Witam
Mam 47 lat. Turystycznie rowerem przemieszczam się od bardzo dawna. W zeszłym roku objechałem spory kawał południowej Finlandii. W ciągu 10 dni przejechałem 800 km.
W tym roku w lipcu planuję rowerową wyprawę do północnej części Finlandii- czyli Laponii ;-)
Poszukuję partnera, który towarzyszył by mi w tej wyprawie.
Początek trasy na promie z Gdańska do Turku (przesiadka w Sztokholmie). Potem pociągiem z Turku do Oulu. W Oulu wsiadamy na rowery i obieramu kierunek na Kuusamo. Chciałbym odwiedzić Parki Narodowe: Oulanka, Pyha-Luosto i Pallas-Yllas. Koniec rowerowej części wyprawy w Rovaniemi (zwiedzanie muzeum Arktikum). Z Rovaniemi pociągiem do Turku i powrót promami do Polski.
Całość trasy do przejechania rowerem to ok 900 km.
Planowane dzienny dystans to 80 - 90 km.
Noclegi na dziko i na kempingach pod własnym namiotem. Gotowanie we własnym zakresie plus miejscowa kuchnia w jakiś barach.
Budżet całej wyprawy w granicach 3.500 - 4.000 zł na osobę. Największą pozycją są bilety na promy. Dużo wcześniejsza rezerwacja biletów zapewniłaby dostęp do tanich kabin na promie i tańszy bilet.
Tempo pokonywania trasy turystyczne: robię dużo zdjęć, lubię zatrzymać się, żeby coś zwiedzić, porozmawiać z miejscowymi. Chciałbym prześć pieszo Mały Szlak Niedźwiedzia w Parku Oulanka.
W mały deszcz możemy jechać, ulewę przeczekamy pod dachem.
Nawierzchnia głównie asfaltowa, ze względu na jazdę z sakwami.
Jeśli jest ktoś chętny na tą wyprawę to proszę o kontakt: thomas35@op.pl
Pozdrawiam ;-)