Autor Wątek: potrzebuję porady przy wyborze opon terenowych  (Przeczytany 2164 razy)

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Potrzebuję porady w wyborze opon 26calowych, szerokość ok 2-2,15. Przeznaczenie to mały kompromis - rower jest góralem i ma być pojazdem na przeprawki i do wbijania się w teren. Czyli las, błoto, piach, szutry, kamienie - wszystko. Ale rower służy również do dojazdów po mieście, więc opory toczenia nie mogą być zbyt duże. Dodatkowo chciałabym przestać łapać kapcie co 2 tygodnie  ::)
Nie mam zielonego pojęcia, co kupić, a póki co dostałam 'namiary' od każdej osoby na inne opony i jestem w kropce. Sama ze strony schwalbe wyszukałam racing ralph. Jeśli wierzyć temu, co piszą to może byłyby dobre?
Budżet do około 80zł/sztukę.
(jak ma ktoś coś do sprzedania to też proszę o wiadomość)

rdklstr

• Gość
Sprawdź tanie (~30zł) CST :) Dość żywotne są, choć nieco ciężkie, ale w terenie to bez większej różnicy. ;)

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
Schwalbe Smart Sam ma po środku bieżnika gęsto ułożone klocki przez co ma małe opory na asfalcie, no i powinna dłużej posłużyć, bo opony w teren łatwo szybko zetrzeć na asfalcie.

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
Racing ralph jest bardzo OK na teren. Problem polega na tym że oprócz kształtu bieżnika opony terenowe są robione z innej(miętkszej) gumy niż opony na asfalt albo wyprawowe, co skutkuje bardzo(często bardzo bardzo) szybkim zużyciem na asfalcie. Zużycie można ograniczyć pompując oponę na maksa(zakładam że zmieniać opon na wekendy ci się nie chce).

Ja osobiście w teren zakładam IRC Mythos II

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 23.02.2010
Od siebie polecę Maxxis Ardent. U mnie przejechały zarówno parę setek po asfalcie jak i niejedną eskapadę w trudnym górzystym terenie. Zużywa się przyzwoicie i dobrze znosi obciążenie bagażem.

Na kapcie co dwa tygodnię, mogę polecić dolanie do dętki kapki mleczka (takiego jak do opon bezdętkowych) - mniejsze dziurki powinno załatać z powodzeniem.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
W zasadzie Twoim wymaganiom może sprostać Smart Sam w takiej wersji:
http://bikecenter.pl/p7679,schwalbe-smart-sam-plus-greenguard-dual-26x2-25-opona-drutowa.html
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
przekraczają dopuszczalny budżet - do 80 zł za sztukę :P

zwykłe smart samy się zmieszczą w budżecie, to też przyzwoite opony.

no i wersja bardziej budżetowa - black jack. u mnie się sprawdzają.

Co do radzenia sobie w terenie nie ma większych wątpliwości, na asfalcie też w miarę gładko polecą. Pytanie jak z przebiciami. Black Jacki mają: "- Puncture Protection /dodatkowe wzmocnienie antyprzebiciowe" (cokolwiek to oznacza), w przypadku Smart Sam nic na ten temat nie mogę znaleźć.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna faja

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2013
Mam, a właściwie miałem taki sam dylemat. Tyle że mam rower 29 cali. Moje dylematy opisane są w sąsiednim wątku. Zdecydowałem się na Smart Samy i wydaje mi się że do takich zastosowań powinny być OK. Mają zabezpieczenie antyprzebiciowe. Rozmiar 26 prawie mieści się w budżecie.
http://www.bike-discount.de/shop/k361/a90330/smart-sam-plus-performance-dc-26-x-225-wire.html?mfid=78

• Jestem, jaki jestem...
Tylko oczekiwania i wymagania macie dosyć odmienne :)
Ty szukałeś opon na asfaltowe długie trasy z akcentem terenowym a Magda szuka głównie w teren z akcentem asfaltowym.
« Ostatnia zmiana: 13 Lut 2014, 10:12 Mariusz »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
Schwalbe Smart Sam ma po środku bieżnika gęsto ułożone klocki przez co ma małe opory na asfalcie, no i powinna dłużej posłużyć, bo opony w teren łatwo szybko zetrzeć na asfalcie.

Ja z tych Smart Samów jestem średnio zadowolony. Dwa kapcie na 4k km to dużo, oba złapane na drucikach jak od szczotki drucianej (pewnie jakieś śmieci z opon samochodowych). Wydawałoby się, że takie rzeczy powinny się ich nie imać. To w Zethosie.

W drugim rowerze zauważalne pogorszenie opon w 2 roku użytkowania - mimo rzadszego używania opona zrobiła się łysa i jej czas minął.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

• Jestem, jaki jestem...
Niestety tego typu opony w porównaniu do marathonow to szmatki i z tym musimy się pogodzić.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Tylko oczekiwania i wymagania macie dosyć odmienne :)
Ty szukałeś opon na asfaltowe długie trasy z akcentem terenowym a Magda szuka głównie w teren z akcentem asfaltowym.

chyba nie do końca. rower jest też do pracy, czyli codzienna jazda po asfalcie, a do tego wypady w teren - jednodniowe, ale też np przeprawki z sakwami.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

• Jestem, jaki jestem...
No to kurcze nie zrozumiałem nic, nic a nic.
Temat wskazuje jednoznacznie, pytanie w zasadzie też...

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
Magda na Wyprawce byłem na Smart Samach - Sama widziałaś w teren IDEALNE:D ;D ;D ;D
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna MarqoBiker

• http://za-miedza.pl/
  • Miasto: Stalowa Wola
  • Na forum od: 16.01.2013
    • [URL=https://imageshack.com/i/0lrcroj][IMG]http://imagizer.imageshack.us/v2/280x200q90/21/rcro.jpg[/IMG][/URL]
Mam Smart Samy od roku prawie i niby są OK ale ja ( i nie tylko ja ) mam do nich takie jedno duże ale... dziwnie zachowują się w zakrętach . Ma się wrażenie że takie siakieś miękkie bardzo są i na początku kilka raz sprawdzałem czy aby nie złapałem kapcia . Okazało się że dwaj moi znajomi jeżdżący  dłużej na tych oponach tez mają takie dziwne odczucia do tych opon . Kilka dni temu kupiłem Maxxisy Crosmark o podobnych właściwościach jezdnych ale podobno maja genialnie niskie opory toczenia na twardym , w tym tez na asfalcie .
Jeszcze nie próbowałem jazdy na nich , czekam na wiosnę :) . Na razie dobiję Smart Samy .

Crosmarki spokojnie można kupić za 60 złote a czasami i za 50 . Oczywiście wersję drutową ale ja akurat taką preferuję . Na kevlarach  się zawiodłem . Miałem raz i starczy .
« Ostatnia zmiana: 13 Lut 2014, 22:52 MarqoBiker »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum