Autor Wątek: Kanary latem? Przyjemność czy męczarnia??  (Przeczytany 570 razy)

Offline alfa_tek

• Miasto: z natury
  • Na forum od: 09.04.2010
Znalazłem na forum kilka relacji z wyjazdów na Wyspy Kanaryjskie. Z tego co widziałem wszystkie były w terminach po za polskim latem, a ja właśnie tylko wtedy mam możliwość wyjazdu. Co sądzicie o wyjeździe w lecie? Niby nie boję się upałów, ale jak oglądam zdjęcia to na niektórych próżno szukać choć skrawka cienia, bo nie ma drzew. Dodatkowo nie lubię tłumów i chciałbym ich uniknąć. Myślicie że da się to zrobić omijając główne miasta? Będę wdzięczny za wszystkie rady i wskazówki.

Offline Mężczyzna King

• Marzyciel
  • Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 16.03.2012
    • Zalążek bloga
Nie wiem jak jest na Kanarach, ale pomimo tego że też lubię upał to na dłuższą metę to jest jednak męczące i po iluśtam dniach jazdy w konkretnym upale, w czasie każdej przerwy myśli się tylko o schowaniu się do cienia i odpoczynku. Co nie znaczy że nie da się czerpać przyjemności z jazdy  ;D
Jednak na pewno jest to kwestia mocno indywidualna  ;)
fb.com/ZaHoryzont         <-----   ;)

Offline Mężczyzna sebekfireman

• Miasto: Trzemeszno k/Gniezna
  • Na forum od: 09.03.2011
    • http://www.rowersebek.xt.pl
Osobiście nie wyobrażam sobie jazdy rowerem po Kanarach latem.
Kiedyś byłem wypoczynkowo pod koniec czerwca i skwar nad samym oceanem był nie do wytrzymania - między godziną 11 a 15 trzeba było siedzieć w cieniu, po piasku na bosaka nie dało się chodzić i mimo że nie mam problemów z opalaniem to tam już pierwszego dnia nabawiłem się oparzeń nie wystawiając się zbytnio na słońce. Tym trudniej mi sobie wyobrazić funkcjonowanie w takich warunkach na rowerze, na pustkowiach wewnątrz wysp, gdzie o cień momentami jest faktycznie ciężko.

Offline Mężczyzna jubudubul

• Kołodziej
  • Miasto: Pyrlandia
  • Na forum od: 14.11.2011
    • Tandemowe podróżowanie
W prawdzie kwiecień/maj to nie lipiec/sierpień, ale bliżej mu lata niż styczniowi.
Rok temu byliśmy na przełomie kwietnia/maja.
W maju pogoda się poprawiła i było kilka dni "upalnych" czyli (na oko) 27-30stopni.
Wtedy w godzinach 12-15 było naprawdę słabo. Czułem jak mi pot spływał po klatce. Cienia raczej nie uświadczysz... Jeśli nawet był cień to na drzewo padał pionowo - więc nie dało się z niego skorzystać (bo go nie było:)
Tak ciepło było na niższych wysokościach (do 500m n.p.m) Powyżej 1000 było już całkiem przyjemnie.
Ogólnie słońce było bardzo, bardzo ostre - można się poparzyć.
Na przełomie kwietnia/maja jest tam okres po sezonowy.

Offline Mężczyzna King

• Marzyciel
  • Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 16.03.2012
    • Zalążek bloga
W maju pogoda się poprawiła i było kilka dni "upalnych" czyli (na oko) 27-30stopni.
Wtedy w godzinach 12-15 było naprawdę słabo. Czułem jak mi pot spływał po klatce.
27 stopni to dla mnie komfortowa temperatura do jazdy  ;)
fb.com/ZaHoryzont         <-----   ;)

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
  • Miasto: Ruda Śląska
  • Na forum od: 29.07.2011
tak sprawdziłem z ciekawości temperature dla Gran Canari i średnia temperatura w lipcu, sierpniu nie przekracza nawet 30 st. Chyba nie ma się czego bać?
Zapraszam ===>

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Średnio 30C to może być np w nocy 15C, a w dzień 45C  ;)

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
  • Miasto: Ruda Śląska
  • Na forum od: 29.07.2011
Wróć, źle napisałem. Temperatura nie przekracza 30 stopni.
Zapraszam ===>

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
przydałoby się jakieś info o wilgotności. W suchym klimacie i przy 40C da się jechać.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: