Autor Wątek: Specialized Rockhopper SL  (Przeczytany 740 razy)

Offline Mężczyzna magicjade

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 07.06.2013
Specialized Rockhopper SL
« 3 Lut 2014, 12:57 »
Generalnie rower do startu w maratonach MTB. Na poniższym zdjęciu przygotowany na krótki wyjazd do Szwecji i start w maratonie Cykelvasan.

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Odp: Specialized Rockhopper SL
« 3 Lut 2014, 12:59 »
Bikepacking! Kozak!!

Zero problemów z carbonowym widelcem?

« 3 Lut 2014, 13:04 »
W jakim sensie problemów?

Offline Mężczyzna rafalb

• Wciąż w drodze...
« 3 Lut 2014, 13:06 »
W sumie źle się wyraziłem. Może nie tyle problemów, co ogólne wrażenia z używania.

« 3 Lut 2014, 13:13 »
Mój poprzedni góral Go-Sport Scrapper ważył 14 kg. Nowy rower miał być z założenia lżejszy i najprościej mogłem to osiągnąć sztywnym karbonowym widelcem. Wybrałem Ritchey w wersji pro ze względu na stosunek ceny do wagi.

Rower składany pod kątem startu w maratonach, więc waga na poziomie 10 kg to był duzy plus. Co do jazdy, założyłem opony w rozmiarze 2.25 jako główne źródło amortyzacji :D. Musiałem tez trochę zmienić technikę jazdy, tak aby nie usztywniać łokci i miec dodatkową amortyzację. generalnie jestem bardzo zadowolony. Jedyne podłoże z którym jak do tej pory miałem problemy, to bruk i kocie łby. Do braku amortyzatora można się przyzwyczaić.

Offline Mężczyzna rafalb

• Wciąż w drodze...
« 3 Lut 2014, 13:25 »
No właśnie bo ja mam alu sztywniaka i miałem lekkie problemy z łokciami...

A czy sakwa na kierownicy mocno Ci ociera widelec, główkę ramy? Ja już swoje przetarłem do żywego alu...

Offline Mężczyzna Ricardo

• Na forum od: 25.05.2011
« 3 Lut 2014, 13:30 »
Kolejny bikepacking. Super. Ja też wsadziłem widelec carbonowy do gianta xtc. Na szutrach amor nie jest potrzebny, szczególnie przy oponach 2,25. Nie kolidują ci linki przerzutek z torbą na kierownicy? Ja do jazdy z torbą na kierownicy (double twist) musiałem dać dłuższe przewody i puścić je nad torbą, no ale to chyba przez to że mam mostek ustawiony w dół.

« 3 Lut 2014, 13:45 »
Na czas wyjazdu wszystkie miejsca, gdzie są tasmy mocujące były oklejone kupionym w aptece plastrem o fakturze papieru. Na koronie widelca tych warstw było całkiem sporo, na główce też. Torba opierała się o widelec i po 2 dniach jazdy z przelotnymi opadami wytarła kawałek plastra i lakier na koronie widelca. Mogłem podnieść mostek o jedną podkładkę i powinno to wystarczyć, sprawdzę następnym razem. Kombinuję też, jak usztywnić zawartość torby, tak aby była idealnym walcem, wtedy automatycznie oddali się od widelca. W torbie woziłem namiot i samopompującą matę, którą chciałem pompować po zapakowaniu, ale skończyło się tylko na pomyśle.

Poniżej zdjęcie z profilu z widocznym prowadzeniem linek. To na nich głównie się opierała torba, do tego linki działały jak sprężyny. Na wyjeździe zrobiłem w tej wersji niecałe 700 km, wiekszość po asfalcie, więc całość była bardzo stabilna.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 3 Lut 2014, 13:52 »
A jakby na końcach torby zamocować troki, które by zahaczało się o róg. Wtedy torba znacząco pójdzie do góry.

« 3 Lut 2014, 14:02 »
Będę to musiał przetestować, chociaż w pierwszej kolejności przy dłuższym wyjeździe czysto turystycznym łatwiej będzie podnieść i odwrócić mostek, to da dodatkowo 1-1.5cm.

W powyższej konfiguracji celem głównym był start w maratonie, stąd torby "doczepiłem" do roweru na czas dojazdu i powrotu.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum