależałoby mi żeby te buty jakoś się prezentowały. Najlepiej niekrzykliwie i jednokolorowo. No i nie tylko na rowerze się w nich jeździ przecież.

Offline blindbob

• Miasto: krakow
  • Na forum od: 03.03.2009
buty (nie spd) na rower
« 11 Maj 2009, 23:28 »
hose, moge i brac tnf lecz chce miec twarda podeszwe i gwarancje ze mnie nie bedzie bolec stopa po 100 km jazdy (a tak jest w zwykłych butach które mam, i w tych za 100zl i takich na vibramie za 200 zl - widocznie zbyt miekki vibram jest), pozatym potrzebuje buty nie tylko do jazdy, te Impact Low 2 ważą okolo 32 ounces = 907.18474 grams - mam nadzieję ze 2 tyle ważą :)

buty (nie spd) na rower
« 11 Maj 2009, 23:31 »
Dziwne trochę. Mam vibram w zimowych i ta podeszwa naprawdę jest solidna,dość twarda,a przy tym wygodna i po kilku sezonach( chyba 3) ma się dalej dobrze.

To ja nie wiem jaka podeszwa byłaby odpowiednia...

Offline blindbob

buty (nie spd) na rower
« 11 Maj 2009, 23:36 »
są różne rodzaje vibramu, miekkie i twarde itd itp

buty (nie spd) na rower
« 11 Maj 2009, 23:42 »
A brałeś pod uwagę opcję,że to nie buty/ich podeszwa jest winna? Skąd wiesz,że w sztywnych problem się nie pojawi? Lekarzem nie jestem, diagnozy nie podam,a powodów pewnie może być kilka.

Powracając do SPD: te są na pewno wystarczająco mocne i twarde. Wiem,że ich nie chcesz,ale może ktoś ze znajomych użyczy na krótką wycieczkę albo rower albo pedały+buty... Już widzę jak się rzucą z ofertami :P ale wtedy byś wiedział czy to kwestia podeszwy.
..Tak sobie gdybam :wink:

Offline blindbob

buty (nie spd) na rower
« 12 Maj 2009, 00:11 »
Cytat: "hose morales"
A brałeś pod uwagę opcję,że to nie buty/ich podeszwa jest winna? Skąd wiesz,że w sztywnych problem się nie pojawi? Lekarzem nie jestem, diagnozy nie podam,a powodów pewnie może być kilka.

Powracając do SPD: te są na pewno wystarczająco mocne i twarde. Wiem,że ich nie chcesz,ale może ktoś ze znajomych użyczy na krótką wycieczkę albo rower albo pedały+buty... Już widzę jak się rzucą z ofertami :P ale wtedy byś wiedział czy to kwestia podeszwy.
..Tak sobie gdybam :wink:

troche sie usmialem czytajac to ...wybacz ::)

tak tylko podeszwa buta jest winna - bo podeszwa mojej stopy odczuwa dyskomfort tylko w miejscach ząbków pedała/u podczas mocnego naciskania na pedał i tylko wtedy - tak po 70 km +/-,

w butach z mieksza podeszwa to sie nasila a z twardsza maleje,jednak moze podaj jakies inne logiczne wyjasnienie jesli potrafisz...(nie mam opuchlizny/obrzeku i nie mma stanu zapalnego stopy, a chodzenie jest ok)

a co do spd - nie zamierzam ich uzywac w tym roku, mam noski pozyczone lecz leza w szafie nawet nie wyprobowane...i chyba ich nie wyprobuje...

buty (nie spd) na rower
« 12 Maj 2009, 00:14 »
Cytat: "blindbob"

troche sie usmialem czytajac to ...wybacz ::)

Hmm.. wybaczam.

1. zmień pedały

2. młynkuj

3. noski to nie spdy;)

:]

Offline Quapcio

• Miasto: Laski k/Wwy
  • Na forum od: 09.07.2008
buty (nie spd) na rower
« 12 Maj 2009, 00:41 »
Cytat: "blindbob"
bo podeszwa mojej stopy odczuwa dyskomfort tylko w miejscach ząbków pedała/u podczas mocnego naciskania na pedał i tylko wtedy - tak po 70 km +/-,

w butach z mieksza podeszwa to sie nasila a z twardsza maleje

Może być jeszcze kwestia, że to jest naturalne zmęczenie stopy - długotrwały i wielokrotny nacisk upośledza ukrwienie -> uczucie drętwienia, może pieczenia albo nawet i ból. Twardsza podeszwa zmniejsza objawy, ale nie sądzę, aby można to było to całkowicie wyeliminować (aczkolwiek gorąco Ci tego życzę)

A lubisz chodzić po górach? Bo jeśli tak, to czy po całodniowym wypadzie (najlepiej z plecakiem) nie miałeś podobnych sensacji? (próbuję stwierdzić, czy to winne te buty, czy skala obciążeń, którym poddana jest podeszwa stopy)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
buty (nie spd) na rower
« 12 Maj 2009, 10:26 »
Hose Arkadio ma rację: zmień pedały. To nie buty są winne, a ściślej: jeśli masz bardzo agresywne pedały, to samymi butami tego nie wyeliminujesz. Mało tego, naprawdę twarda podeszwa też Cię będzie uwierać, a ponadto unieruchomi stopę, co spowoduje dalsze drętwienie.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline blindbob

buty (nie spd) na rower
« 12 Maj 2009, 20:17 »
mam malo agresywne pedaly, jezdzilem tez na innych pedalach w drugim rowerze i podobnie jest, nie mam dretwienia ani bolu tylko dyskomfort w miejscu styku pedala z podeszwa - im twardsza podeszwa tym mniej tego dyskomfortu ergo kupic buty z twarda podeszwa ,i mysle ze jest to naturalne zmeczenie stopy :), juz i tak chyba za bardzo mlynkuje choc nie tak jak Dynuel :)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
buty (nie spd) na rower
« 12 Maj 2009, 20:37 »
No to jak uważasz. W końcu sam wiesz najlepiej ;)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline blindbob

buty (nie spd) na rower
« 20 Maj 2009, 19:30 »
odświeżam temat - dla zainteresowanych link do butów (chyba spd ale mozna dac zaslepke...)

http://mkbikeonline.com/sklep/product_info.php?cPath=22_37&products_id=531

http://mkbikeonline.com/sklep/product_info.php?cPath=22_37&products_id=533

a tak w ogóle to wybieram sie do tego sklepu http://mkbikeonline.com i do 8a - oba w gliwicach

ps. szukam noclegu w gliwicach 5 na 6 czerwiec, ktoś pomoże ?

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
buty (nie spd) na rower
« 20 Maj 2009, 19:45 »
ja jeżdże w butach do biegania po górach (cross country running)
Montrail CTC Midnight

super przyczepnosc i funkcionalność .. bdb :-)
… why so serious ?

Offline blindbob

buty (nie spd) na rower
« 20 Maj 2009, 20:24 »
w Polsce nie ma tych butów, przynajmniej w necie nie moge znaleść....

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
buty (nie spd) na rower
« 20 Maj 2009, 22:07 »
Nie chcę się powtarzac, ale te które linkowałem wcześniej to takie samo przeznaczenie (biegi górskie)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum