Autor Wątek: wymiana linki i regulacja przedniej przerzutki  (Przeczytany 1933 razy)

Offline frutis84

• Miasto: Mielec
  • Na forum od: 25.02.2011
Po założeniu nowej linki mam problem z regulacja. Po ustawieniu 1 przerzutki i dokręceniu linki kluczem kiedy manetką przerzucam na bieg 2 lub 3 nie ma żadnej reakcji tzn przerzutka odchyli się ale nie na tyle żeby przerzucić na wyższy bieg. Gdy znowu linkę naciągnę kombinerkami mocniej to dopiero za drugim klikiem przerzutka wrzuca na 2 nie mówiąc już o 3 biegu gdzie linka jest tak napięta że nie da rady jej przerzucić.
1. Jak mocno naciągać linkę, czy wystarczy jak zrobię to palcami nie używając do tego siły kombinerek
2. Obok montowania linki na przerzutce jest jakaś sprężynka, 2 zwoje w niej są luźne czy ma to wpływ na naciąg.
3. Gdy bez linki próbuje naciągnąć przerzutkę na największą tarczę to nie wchodzi między koronkę największej tarczy.
Proszę o poradę, dzięki z góry.

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
Tu masz wszystko o ustawianiu przedniej przerzutki.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Jak ustawiana ręką nie wchodzi nad tarczę, to trzeba pokręcić śrubami regulującymi maksymalne wychylenia przerzutki, zapewne są za mocno wkręcone.

Linki nie trzeba naciągać bardzo mocno, o ile naciąga się ją na takim biegu, na którym powinna być luźna. To, jak mocno, zależy od konkretnej przerzutki, metoda prób i błędów daje rezultaty.

Offline frutis84

Oglądałem ten i inne filmiki wiele razy. Tylko, no właśnie fajnie się ogląda i w praktyce wykorzystuje dopóki coś cię nie zaskoczy.
Iwo czyli jeżeli z najmniejszej zębatki nie chce mi wrzucić na 2 to czy wtedy trzeba próbować regulować śrubami czy naciągać ręcznie linkę.

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
Jeśli zmieniałeś tylko linkę i nie kręciłeś innymi śrubkami to musisz podciągnąć linkę.

Offline frutis84

Będę próbował do bólu aż uda mi się to wyregulować ;)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Radziłbym intensywnie spryskać WD40 i zalać smarem do łańcucha w miejscach ruchomych.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Też mam regularnie problemy z regulacją przednich przerzutek. Kiedyś mi to tak ładnie wychodziło, a ostatnio nijak się nie da. Czym bym nie kręcił, i jakbym nie luzował/napinał linki.

Aktualnie w MTB mam ustawiony blat (42z) i po prostu z niego nie zrzucam. Jest ok ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Też nie mogłem ustawić jednej przerzutki dopóki nie przesmarowałem. Chodziła tak ciężko, że aż palce bolały. W końcu kiedyś linka wyskoczyła, a jedno włókno zerwało się. Teraz działa już w miarę normalnie.

Skoro wcześniej działało, a teraz nie, to polecam spróbować ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline frutis84

No właśnie dzisiaj wszystko spryskałem i nasmarowałem bo stan nie był zadowalający. Myślę, że to co trzymało puści i uda mi się samodzielnie wyregulować :)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Mi tam żadne kąpiele w benzynie czy psikanie wd40 nie pomaga ;) Z nową miałem takie problemy :P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Wax, musimy się umówić na jakąś sesyjkę zanim znów pojedziesz gdzieś w pi..du (chyba żeś rządny przygód jak w wypadku suportu podczas wyprawy na Syberię ;))

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum