monasstyr osrtog, można spać z free. a na dziko Durmitor.
Jeśli Cię to zainteresuje, to napiszę szczegóły.
Cytat: Visca_El_Barca w 18 Lut 2014, 17:41monasstyr osrtog, można spać z free. a na dziko Durmitor.Ostrog jest jednym z wariantów. Albo pojedziemy wzdłuż wybrzeża do Baru albo odbijemy w góry. W Durmitorze chcemy się zatrzymać na dwie noce i pewnie zanocujemy pod dachem.
W wakacje 2014 wybieram się z małą grupką na wyprawę do Bośni i Hercegowiny oraz Czarnogóry.Trasa jest już z grubsza zaplanowana i jej bałkańską część można ją obejrzeć pod tym linkiem.http://www.bikemap.net/en/route/2439997-cala-trasa-bosnia-czarnogora/Zwracam się z prośbą do znawców bałkańskich klimatów, o pomoc i porady. Interesuje mnie, co ciekawego w pobliżu planowanej trasy można zobaczyć? Oraz czy można zaproponować alternatywne drogi asfaltowe o mniejszym ruchu samochodów?Będę również wdzięczny za ciekawe miejscówki noclegowe na dziko.
bo pogranicznicy nie chcieli ich z kraju wypuścić zarzucając właśnie spanie na dziko
Nie zawsze też warto robić węższe trasy.
Osobiście polecałbym wyskrobać się serpentynami do miejscowości Njegusi, odbić na Cetinje,
moim skromnym zdaniem jadąc od Kotoru w stroną Baru wzdłuż brzegu tracicie dużo - główna droga, mało atrakcyjna i dość ruchliwa Osobiście polecałbym wyskrobać się serpentynami do miejscowości Njegusi, odbić na Cetinje, zobaczyć z góry Kanion rzeki Crnojewicy i drogą częściowo wzdłuż kanionu przejechać nad jezioro Szkoderskie (fajne widoki z góry na jezioro Tracicie niestety Stary Bar, Świętego Stefana i Budvę, ale coś za coś...
Przed Foczą są 'piramidy'.
Szkoder możesz sobie objechać dookoła - zawsze trochę Albanii zobaczysz przy okazji.
Na koniec polecam moją relację z tego rocznego wyjazdu
Dotrzeć do północnej Bośni polecam tylko na rowerze.
Bus z Wiednia do Sarajewa linii Eurolines. Nie jechałem, ale cena raczej nie zachęca. Choć jakby dojechać do Wiednia polskimbusem "za złotówkę" i tam się przesiąść, to cała trasa nie wychodziłaby aż tak źle.