W tym miesiącu przejdzie jednak mocną dietę odchudzającą Liczę, ze zejdę w okolice 14kg.
Jak zrobię to poważę i napiszę co wyszło
Alumenium inna inszość. /.../
Ja bym musiał z komputerem kwantowym jeździć, by mi przełożenia dobierał adekwatnie do potrzeb
Przy takich szerokich oponach nie dziwię się, że brakuje lekkich przełożeń.
Dochodzi jeszcze stopniowanie. [...] już miałem momenty, że odczuwam skok stopniowania jako dyskomfortowy.
Napęd 2x10 jest uniwersalny jeśli jest się skłonnym do zrezygnowania z jazdy ponad 50 km/h
O jakim typie roweru piszesz?
3x11 - ale na jakim stopniowaniu? Tutaj widzę ten problem, o którym napisał Wilk. Poniżej pewnej szybkości już się nie da jechać.
a tak na marginesie .. ciekaw jestem , ile wasze ..kowadełka ważą
No właśnie nie. Bo nie ma sensownej ciągłości ... Aby płynnie jechać trzeba zmieniać przełożenia na przodzie (na korbie) co wprowadza duży skok oraz nie działa tak szybko jak w przypadku zmiany przełożenia na tyle (na kasecie).(...)Matematycznie wszystko się zgadza. Jest szeroki zakres, jest przyzwoite stopniowanie, itp. W praktyce, zwykle akurat wypada jazda na styku zakresu z młynka i blatu, co wymaga częstego przełączania.
W prawdziwej jeździe MTB najlżejszy bieg jest bardzo często w użyciu.
Warto zwrócić uwagę, że chociażby w popularnym Shimano Deore XT M8000 1x11, katalogowo najlżejsze przełożenie to tylko 30x46. Nic dziwnego, że do wygodnej jazdy terenowej trzeba szukać innych rozwiązań.