Autor Wątek: Szwecja południowa - przełom kwietnia i maja 2014  (Przeczytany 931 razy)

Offline Mężczyzna kubush

• Miasto: Zabrze
  • Na forum od: 07.08.2011
    • Rowerowy blog Kubush'a
W dniach 25.04 - 09.05 wybieram się na rowerowanie po południowej Szwecji (Skania).
Jest to moja druga wyprawa do tego kraju, poprzednia była w lipcu 2011.

Planuję spać w lesie i tutaj moje pytanie, jakich temperatur mogę się spodziewać w ciągu dnia i nocy? Podobnie jak u nas o tej porze czy dużo zimnej?

Wstępnie planowana trasa wygląda tak:
http://www.bikemap.net/pl/route/2445610-szwecja-projekt/
Po drodze chcę zaliczyć dwa parki narodowe (Store Mosse i Norra Kvill), czy przy tej trasie polecicie coś wartego obejrzenia/dobre miejsce noclegowe itp?

Z góry dzięki za pomoc.

Offline Kobieta Kot

• Miasto: Blisko Poznania
  • Na forum od: 29.08.2013
Na przełomie kwietnia i maja możesz się spodziewać w nocy temp. minimalnej rzędu około 3 stopni, w dzień do kilkunastu stopni (16-17).
Serwis z bieżącą pogodą: http://www.smhi.se/en/Weather/Sweden-weather/land-weather-1.8500
Ég hjóla oftast nær í vinnua.
www.kot.bikestats.pl

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Z uporem maniaka będę polecał Bullerbyn :)
Odbij z Vimerby na Mariannelund i podziwiaj ;)

Kilka lata temu w okolicach Vastervik i na początku maja rano widywałem lód na kałużach.

Offline Mężczyzna bob71

• Miasto: Ząbkowice Śl.
  • Na forum od: 16.06.2011
    • Podróże rowerowe Bogdana i Romana
Ja to bym zachaczył o Kalmar, fajny zameczek i przyjemna droga wybrzeżem.
Bogdan 1/2 BRowery Team'u
www.browery2.fimeo.pl

Z tą Chorwacją to przesada.

Offline Mężczyzna daro_exp

• Miasto: Tczew
  • Na forum od: 15.08.2012
    • blog daro
Cześć kubush,
Szkoda że masz inne terminy na Twoją wyprawę, no i troszkę na południe Szwecji :)
Ja wybrałem miesiące Czerwiec/Lipiec 2014, pogoda troszkę cieplejsza i bardziej nastawiłem się na środkową Szwecję, zahaczając przy okazji Norwegię (Trondheim).
Pozdrawiam i życzę powodzenia w realizacji wyprawy :)
Daro
Jadę gdzie mnie oczy poniosą, ku nieznanym krainom, przeżyć nowe przygody, poznawać nowe kultury i ciekawych ludzi.

Offline miuh

• Miasto: Łomża
  • Na forum od: 11.07.2009
A ja zastanawiam się nad południową Szwecją przejazd między Karlskrone a Nynäshamn...tylko teraz jak lepiej? z północy na południe czy odwrotnie? widział ktoś może np statystyki kierunków wiatru w południowo wschodniej Szwecji w okresie lipiec/sierpień?

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Jechałem (w czerwcu) z Trelleborga do Nynäshamn, ale nie wybrzeżem. Trasa przez Jonkoping, i pomiędzy jez. Vetter, Venner, taka pokręcona. Wiało tylko na wybrzeżu (Trelleborg),w głębi lądu mniej, tam są zalesione tereny więc wiatru się tak nie odczuwa.
« Ostatnia zmiana: 20 Lut 2018, 18:50 sinuche »

Offline miuh

• Miasto: Łomża
  • Na forum od: 11.07.2009
I jak ogólnie wrażenia? Warto? Noclegi na dziko?

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Jeżeli to do mnie, ;) to warto było.
Lubię takie tereny, lasy, jeziorka (i jeziora - Wener i Wetter to prawie morza). Noclegi na dziko (tylko raz w domku, gościnnie u właścicieli). Nie ma problemu ze znalezieniem miejsca, tylko komary i meszki - to jest wyzwanie. Radziłbym zaopatrzyć się w moskitierę na twarz :)
« Ostatnia zmiana: 4 Mar 2018, 18:41 sinuche »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum