Autor Wątek: Bośnia i Hercegowina oraz Czarnogóra - proszę o pomoc i rady  (Przeczytany 2196 razy)

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
Jak znajdziecie trochę czasu i lubicie po górach, niekoniecznie asfaltami - to bardzo polecam chwilę dłużej w Durmitorze. Mi niestety nie było dane wykonać takiego zawijasa na mapie - w maju jeszcze leżał śnieg na tych drogach, ale w wakacje to już będzie w pełni wykonalne.
http://www.bikemap.net/pl/route/2440678-objazd-durmitoru/ (Z Żabljaka starą drogą na Dolną/Górną Bukovicę w kierunku Savnika - kanion Nevideo - i dalej wzdłuż Komarnicy i jeziora Pivskiego do Boricje - stamtąd powrót szosą R14 przez serce Durmitoru do Żabljaka, i północny trawers do Trsy przez Mala Crna Gora i kanion Susicy. Stamtąd albo zjazd szosą z tunelami w kierunku Pluzine i dalej wzdłuż Pivy do granicy, albo płaskowyżem przez Crkvicko Polje też do granicy). Jeśli kiedyś wrócę do Czarnogóry, to ta trasa będzie dla mnie punktem obowiązkowym wyjazdu.
No i druga rzecz - którą polecał skolioza i martwa - z Kotoru serpentynami do Parku Narodowego Lovcen, ale nie przez Niegusje tylko z wjazdem pod samo mauzoleum Piotra Njegosa na Jezerskim vrhu i potem rewelacyjny zjazd stamtąd od Cetyni i dalej do Rjeki Crnojevicy (niesamowita zmiana krajobrazu w ciągu 2-3 godzin jazdy ;) ). Stamtąd można pojechać albo wzdłuż jeziora Szkoderskiego, albo w pewnym momencie odbić w starą drogę do Baru (zaraz za Virpazarem) - podjechać na małą przełęcz albo skrócić sobie drogę dość długim tunelem (odbicie kilka kilometrów przed przełęczą). Zaraz za tym tunelem po lewej stronie (patrząc w kierunku Baru) jest opuszczony kemping lub jakieś miejsce koloni - domki itd., gdzie jest też dostęp do strumienia - fajna miejscówka. Z Baru kawałek nad morzem i można dokończyć pętle wokół Szkodry. Szutrów nie ma się co bać, przejechałem je z dzieckiem w przyczepce ;)
Tutaj fotki z naszego wyjazdu.
« Ostatnia zmiana: 19 Lut 2014, 00:24 tomzoo »

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
No i druga rzecz - którą polecał skolioza i martwa - z Kotoru serpentynami do Parku Narodowego Lovcen, ale nie przez Niegusje tylko z wjazdem pod samo mauzoleum Piotra Njegosa na Jezerskim vrhu i potem rewelacyjny zjazd stamtąd od Cetyni
Też polecam ten wariant. Zapewniony świetny widok na zatokę Kotorską. Przy czym warto tak zaplanować trasę, by rano wyjechać z okolic Kotoru, bo ten sam widok, po południu prezentuje się znacznie gorzej. Dla porównania:
Godzina 11. i 17.

W Lovcen na rozjeździe na mauzoleum, Kotor i Cetinje jest domek zapewniający darmowy nocleg z trzema (może czterema) miejscami na łóżkach.

W Durmitorze, jadąc od Zablijaka, najlepiej znaleźć się wcześnie rano, wtedy góry naokoło drogi są idealnie oświetlone.

Boney polecał drogę z Trsa do Ścjepan Polje (granica Cz-góra.-BiH) przez Milogorę i Crkwicko polje. Sam miałem tam jechać, ale już nie chciało mi się i zjechałem tunelami (też świetne!) nad Pivsko.

Przy okazji, dewuńska, dla pewności jeszcze wypytam, czy właśnie tą drogą jechaliście trasę Nikisic-Cetinje:
http://ridewithgps.com/routes/4070502 ?

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Cytat: skolioza w Wczoraj o 20:30
bo pogranicznicy nie chcieli ich z kraju wypuścić zarzucając właśnie spanie na dziko

Kiedy to było? I czego się właściwie czepiali - w ogóle noclegów na dziko czy w Durmitorze na dziko?
Byliśmy w MNE w sierpniu 2013, wtedy opowiadała nam o tym właścicielka kempingu w Durmitorze - sprawdzanie miało generalnie tyczyć się, czy na terenie MNE nie spało się poza miejscami do tego przeznaczonymi (czyli na dziko)
Nas natomiast pogranicznik o żadne kwity nie pytał, zobaczył krakowskie numery i z szerokim uśmiechem zaczął skandować Wisla Kraków :) zależy pewnie na kogo się trafi ;)

@Padre, jeszcze kilka słów jeśli rozważacie zmianę trasy wzdłuż wybrzeża MOIM ZDANIEM (nie chcę nastawiać negatywnie) warto, bo:
- Budva, choć stare miasto niebrzydkie to totalnie przyćmione przez knajpy, dyskoteki, wielki kiermasz na nabrzeżu którym do owego się dochodzi Poza tym spore korki, zwłaszcza wieczorem sięgające poza granice miasta (miasto - imprezownia) Do tego - tak to odebrałem - w każdym bardziej ustronnym zaułku, w tym na murach miejskich smród moczu :( Generalnie moim zdaniem nie ma czego żałować, zwłaszcza po wizycie w Kotorze (który przez niektórych porównywany jest w kwestii urody z Dubrovnikiem)
- Svety Stefan - na samej wyspie nie byliśmy, z drogi robi fajne wrażenie - gęsto zabudowana z groblą dojazdową, gdzie po obu stronach tłoczą się plażowicze Ciekawie to wygląda, ale raczej to moment z drogi niż cel sam w sobie
- Bar - największa atrakcja - akwedukt, możecie ew rozważyć zjazd do Baru w drodze dookoła jeziora (choć ja wybrałbym jednak drogę dookoła - widokowa, kręta wąska - mnie bardzo się podobała)
- w drodze dokoła jeziora rozważcie zjechanie do Ulcinij - miasta najbliżej w sumie albańskiej granicy Miasto nie jest super czyste, plażę miejską którą się szczyci (piaszczysta) ma wręcz brudną, ale ma fajny klimat Położone na zboczu, wąskie kręte uliczki z widokiem na mury i stare miasto, jakby nieco inaczej przyodziana część ludości- czuć już powiew orientu....

Offline Mężczyzna tomzoo

• Moje zdjęcia
Nas również, gdy opuszczaliśmy Czarnogórę, pogranicznik pytał o jakieś potwierdzenia meldunkowe. Zupełnie nie wiedziałem, że coś takiego jest wymagane, zacząłem mu opowiadać, gdzie to nie byliśmy, czego nie widzieliśmy, w końcu machnął ręką i przepuścił :-) .
A ta koliba w Lovcenie, to była zabita dechami, jak tam byliśmy. Chyba jeszcze ze względu na to, że to przednówek sezonu był.

Offline Kobieta dewunska

• Miasto: Kołobrzeg | Wrocław
  • Na forum od: 11.04.2011
Przy okazji, dewuńska, dla pewności jeszcze wypytam, czy właśnie tą drogą jechaliście trasę Nikisic-Cetinje:
Tak, tylko my jechaliśmy z Cetynii do Niksica, nocleg znaleźliśmy w krzakach nad Krupackim... ;)
Tourists don\'t know where they were yesterday, travellers don\'t know where they will be tomorrow.

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
  • Miasto: Ruda Śląska
  • Na forum od: 29.07.2011

Boney polecał drogę z Trsa do Ścjepan Polje (granica Cz-góra.-BiH) przez Milogorę i Crkwicko polje. Sam miałem tam jechać, ale już nie chciało mi się i zjechałem tunelami (też świetne!) nad Pivsko.

http://ridewithgps.com/routes/4070502 ?

Tak, tak polecam gorąco! Jechaliśmy tam już wieczorem i takiego klimatu jak tam nie było w całej Czarnogórze. Gorąco poleca, tylko niedługi odcinek szutrowo kamienisty, a tak do samiuśkiej granicy z BiH jedzie się właśnie tą drogą i wyjeżdża w samym środku ziemi niczyjej :D

o tutaj:
http://kolemsietoczy.pl/durmitor-jezioro-pivsko-i-truck/
Zapraszam ===>

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Ja chcę do Czarnogóry :D

Offline Mężczyzna tomzoo

• Moje zdjęcia
Czyli jeszcze będzie po co wrócić - my akurat ten kawałek z Trsy do Scepan Polje odpuściliśmy :(

Robert! - to kiedy jedziemy? ;)

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
Tak, tak polecam gorąco! Jechaliśmy tam już wieczorem i takiego klimatu jak tam nie było w całej Czarnogórze. Gorąco poleca, tylko niedługi odcinek szutrowo kamienisty, a tak do samiuśkiej granicy z BiH jedzie się właśnie tą drogą i wyjeżdża w samym środku ziemi niczyjej :D
Czyli większość tej drogi jest asfaltowa?

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
teraz już nie pamiętam, ale myślę, że ponad połowa jest asfaltowa. Na filmiku co jest w wpisie od 3.30 zaczyna się ta droga, zobacz jaki piękny asfalcik :)
Zapraszam ===>

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Robert! - to kiedy jedziemy?
majówka taka długa w tym roku...
Tylko bez pługu to może nie być dobry termin ;)

Offline Mężczyzna tomzoo

• Moje zdjęcia
Na kempingu w Zabliaku właściciel mówił, że droga do Trsy jest odśnieżana ok 20 maja. Ale pewnie to zależy od zimy, jaj bardzo śbieżna.
No tylko, że w tym roku trochę inne priorytety ;-)

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
Mam jeszcze jedno pytanie: czy poza miastami na tych odludnych terenach jest zasięg telefonii komórkowej?

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
Tak. Nie pamiętam, żeby były jakieś problemy.
Zapraszam ===>

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012

W Lovcen na rozjeździe na mauzoleum, Kotor i Cetinje jest domek zapewniający darmowy nocleg z trzema (może czterema) miejscami na łóżkach.

Wolę wersję poprzednią

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum