Autor Wątek: Sakwy Merida Waterproof panier  (Przeczytany 7119 razy)

tobi223

• Gość
Sakwy Merida Waterproof panier
« 11 Lut 2014, 16:40 »
Jestem w trakcie wyboru sakw rowerowych i teraz pytanie czy brac to co wszyscy (crosso dry big) czy moze skusic sie na tansze a wygladajace rownie dobrze sakwy meridy

w zalaczniku zdjecia sakw, ich cena to 179 zl a crosso 229 zl niby nie zbyt duza oszczednosc bo to raptem 50 zl, ale z drugiej strony na ziemi nie lezy a jezeli jakosc zblizona to po co przeplacac, z gory dziekuje za wszystkie porady

ps. panie moderatorze juz nie odsylam uzytkownikow do oficjalnej strony producenta  ::)

Offline Mężczyzna Czaba

• Miasto: Dąbrowa Górnicza
  • Na forum od: 26.09.2010
Odp: Sakwy Merida Waterproof panier
« 11 Lut 2014, 19:11 »
Coś ten system mocowania wygląda na mało ciekawy. Haki wyglądają mi na plastikowe  :-\

Wolałbym dopłacić do crosso za sprawdzony produkt.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 11 Lut 2014, 19:18 »
Plastikowy też masz w Ortliebach ale tutaj nie widzę nic poważnego by ochroniło sakwy od zeskoczenia z bagażnika.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 11 Lut 2014, 20:11 »
Moim zdaniem wygląda całkiem ciekawie. Rzeczywiście martwi brak górnych zatrzasków (Ortlieb i MSX takie mają), które sprawdzają się bardzo dobrze - nawet jeśli zapomni zapiąć się na dole, to i tak nie ma szans zlecieć.

Dolny hak dosyć prymitywny (mały zakres regulacyjny), ale powinien i tak dobrze dociskać.

Moim zdaniem ciekawa alternatywa. Cena dosyć zbliżona do konkurencji, Crosso można znaleźć chyba nawet za 180 zł, więc nią bym się nie kierował.

Jeśli zależy Ci na niskiej cenie i nie boisz się zaryzykować, możesz zainteresować się tymi sakwami:
http://allegro.pl/tylne-sakwy-2x27l-i3957738557.html
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 11 Lut 2014, 20:18 »
Mnie zastanawia to dolne usztywnienie z tyłu sakw. Ciekawa jestem jak to jest przymocowane.

Dlaczego na stronie producenta jest napisane "Komplet sakw bocznych montowanych do bagażnika systemem pasków" Pasków? :o

jezeli jakosc zblizona to po co przeplacac

ciężko stwierdzić, nie wiem czy na forum ktokolwiek takie sakwy posiada, więc nie wiadomo czy zbliżona...
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

« 11 Lut 2014, 20:27 »
Mnie zastanawia to dolne usztywnienie z tyłu sakw. Ciekawa jestem jak to jest przymocowane.
Nitami.

Dlaczego na stronie producenta jest napisane "Komplet sakw bocznych montowanych do bagażnika systemem pasków" Pasków? :o
Możliwe, że opis pisała osoba, która nie ma pojęcia o co chodzi ;) Na szybko nie znalazłem informacji na stronach innych niż polskojęzyczne (co mogłoby trochę wyjaśnić).

ciężko stwierdzić, nie wiem czy na forum ktokolwiek takie sakwy posiada, więc nie wiadomo czy zbliżona...
Skoro są mało znane, to producent musi dać wyższą jakość  przy tej samej cenie. Choć pewności niestety nigdy nie ma.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

• Użytkownik forum
« 11 Lut 2014, 20:32 »
Nitami.

To ja widzę, chodziło mi o to czy ta płytka jeszcze jakoś jest przytwierdzona do sakwy procz tych nitów, czy ściśle przylega do sakwy, bo wyglada dosć  delikatnie.

Ja bym wolała obejrzeć przed zakupem i pomacać.:)

« 11 Lut 2014, 20:35 »
Sądząc po tym jak jest w moich MSX-ach nie powinno specjalnie odstawać, choć w nich nity są nieco bliżej krawędzi, a płytka ma narożniki.

• Użytkownik forum
« 11 Lut 2014, 20:37 »
Własnie zastanawiam sie, czy by nie miała tendencji (płytka) do haczenia sie o coś. Bo tez zwróciłam uwage na to, że te nity są daleko od krawędzi...

« 11 Lut 2014, 20:42 »
Tylko środkowy jest nieco bardziej oddalony. Moim zdaniem usztywnienie musi być na tyle twarde, że nie będzie się odginało. Haczenie nie powinno mieć raczej wpływu na trwałość.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 11 Lut 2014, 20:47 »
przecież już na drugiej z załączonych fotek tylna ścianka jest dobrze wygięta.
Nie zaufałbym takiej konstrukcji, nie ma nic co hamuje sakwę przed ruchem w górę na wybojach (dolny hak takiej funkcji pełnić nie będzie).

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Molibdenowy Radosław

• "Sam jesteś kijowy! Dobry rower, tylko się zepsuł"
  • Miasto: 64-100
  • Na forum od: 13.04.2016
« 13 Kwi 2016, 22:31 »
Witam,
po ponad 2 latach ożywiam (a przynajmniej mam taką nadzieję) temat.
Stanąłem przed identycznym wyborem i nie ukrywam, że bliższy jestem zakupu Meridy.
Być może po takim czasie, ktoś już przetestował te sakwy?
Biorąc pod uwagę mnogość sprzętu, który trzeba nabyć drogą kupna, oszczędność 50 PLN wydaje się być niemała (50 tu, 50 tam...)
Prawą ręką zadaj ból,
lewą ręką zadaj śmierć
Chyba że jesteś mańkutem, to zadaj odwrotnie!

Offline Mężczyzna Madridista

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 27.04.2011
« 14 Kwi 2016, 02:22 »
Ja bym się nie zastanawiał tylko wziął Crosso ;)
Sakwy są sprawdzone przez setki jak nie tysiące użytkowników, wszyscy je chwalą i są zadowoleni z jakości.
Merida to chińska produkcja.. nie mówię, że to źle.. ale po co? Nie lepiej kupić polski produkt? Od polskiego właściciela? Produkt własnoręcznie wykonany przez Polaków?
Gdybym miał się zastanawiać nad wyborem sakw to ewentualnie zainteresowałbym się Ortileb-em, jak z resztą większość forumowiczów. Z tym, że Ortileb ma dużo ciekawszą ofertę i znacznie obszerniejszą, co umożliwia nam dobranie sakw idealnie pod swoje potrzeby ;)

W ogóle jakie te meridy są ohydne.. masakra xd

« 14 Kwi 2016, 10:41 »
Teraz mocowanie w Meridach jest zupełnie inne. Zmieniony zostały górne haki, teraz jest zabezpieczenie przed wypadaniem. Dolny też jest inny, działa na takiej samej zasadzie jak w Ortliebach. Możliwe, że są teraz sensowną alternatywą.

www.rowerymerida.pl/akcesoria/produkt547/komplet-sakw-waterproof-pannier.html

Aha. Kolor mnie nie przekonuje ;)

Offline Mężczyzna Molibdenowy Radosław

• "Sam jesteś kijowy! Dobry rower, tylko się zepsuł"
  • Miasto: 64-100
  • Na forum od: 13.04.2016
« 14 Kwi 2016, 12:27 »
Teraz mocowanie w Meridach jest zupełnie inne. Zmieniony zostały górne haki, teraz jest zabezpieczenie przed wypadaniem. Dolny też jest inny, działa na takiej samej zasadzie jak w Ortliebach. Możliwe, że są teraz sensowną alternatywą.
No i właśnie o tych nowych mocowaniach czytałem, użytkownicy chwalą.
Tutaj znalazłem w mega cenie:
http://allegro.pl/merida-sakwy-na-bagaznik-waterproof-pannier-md077-i6014528308.html

Aha. Kolor mnie nie przekonuje ;)
kolor to chyba w razie wpadnięcia do rowu ułatwi odnalezienie sprzętu w chaszczach  ;D
Prawą ręką zadaj ból,
lewą ręką zadaj śmierć
Chyba że jesteś mańkutem, to zadaj odwrotnie!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum