Autor Wątek: 29er w teren i na wyprawy terenowe  (Przeczytany 10776 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: 29er w teren i na wyprawy terenowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

blondas

• Gość
« 26 Mar 2016, 14:32 »
Wobec tego co napisałeś poddaję się i czekam na efekt końcowy.

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 26 Mar 2016, 15:08 »
Kopiecie się z koniem chłopaki :)
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 26 Mar 2016, 21:22 »
I dlatego, że była taka świetna teraz wymieniasz ją na inną  ;)
Trochę liczę na to, że Woodchipper pozwala na ustawienie klamek w taki sposób, że będą zdatne do użytku również w górnym chwycie.

Pod względem jakości chwytu na klamkach jeszcze lepsza byłaby niedawno przeze mnie odkryta Nitto RM-014. Jest to praktyczne klasyczny baranek, tylko że z rozgięciem. Przeraża jedynie duży drop, przez co powinna być zamocowania jeszcze wyżej niż inne kierownice dirt drop.

Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

« 28 Mar 2016, 18:08 »
Trochę mnie przekonaliście do tego amortyzatora. Z tego co widzę może jednak nie musi kosztować majątek. Zainteresował mnie RockShox Reba Rl. Kolega ma nawet na zbyciu, ale 110 mm zamiast 100 mm, więc nowa sprężyna podniosłaby koszt. Do tego jest trochę zbyt przycięty. Nowe też powalająco drogie nie są, więc jest to opcja.

Reaba RL ma sens, czy może trzeba się szarpnąć na coś lepszego? Myślę, że byłbym w stanie wydać powiedzmy do 2000 zł za używany lub nowy amortyzator. Bardziej zależy mi na trwałości niż na innych cechach.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Adrian S.

• Na forum od: 15.03.2016
« 28 Mar 2016, 18:57 »
RockShox Reba Rl. Kolega ma nawet na zbyciu, ale 110 mm zamiast 100 mm, więc nowa sprężyna podniosłaby koszt.

Powiedz, że żartujesz? Czy tylko sprawdzasz czujność? Przecież każdy wie, że skok w Rebie zmieniasz dodając i wyjmując podkładki o wysokości 10 mm...

Moim zdaniem trudno o coś lepszego i bardziej solidnego - tylko zanim weźmiesz ten widelec od kolegi, to obejrzyj stan goleni górnych pod uszczelkami (czyli po rozkręceniu). To co zobaczysz może mieć wpływ na cenę, którą dany wideł jest wart.
Adrian Socho.

« 28 Mar 2016, 19:09 »
Powiedz, że żartujesz? Czy tylko sprawdzasz czujność? Przecież każdy wie, że skok w Rebie zmieniasz dodając i wyjmując podkładki o wysokości 10 mm...
Na jednej z aukcji ktoś napisał "Skok można regulować od 90mm,100m,110mm,120m­m po przez zmianę sprężyny powietrza koszt około 120zł". Prawie czaje życie na sztywno, więc się nie znam.

Moim zdaniem trudno o coś lepszego i bardziej solidnego - tylko zanim weźmiesz ten widelec od kolegi, to obejrzyj stan goleni górnych pod uszczelkami (czyli po rozkręceniu). To co zobaczysz może mieć wpływ na cenę, którą dany wideł jest wart.
Reżyserii, podpytam go o to. Kolega robi niewielkie przebiegi, więcej czasu spędza na grzebaniu przy kolejnych rowerach niż jeździe, nie powinien być zajechany ;)

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 28 Mar 2016, 20:14 »
Radzisz się, czy tylko pytasz? Pewnie i tak zrobisz "po swojemu" :)
Za 2000 zł masz już wybór całkiem niezłych, dobrych amortyzatorów. Nie bawiłbym się w używki, to duża loteria.Może być zajechany przez zły serwis, sztywne uszczelki, wytarte golenie. Amortyzator przedni to temat rzeka.
Reba godna polecenia, tylko do "codziennego" używania, turystyki nie kupuj dual air. Pracuje fajnie, ale jest upierdliwa w regulacji. Szuka raczej Reby z roczników z pełnymi dolnymi goleniami, robią większe przebiegi. Z pustymi też złe nie są, pod warunkiem dolania oleju przed eksploatacją.
Z foxa też coś wybierzesz, ale unikaj wersji "fit" i azotem w kartuszu, są trudniejsze i droższe w serwisie.
Jeżeli będziesz sam serwisował to koszty serwisowania Foxa oraz RS są podobne.
A i unikaj Foxa z Chin za 100$ :)
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

« 28 Mar 2016, 20:22 »
To z tą sprężyną to chyba chodzi o zwiększenie skoku powyżej dopuszczalnego 115 czy 120 mm. I w nowszych SIDach też tak zrobili. W większości (o ile nie we wszystkich) Rebach (czyli tych, które się jeszcze nazywały "Reba" a nie następcze modele) jest regulacja od 80/85 do 115/120 mm. Można zresztą samemu obadać, potrzebne imbusy i szczypce do pierścieni Segera.

Podpisuję się pod tym, co kolega napisał o Dual Air. Sam mam Rebę w tej wersji i jest dość upierdliwa - właściwe ustawienie komory negatywnej warunkuje prawidłowe działanie tłumienia odbicia, a zakres poprawności jest dość wąski...
Adrian Socho.

« 28 Mar 2016, 20:30 »
Tutaj jest nowy ze sztywną osią w bardzo niskiej cenie.

www.bike-discount.de/en/buy/rock-shox-reba-rl-29-solo-air-120-tapered-ml15-matt-neongreen-with-remote-option-416861/wg_id-2269

Pomijając paskudny kolor, da się taki 120 mm "skrócić" na 100?

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 28 Mar 2016, 21:10 »
oś 15mm ma swoje niewątpliwe zalety, np to, że koło ląduje precyzyjnie w tym samym miejscu po wyjęciu, bez regulacji klocków.

Jakby co, mam garść podkładek do skracania skoku.

My home is where my bike is.

« 28 Mar 2016, 22:29 »
Tylko tutaj to jest wersja na oś 15mm, nie wiem czy Ci to rozwiązanie odpowiada

Rzekłbym, że większym problemem może się okazać stożkowa (tapered) rura sterowa.
Adrian Socho.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 29 Mar 2016, 08:17 »
Jeśli nie pasuje rura trapezowa, to  może maniek?

http://allegro.pl/amortyzator-manitou-tower-pro-29-2012-i6047974841.html

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum