W zeszłe wakacje postanowiłem wybrać się na zwiedzanie Karpat. Plan był dosyć ambitny, mianowicie przejechanie Łuku Karpat od Polski do Rumunii. Bez napinki na sportowe wyniki, własnym tempem, z nastawieniem na podziwianie kwiatków i jazdę typowo terenową. W trakcie wyjazdu dowiedziałem się od siebie, że samotne wyprawy to nie moja broszka, więc gdy nadażyła się okazja jazdy z towarzystwem, zawróciłem z granicy Ukraińsko Rumuńskiej w Sołotwynie pociągiem do Lwowa, skąd ruszyliśmy dalej w stronę Karpat, a następnie na Krym (też pociągiem) w poszukiwaniu słońca.
Większość noclegów była na dziko, prócz pobytów w bazach i chatkach studenckich w Polsce, tanich jak barszcz hoteli na Ukrainie podczas załamań pogody oraz pobytu u znajomego w Sewastopolu, zaraz po przybyciu tamże.
Z ocierania się o Łuk Karpat udało mi przejechać się polskie beskidy od Zwardonia do Cisnej - tutaj trochę musiałem oszukać gdyż po pierwszym tygodniu miałem przerwe techniczną i wracając pociągiem na miejsce zbrodni ominąłem asfaltowy odcinek między Makowem Podhalańskim a Chabówką. Na Ukrainie z większych pasm przejechałem połoniny Borżawa i Krasna. Ze względu na słabe warunki odpuściłem sobie Połoninę Swidowiec i czmychnąłem boczkiem z Ust Czornej do Jasinii.
Na Krymie zaś przejechaliśmy pasma gór Krymskich w trójkącie Sewastopol-Bakczyseraj-Jałta. Na więcej niestety nie starczyło czasu.
Był czas na zwiedzanie między innymi Starego i Nowego Sącza, Krynicy Zdrój, Lwowa, Stryja skąd pochodzi Kazimierz Nowak, Sewastopola, bunkrów i umocnień floty czarnomorskiej pod Balaklawą i picie wina w Bakczyseraj.
Trasa prezentuje się następująco.
Karpaty
Krym
Kolega sklecił filmik z jednego z wypadów na Krymie
Galerii jako takiej z wyjazdu nie ma i nie wiem czy będzie. Nie mogę się zdecydować co zrobić z tymi wszystkim zdjęciami
Za to w miarę sukcesywnie staram się wrzucać galerio-relacje z poszczególnych etapów u siebie na stronie. Tych wrażliwych na bezczelną autopromocję z góry przepraszam.
1 - w sumie już było w dziale wycieczek, ale wrzucam bo to początek całej zabawy.
234567Będę uzupełniał o nowe wpisy w miarę postępów.