Autor Wątek: Rower dla kobiety  (Przeczytany 2505 razy)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Odp: Rower dla kobiety
« 1 Kwi 2014, 11:41 »
Właśnie punkty (gwinty) w ramie są potrzebne do zamocowania kupionego bagażnika.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 1 Kwi 2014, 13:29 »
Ok, więc wiem już na co zwrócić uwagę, ale bagażnika nie można dokupić i przymocować?;)
Nie chodziło mi o to, że brak bagażnika, tylko że nie ma go do czego przymocować!

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 12 Mar 2015, 15:58 »
Podpinam się :P Siostra w rozmiarze 164 cm chce kupić rower. Znalazłem taki:
http://allegro.pl/specialized-deore-i5149977963.html

Cena przyzwoita, zwłaszcza, że dostępność małych rozmiarów jest kiepska. Stan i osprzęt też ok. Zastanawiam mnie tylko rozmiar. Sprzedawca podaje 43 podsiodłówki (środek-koniec) i 52 górnej (c-c). Efektywna długość górnej rury będzie miała w związku z tym 52,5-53 cm. Czy taki rozmiar będzie ok? Nowsze konstrukcje w tym rozmiarze są już wyraźnie dłuższe.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 12 Mar 2015, 16:08 »
to już mojej matce ładniejszego speca znalazłem :P Podstawą było znalezienie czegoś na 1 i 1/8 ahead, vbrake i bez dziwactw, a pieniądze podobne co ten.
15" cali jest ok, podobny wzrost.

My home is where my bike is.

« 12 Mar 2015, 16:17 »
to już mojej matce ładniejszego speca znalazłem :P
Matka to co innego :P :P

Podstawą było znalezienie czegoś na 1 i 1/8 ahead, vbrake i bez dziwactw, a pieniądze podobne co ten.
15" cali jest ok, podobny wzrost.
Ten hamulec jest bez sensu, ale siostra raczej nie będzie jeździła na tyle dużo, żeby specjalnie przeszkadzał. W jaki sposób szukałeś? Przeglądałeś wszystkie wystawione rowery w interesującym przedziale cenowym, czy filtrowałeś wpisując np. "Deore"? Kup teraz, czy licytacja?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

• blog podróżniczy
« 12 Mar 2015, 16:20 »
długo mi to nie zajęło. Była licytacja z kup teraz. Po rozmiarze szukałem, odrzucałem od razu wszystkie starocia i handlarzy. Co ciekawe, nawet pancerze były w oryginale, w zasadzie do wymiany tylko sparciałe chwyty. Same dwie zwijki ground control czyniły ten rower atrakcyjny, nawet na części.

« 12 Mar 2015, 16:32 »
Na jakim osprzęcie był ten rower?

Jak dla mnie ten spec poza tylnym hamulcem, krótkim mostkiem (miałbym pewnie nawet na zmianę), to zniechęca jedynie długością idealną do budowy szosówki ;) Osprzęt bardzo fajny, już LX dobrze działa, a tutaj wszystko jest na DX, w którym są bardzo fajne, sztywne klamki.

• blog podróżniczy
« 12 Mar 2015, 16:47 »
acera + korba speca full alu (dziwne zestawienie). Kaseta 7'mka. Sztywniak crmo pod amortyzator, geo ramy pod amortyzator. Jedyne co dodałem przedłużkę sterówki i zmieniłem kierownicę, co by była bardziej wyprostowana pozycja.

Offline Kobieta mzewa

• Moutain Flyer
  • Miasto: Kędzierzyn-Koźle
  • Na forum od: 29.07.2014
    • moje forum miejskie
« 13 Mar 2015, 12:05 »
Znalazłam dla siebie takie cudo na wypróbowanie nowej pasji :
http://allegro.pl/rower-romet-huragan-19-zamienie-na-xbox-tv-tel-i5133526324.html
Czy możecie mi podpowiedzieć czy "to" się nada na wyprawowy ?
Przesiadam się z górala ;-)  nigdy nie jeździłam innym rowerem, czy ja sobie poradzę ? 
Ogarniam przerzutki ;-)

• blog podróżniczy
« 13 Mar 2015, 12:06 »
Nie, nie chcesz tego mieć :)
Pomysły worka przy tym czymś wyglądają całkiem ok.

Offline Kobieta mzewa

• Moutain Flyer
    • moje forum miejskie
« 13 Mar 2015, 12:10 »
Rozwiń myśl  ;)
Rower się nie nadaje do jazdy, czy ja się nie nadaję na ten rower ?

• blog podróżniczy
« 13 Mar 2015, 12:23 »
to pokraka z piekła rodem ;)
Torowa kierownica, thumby tourneya, dziadowskie hamulce, koło pod wolnobieg, reszta osprzętu najniższego sortu.

« 13 Mar 2015, 13:08 »
Podstawowe pytanie: masz Xboxa 360 z kinectem? :P

Koncepcja roweru całkiem niezła, a patrząc na wykonanie od razu poprawia się nastrój. Kierownica w tym ustawieniu ma ogromny drop, do jazdy w terenie się nadaje, ale tylko pod górę. Na zjazdach będziesz zaliczać OTB co kilkanaście metrów. Na zdjęciu z katalogu ustawienie nie wygląda jeszcze tak tragicznie, problem w tym, że główka ramy powinna być sporo wyższa.

Klamki hamulcowe są chyba jeszcze znośne (jeśli dobrze rozpoznaję są najtańsze dostępne - Alhonga). Powala za to prowadzenie pancerzy hamulcowych, pozwala to docenić kunszt osoby składającej rower.

Rower posiada oprócz tego napęd 2x6 - nowość z początku lat osiemdziesiątych.

Offline Kobieta mzewa

• Moutain Flyer
    • moje forum miejskie
« 13 Mar 2015, 14:49 »
do jazdy w terenie się nadaje, ale tylko pod górę. Na zjazdach będziesz zaliczać OTB co kilkanaście metrów.

Worek -> Do tego rodzaju jazdy mam Scotta.

Gdybyście znaleźli w necie coś szosowego, sensownego, a małego, tak 18 - 19 cali, proszę  dajcie namiar.

« 13 Mar 2015, 15:16 »
Worek -> Do tego rodzaju jazdy mam Scotta.
Chodzi o to, że kierownica w tym Romecie pozwala wyłącznie na jazdę w dolnym chwycie. W moim rowerze też jeździ się wyłącznie w dolnym, ale kierownica nie jest aż tak głęboka i do tego dałem bardzo wysoki mostek.

Jest to ustawienie pozwalające na wygodną jazdę w terenie. Gdyby chciało się jeździć praktycznie wyłącznie po asfalcie to kierownica (normalny pozwalający na trzymanie klamek od góry) mogłaby być spokojnie około 8 cm niżej. Myślę, że pozwoliłoby to na użycie w miarę normalnego mostka ;)

Gdybyście znaleźli w necie coś szosowego, sensownego, a małego, tak 18 - 19 cali, proszę  dajcie namiar.
Nie wiem co rozumiesz przez coś "szosowego". O rower trekkingowy z barankiem bardzo trudno (chyba, że jesteś w stanie wyłożyć sporo pieniędzy). Zostaje samodzielne składanie lub kupno stalowego roweru szosowego (opony max 32c). Możesz też zawsze wsadzić cieńsze i gładsze opony do MTB.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum