Autor Wątek: Długość tylnego trójkąta a działanie przerzutki  (Przeczytany 578 razy)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Dość nietypowe pytanie. Czy zwiększenie odległości między osią tylnego koła a mufy o 2-3cm (obecnie 45cm) i zachowaniu tego samego łańcucha (114ogniw), wpłynie na działanie tylnej przerzutki? Szczególnie chodzi mi o pracę na najlżejszym przełożeniu, kiedy to przerzutka jest już maks. wychylona.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
zachowaniu tego samego łańcucha (114ogniw),
nie skracałeś? Problemu być w takim razie nie powinno

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Wrzuć blat z przodu i największą z tyłu. Jeżeli twoja przerzutka wygląda tak:

http://fcdn.mtbr.com/attachments/specialized/382649d1218063751-stumpjumper-comp-rear-derailleur-chain-length-question-imgp0654-%5B1024x768%5D.jpg

...to znaczy że masz jeszcze trochę zapasu w łańcuchu i będzie ok.

Nawet jeśli w rezultacie będzie trochę za bardzo napięta, to w końcu i tak nikt przy zdrowych zmysłach nie korzysta z tego przełożenia...  :P

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
być może konieczne będzie podkręcenie regulacji napięcia śruby głównej - przy bardziej "napiętym" łańcuchu przerzutka będzie bliżej trybów, górne kółko może wiec wchodzić w kolizję z zębatkami (przeważnie obserwowane na dużych zębatkach)
Poza tym - jeśli przerzutka obsłuży skrajne przełożenie - największa-największa bez ryzyka zerwania lańcucha to napęd będzie działał jak trzeba

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Dzięki za informacje!
W końcu gdzieś wyjechałam rowerem i sprawdziłem czy u mnie będzie zapas. Okazuje się że jest go bardzo dużo (na zdjęciu tarcze 44 i 32):

Tak w ogóle to czy widelec tylny dłuższy niż standardowy (obecnie mam 45, a chcę zmienić na 47/48cm), może mieć wpływ na prowadzenie roweru, albo inne konsekwencje? Wydaje mi się, że sterowność wpływa tylko widelec i okolice (kąt główki), ale jednak zmienia się baza kół, więc pewności nie mam, stąd pytanie do mądrzejszych.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
będzie mniej zwrotny (większy promień przy skręcaniu). Powiedziałbym, że pomijalne przy jeździe z sakwami.

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum