Autor Wątek: Moja kuchenka turystyczna - Plusy i Minusy  (Przeczytany 161335 razy)

Offline Mężczyzna Madridista

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 27.04.2011
Cześć Wszystkim!

Pomyślałem sobie, że jeżeli yoshko stworzył wątek odnośnie namiotów, to fajną sprawą będzie też opisywanie swoich własnych kuchenek turystycznych! Sam nie wiem jaką kupić i pewnie dużo osób ma z tym problem, dlatego pomagajmy sobie nawzajem! Opiszcie swoje kuchenki, jakie są ich wady i zalety.

Chciałbym, aby w tym wątku znajdowały się wyłącznie posty na temat swoich kuchenek, proszę nie komentować opinii.

Bardzo mile widziane zdjęcia oraz aktualne linki do produktów :) .

Kuchenki w kolejności alfabetycznej:
BRS-8
Coleman 533 Dual Fuel
Fire Maple FMS-116 TITANIUM
MSR Dragonfly Combo
MSR XGK EX
Optimus Crux
Optimus Nova Plus
Primus Express Spider
Primus Multifuel EX
Primus OmniLite Ti
« Ostatnia zmiana: 14 Kwi 2016, 02:06 Madridista »

Online Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
No to s'il vous plaît: Na początek u kuchence BRS-8, kuchenka wielopaliwowa od chińczyków.
I mała historia o dziadowaniu :)

Kuchenkę kupiłem, bo była tania i wydawał się lepsza od ruskich kostek. Na pewno ma większą moc i jest bezpieczniejsza, bo nie bardzo da się z niej strzelać. Kuchenka kosztowała około 50$, z początku nie było z nią żadnych problemów, później trochę się rozkręcała, więc wszystkie gwinty, których na co dzień nie trzeba ruszać skleiłem, kolejnym problemem były wytarte uszczelki przy wężyku, za pierwszym razem zamieniłem je na te z zestawu, ale skoro był ten sam materiał, to były równie kiepskie (jeden zestaw wytrzymywał około 5 litrów paliwa). Później kupiłem uszczelki podobne, ale z twardszej gumy.
Kolejny problem wynikł z kiepskiego paliwa - filtry i dysza były tak zasyfione, że kuchenka w ogóle nie chciała palić.

Zalety:
  • cena (aktualnie 58$),
  • moc,
  • koszty eksploatacji,
  • można używać z gazem w puszkach, rozpuszczalnikami, benzynami, olejem napędowym,
  • tanie uszczelki,

Wady:
  • kiepskiej jakości uszczelki,
  • wykonana z kiepskich materiałów (stąd luzujące się gwinty),
  • sterowanie siłą płomienia (niby jest, ale w mikrym zakresie),
  • dosyć ciężka,
  • problem z częściami zamiennymi (jeśli już są dostępne, to w zasadzie tylko w chińskich sklepach),
  • wymaga regularnego czyszczenia, szczególnie kiedy używa się paliw niskiej jakości i mocno zanieczyszczonych,

Napiszę jeszcze, że pomimo kilku wad kuchenka służy dzielnie, przygotowaliśmy na niej z Marysią kilkadziesiąt posiłków, wypiliśmy sporo kawy, herbaty, kisielu, gotowaliśmy wodę do picia z niepewnych źródeł, a w wigilię gotowałem na niej pyry dla 12 osób :)
« Ostatnia zmiana: 11 Lut 2014, 07:33 wilcze_stado »

Offline Mężczyzna jacun

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.11.2012
Primus OmniLite Ti

Ta dla odmiany tania nie jest, ale chciałem małą, lekką i niezawodną. W Polsce z cłem i VAT kosztuje około 800PLN, bez wspomnianych dodatków sporo taniej. Konstrukcyjnie od tańszych klonów wyróżnia się zaworem regulacji płomienia tuż przy dyszy - płomień reaguje natychmiast i da się ustawić całkiem mały oraz brakiem wystającej rurki ogrzewającej paliwo.

Zalety:
- szlachetne materiały (tytan i mosiądz - rdza nie ma szans)
- pełna kontrola nad płomieniem (igiełkowy zawór tuż przy dyszy, reaguje bez zwłoki)
- bardzo kompaktowa po złożeniu (idealna na 2 osoby)
- bardzo leciutki palnik
- mała, 350ml butelka na paliwo
- pali to co się do niej wleje (3 wymienne dysze, zintegrowany filtr)
- bezproblemowo pali gaz w największe mrozy (można odwrócić kartusz i pali ciekły gaz)
- szybko się rozpala (30-40sek)
- brak nitów, łatwy demontaż do części pierwszych
- nie ma możliwości powstawania trwałych luzów (wystarczy dokręcić)
- dołączone małe narzędzie pozwalające na pełny demontaż
- możliwa samodzielna naprawa (dostępny jest fabryczny service kit)
- trwała (spaliła 5l paliwa i 3l gazu bez problemu)
- dopieszczona, minimalistyczna konstrukcja

Wady:
- brak wbudowanego systemu udrażniania dyszy (potrzebny drucik lub dołączone narzędzie)

Podsumowanie:
Kuchenka najwyższej jakości, nie ma się do czego przyczepić. Czy warto to już zależy od stanu portfela i potrzeb. Sam kupiłem na konkretny wyjazd: potrzebowałem kuchenki paliwowej gdyż na miejscu gaz nie był dostępny a samolot i czas pobytu wykluczał transport z kraju. O ile nie ma mrozów, zabieram miniaturowy palnik gazowy. Na mróz opisana kuchenka + gaz. Wlewając benzynę ekstrakcyjną uzyskuje się niemal idealnie czysty płomień, na samochodowej minimalnie kopci. Niemniej gaz jest o wiele wygodniejszy - jakakolwiek kuchenka na paliwo + brak 'zmysłu technicznego' może oznaczać makaron 'na chrupko'.
Gdyby ktoś się zastanawiał czym podpalać - krzesiwo działa perfekcyjnie i niezawodnie.

Offline Mężczyzna jacun

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.11.2012
Fire Maple FMS-116 TITANIUM

Bardzo zgrabny i lekki palniczek gazowy. Mam kilka produktów tej chińskiej marki i nie trafiłem na problemy. Jest też bardziej kompaktowa FMS-300 TITANIUM, ale miałem wcześniej palnik o identycznej konstrukcji i nie chciałem eksperymentować. Przy małym kartuszu i 2l garnku polecam dokupić nóżkę (np.: PRIMUS Foot Rest). Cena sklepowa około 130pln.

Plusy:
- tytanowa konstrukcja palnika (w przeciwieństwie do stalowych, nic nie rdzewieje)
- bardzo lekka (48g)
- malutka i dość pakowna
- stabilnie utrzymuje 2l garnek
- spora moc
- nie gaśnie przy minimalnym płomieniu
- trwała

Minusy:
- wszystkie typowe dla nakręcanych palników
- mała stabilność z małym kartuszem
- mizerna moc na mrozie

Podsumowanie:
Ot nakręcany palniczek, tyle że mniejszy i lżejszy od większości pozostałych. Tytan sprawdza się idealnie - zero śladów eksploatacji, rdzy itp. Idealne rozwiązanie na biwak. Używam od lat z kartuszem z wlutowanym zaworkiem od zapalniczki - taniej i wygodniej się nie da (niestety unijne prawo zabrania sprzedaży napełnialnych kartuszy). Jeśli miałbym kupować co weekend małe kartusze, to opisany wyżej OmniLite Ti byłby moim częstym kompanem, cena 100g kartuszy en417 jest absurdalna.

Offline Mężczyzna Psotnik

• Miasto: Niestety W-wa
  • Na forum od: 10.07.2012
Kuchenka Optimus Nowa Plus
Palnik  należy chyba do średnio/wyższej pułki tego typu ustrojstw. Cena to mniej więcej 500 zł.
Czas użytkowania- 1 sezon

[height=600]http://www.climbshop.pl/product_picture/fit_in_480x400/f08e75ee37994d4e3e575c6a0912bb6a.jpg[/img]

Zalety
-poprawne wykonanie
-ekonomiczność
-szybkie odpalanie
-precyzyjna regulacja siły ognia
-niewielkie rozmiary
-system samo czyszczenia dyszy
-pracuje na benzynie, nafcie, ropie czy oleju rzepakowym
-szybko się rozkłada i składa
-równie dobrze pracuje na butelkach 885ml jak i 1,5 litra(trzeba się tylko namachać jak zostają resztki benzyny) :(

Wady
-stal z której jest wykonana  delikatnie  zaśniedziała (rdza?)
-system regulacji płomienia przez obrót wężyka nie  sprawdza się gdy postawimy coś lekkiego
-ramiona palnika posiadają na swych końcach wystający ,,ząbek’’ w zamyśle ma to zabezpieczać naczynia przed spadaniem. W praktyce  gdy korzystamy z  garnków/patelni wychodzącego poza owe występy trzeba bardzo uważać aby naczynie samo nie zjechało.
-brak możliwości podłączenia kartusza(dla mnie bez znaczenia)

Podsumowując.
 Miałem  problem z niewielką i niestabilną przy większych naczyniach  powierzchnią ramion.  Ponieważ patelnia czy piekarnik omnia to stały element przygotowywanych posiłków. Rozwiązaniem jest położenie zużytych szprych na ramionach kuchenki. I nawet omnia ma zapas bezpieczeństwa.   Jak dotąd po ok.10 litrach benzyny bezołowiowej jedyne co przy niej robiłem to smarowałem tłoczek pompki. Nie dla tego, że była taka potrzeba, tylko staram się dbać o swoje ,,zabawki’’. Nie miałem natomiast potrzeby rozbierania jej w celu czyszczeni  i nic nie wskazuje aby coś takiego było konieczne. (kuchenkę nadal uważam za nową więc wszystko przede mną) :).
Sprzęcik bardzo mi podszedł. Sprawdził się zarówno przy robieniu jajecznicy jak i przy trwającym kilkadziesiąt minut pieczeniu zapiekanki.
 Niemniej teraz wybrałbym wersję bez plusa.
Odpłynąłem stąd bez żalu od tego wersalu bo czuję ten luz.

Offline Mężczyzna Psotnik

• Miasto: Niestety W-wa
  • Na forum od: 10.07.2012
Kuchenka Optimus Nowa Plus
Palnik  należy chyba do średnio/wyższej pułki tego typu ustrojstw. Cena to mniej więcej 500 zł.
Czas użytkowania- 1 sezon

Zalety
-poprawne wykonanie
-ekonomiczność
-szybkie odpalanie
-precyzyjna regulacja siły ognia
-niewielkie rozmiary
-system samo czyszczenia dyszy
-pracuje na benzynie, nafcie, ropie czy oleju rzepakowym
-szybko się rozkłada i składa
-równie dobrze pracuje na butelkach 885ml jak i 1,5 litra(trzeba się tylko namachać jak zostają resztki benzyny) :(

Wady
-stal z której jest wykonana  delikatnie  zaśniedziała (rdza?)
-system regulacji płomienia przez obrót wężyka nie  sprawdza się gdy postawimy coś lekkiego
-ramiona palnika posiadają na swych końcach wystający ,,ząbek’’ w zamyśle ma to zabezpieczać naczynia przed spadaniem. W praktyce  gdy korzystamy z  garnków/patelni wychodzącego poza owe występy trzeba bardzo uważać aby naczynie samo nie zjechało.
-brak możliwości podłączenia kartusza(dla mnie bez znaczenia)

Podsumowując.
 Miałem  problem z niewielką i niestabilną przy większych naczyniach  powierzchnią ramion.  Ponieważ patelnia czy piekarnik omnia to stały element przygotowywanych posiłków. Rozwiązaniem jest położenie zużytych szprych na ramionach kuchenki. I nawet omnia ma zapas bezpieczeństwa.   Jak dotąd po ok.10 litrach benzyny bezołowiowej jedyne co przy niej robiłem to smarowałem tłoczek pompki. Nie dla tego, że była taka potrzeba, tylko staram się dbać o swoje ,,zabawki’’. Nie miałem natomiast potrzeby rozbierania jej w celu czyszczeni  i nic nie wskazuje aby coś takiego było konieczne. (kuchenkę nadal uważam za nową więc wszystko przede mną) :).
Sprzęcik bardzo mi podszedł. Sprawdził się zarówno przy robieniu jajecznicy jak i przy trwającym kilkadziesiąt minut pieczeniu zapiekanki.
 Niemniej teraz wybrałbym wersję bez plusa.
Odpłynąłem stąd bez żalu od tego wersalu bo czuję ten luz.

Offline Mężczyzna Peio

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 17.12.2012
Używam od lat z kartuszem z wlutowanym zaworkiem od zapalniczki - taniej i wygodniej się nie da (niestety unijne prawo zabrania sprzedaży napełnialnych kartuszy).

He... he... jak to się nie da?
Są i tacy fachowcy:
http://www.youtube.com/watch?v=s2AaxA9DwfI
http://www.youtube.com/watch?v=61HDtE_8PbQ

Ale uprzedzam, nigdy nie naśladować!

A uwagi odnośnie kuchenki Fire Maple FMS-116 TITANIUM potwierdzam.

Offline Mężczyzna routen

• Miasto: Dolina Złudzeń
  • Na forum od: 10.02.2014
Nie narzekam na poradziecką kuchenkę benzynową.
Dosyć małe gabaryty(13/13/8cm) i waga.Czas zagotowania 0,6 l wody w czajniku-6 min pod namiotem,który wydłuża się nieco  jeżeli używamy jej na wolnym powietrzu.
Dużym plusem jest łatwa dostępność paliwa-w każdym sklepie chemicznym,CPN-ie,tak,że nie potrzeba wozić dużego zapasu.Czas gotowania na pełnym zbiorniku(100 ml) około 1godziny.
Wady:
-konieczność rozgrzania palnika przed użyciem(3 minuty)
-konieczność zastąpienia,najlepiej od razu po zakupie gumowej uszczelki zaworu teflonową.
-krążą jakieś dziwne opinię,że jest niebezpieczna-nie ma to nic wspólnego z prawdą,jeżeli używa się jej zgodnie z instrukcją.

Offline Mężczyzna obserwathor

• Miasto: Rybnik
  • Na forum od: 19.02.2012

-krążą jakieś dziwne opinię,że jest niebezpieczna-nie ma to nic wspólnego z prawdą,jeżeli używa się jej zgodnie z instrukcją.

w latach,kiedy o współczesnych systemach grzewczych jeszcze u nas nie słyszano,popularna,przynajmniej w pewnych kręgach,była nazwa "смерть туриста"  ;D

osobiście posiadam to cudo,ale bałbym się go odpalać  np w przedsionku namiotu
post wysłany z  komórki -  na węgiel™

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
Używam KOSTKI CCCP od ponad 30 lat, nigdy nie miałem z nią najmniejszego problemu. Wystarczy obsługiwać ją z głową. Opowieści o wybuchających kuchenkach piszą osoby które nie potrafią się z nimi obchodzić albo powielają krążące mity.
Jedynym minusem kuchenki jest niewielka moc, około 1,2kW.
« Ostatnia zmiana: 14 Lut 2014, 14:45 Karol »

Offline Mężczyzna routen

• Miasto: Dolina Złudzeń
  • Na forum od: 10.02.2014
Jedynym minusem kuchenki jest niewielka moc około 1,2KW.

W rzeczy samej,że gulasz wołowy dla czterech osób na,,kostce Breżniewa“trudno było by udusić.Jednak dla zaparzenia kawy,herbaty,zagrzana wody do mycia czy zalania chińskiej zupki nadaje się doskonale.
Tak dla wyjaśnienia-wystarczy zadbać o solidne dokręcenie palnika,dyszy,korka wlewu paliwa,uszczelnienie dławicy i nie manipulowaniu przy zaworze bezpieczeństwa a byli tacy,którzy z trudnych do zrozumienia dla kogoś o chociażby elementarnej wiedzy technicznej czynili próby jego udrażniania za pomocą gwoździa czy wiertła,co skutkowało tym,że oprócz palnika w ogniu stanął namiot.
Nie taki diabeł straszny jak go malują:)

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
Optimus Crux

Dane producenta:
Moc 3000W
Waga 83g
Czas zagotowania litra wody: ok 3 minuty

Plusy dodatnie:
Mały
Mocny
Składa się, po złożeniu wraz kartuszem 100g mieści się w tytanowym 700ml kubku Esbita

Plusy ujemne
Kiepska kontrola płomienia, na małej mocy wraz z nagrzewaniem się płomień przygasa, w związku z tym nadaje się praktycznie tylko do gotowania wody.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Kiepska kontrola płomienia, na małej mocy wraz z nagrzewaniem się płomień przygasa, w związku z tym nadaje się praktycznie tylko do gotowania wody.
Zła uszczelka, za słabo dokręcasz, albo kartusz nie do końca kompatybilny (pręt w palniku nie dociska zaworu w kartuszu z odpowiednią siłą)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
Ten typ tak ma, pierwszy egzemplarz przesłałem do serwisu z tego powodu, myślałem że zepsuty, wymieniono go na nowy, który działa dokładnie tak samo. w sieci znaleźć można wiele podobnych uwag na ten temat, dla mnie to wada albo jak woli producent cecha produktu;-) Mój działa już trzeci sezon, jak zaakceptujesz jego sposób działania da się go nawet polubić.

Offline Mężczyzna MarekR

• Miasto: okolice Krakowa
  • Na forum od: 25.03.2009
Plusy ujemne
Kiepska kontrola płomienia, na małej mocy wraz z nagrzewaniem się płomień przygasa
W moim Optimus Crux jest dokładnie tak samo.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum