Autor Wątek: Na Ponidzie  (Przeczytany 2132 razy)

Offline Mężczyzna yacek

• Miasto: Poczesna
  • Na forum od: 24.03.2009
    • http://www.yacek.bikestats.pl
Na Ponidzie
« 23 Kwi 2009, 21:34 »
Witajcie!
Wybieram się z kumplem w majowy weekend pojeździć trochę po Ponidziu. Może macie jakieś doświadczenia z jazdy po tamtych okolicach, znacie strony z opisami wycieczek. Byłbym wdzięczny za wszelkie informacje!

Link do relacji:
http://yacek.bikestats.pl/414351,Ponidzie-dzien-pierwszy.html
« Ostatnia zmiana: 7 Kwi 2016, 08:54 wojtek »

Offline krzycho00

• Miasto: Radom
  • Na forum od: 11.08.2008
Na Ponidzie
« 25 Kwi 2009, 08:02 »
Rowerem jeszcze po Ponidziu nie jeździłem więc konkretnych tras nie znam. Ale gdzie na pewno warto pojechać. Zaczynając od Kielc pierwszą miejscowością wartą odwiedzenia będą Chęciny z ruinami zamku, dalej Tokarnia z muzeum etnograficznym, Sobków, niedaleko jest też Morsko Górne z ruinami zamku oraz miejscowość Chomentów z drewnianym kościołem. Jędrzejów(moim zdaniem swego rodzaju perełka Ponidzia - romański klasztor Cystersów, pierwsze opactwo Cystersów w Polsce). Później Kije,, Chmielnik i Pińczów, Młodzawy Małe, Wiślica, Chotel Czerwony, Nowy Korczyn, Busko Zdrój, Stopnica, Staszów, Szydłów, Raków. Oprócz tego możecie pooglądać 11 rezerwatów :D Mapa 75 ze szlakami i już macie trasę :D
pozdrawiam

Offline Mężczyzna yacek

Na Ponidzie
« 25 Kwi 2009, 21:00 »
My będziemy jechać ze stacji Wierna Rzeka, najprawdopodobniej wzdłuż Nidy lub gdzieś w jej okolicach. Kierować się będziemy na Pińczów i Busko Zdrój. Chęciny i Tokarnię już kiedyś zaliczyliśmy więc sobie na ten raz odpuścimy ale inne wymienione przez Ciebie odwiedzimy na pewno. Dzięki za info! Pozdrawiam!

vave

• Gość
Na Ponidzie
« 27 Kwi 2009, 13:22 »
jak już będę miał sprzęt to też sobie zrobię taką wycieczkę :)

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Na Ponidzie
« 27 Kwi 2009, 15:06 »
W Jędrzejowie polecam muzeum zegarów w rynku. Sprawdziłem - warto zobaczyć.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Na Ponidzie
« 27 Kwi 2009, 18:31 »
jak już są Kielce, to może jeszcze wąchock z XII wiecznym klasztorem cystersow, i starachowice ( :wink: ) z kompleksem wielkopiecowym - 'jedyny zachowany w Europie kompletny hutniczy ciąg technologiczny' ?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna yacek

Na Ponidzie
« 28 Kwi 2009, 09:46 »
Cytat: "transatlantyk"
W Jędrzejowie polecam muzeum zegarów w rynku. Sprawdziłem - warto zobaczyć.

Byłem, widziałem! Rzeczywiście rewelacja!

Cytat: "Waxmund"
może jeszcze wąchock z XII wiecznym klasztorem cystersow, i starachowice ( :wink: ) z kompleksem wielkopiecowym - 'jedyny zachowany w Europie kompletny hutniczy ciąg technologiczny' ?

To niestety nie ten kierunek! Może innym razem.

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
Na Ponidzie
« 30 Kwi 2009, 02:51 »
Trochę jeździłem po Ponidziu, najbardziej znane miejsca wymienił już krzycho00, dodałbym jeszcze Nagłowice. Polecam zaoparzyć się w mapę Ponidzia wyd. Compass, jest też na rynku przewodnik po Ponidziu wyd. Bezdroża aut. Michała Jureckiego (pamiętam autora gdyż prowadził kiedyś zajęcia na moim roku).

Offt. Przedwczoraj przejeżdżałem przez Poczesną, musiałem uporać się z drogą z jakichś cegieł, ale grunt, że gmina została zaliczona :wink:

Offline Mężczyzna yacek

Na Ponidzie
« 3 Maj 2009, 16:42 »
Cytat: "Usulovski"
Offt. Przedwczoraj przejeżdżałem przez Poczesną, musiałem uporać się z drogą z jakichś cegieł,  :wink:

No cóż! Tak na marginesie "przez Poczesnę!
A ta droga z cegieł to tzw. klinkier (z cegły klinkierowej) zbudowana przed II wojną światową. Jest to fragment starej trasy warszawskiej.

Co do Ponidzia - właśnie wróciłem z weekendowego kręcenia po tamtych pięknych okolicach.

Więcej o wyjeździe na www.yacek.bikestats.pl

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
Na Ponidzie
« 6 Maj 2009, 16:04 »
Limanowa - w Limanowej, Wschowa we Wschowie, nigdy nie wiadomo do końca jak należy odmieniać nazwy własne, nie mniej dzięki, że mnie poprawiłeś, postaram się zapamiętać :) .

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum