Autor Wątek: Okulary rowerowe  (Przeczytany 81056 razy)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Okulary rowerowe
« 27 Kwi 2009, 16:32 »
Czołem!

jak w temacie. Zna ktoś takie modele, żeby szybka była bezbarwna, ale miała filtr UV? Polaryzacja mile widziana, ale niekonieczna (a właściwie to nie wiem czy mile widziana - jak się zachowują okulary polaryzowane po zmroku?)

Ważne za to, żeby dobrze chroniły oczy, czyli były dość duże i dość ścisle przylegały do twarzy (np. tak jak te, co miał na zlocie Dynuel). Cena nie jest bardzo istotna - za naprawdę dobry sprzęt warto wysupłać więcej.

Będę wdzięczny za propozycje :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline krzycho00

• Miasto: Radom
  • Na forum od: 11.08.2008
Okulary rowerowe
« 27 Kwi 2009, 18:04 »
Ja ze wszystkich okularów które miałem najlepiej wspominam Accenty , jedyne okulary, które nigdy nie parowały, wygodne, tylko nie wiem czy filtr dla ciebie nie za słaby

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Okulary rowerowe
« 27 Kwi 2009, 19:31 »
a ja polecam produkty marki Brenda... na okularkach jest co prawda napisane "made in germany", ale firma jest polska... okulary pewnie robione jak wszystko na Tajwanie(ale w tych samych fabrykach co najdroższe produkty światowej czołówki)...

Okulary tej firmy dostaniemy już za 80-90PLN(za 100-130zł będą już naprawdę wypasione), filtry UVA, UVB, UVC i polaryzacja(działająca) w standardzie...
Nie ma rzadnych niedoróbek typu "wymienne szkła", optyka na wysokim poziomie(ze swoją wadą wzroku czuję różnicę;))
no i wytrzymałe:
o swoje nie dbam o nie wcale, nie mam -niestety- sztywnego etui, czasem telepią się w plecaku, czasem upadną, oprawki mocno już porysowane, szybki trochę też... ale okulary mam od 2002-2003r(w wersji na IO: "Athen2004") i używam ich przez pół roku.

nie warto na okularach oszczędzać(wzrok ma się jeden), kupowanie okularów bez filtrów to zbrodnia... ważne żeby były lekkie, żeby "oczy się nie pociły"... ważna jest bardzo "szybka" -czasem od tańszych modeli potrafią boleć oczy(krzywa szybka, efekt soczewki, "nieczysta barwa")

Skutki polaryzacji odczuwamy tylko w dzień... wieczorem/po zmroku nie powinno być problemów(co prawda świat jest "trochę inny")...o ile znajdziesz całkowicie bezbarwne szkła ze skuteczną polaryzacją

Offline Mężczyzna tomeko

• Miasto: Radzików
  • Na forum od: 11.01.2008
Okulary rowerowe
« 27 Kwi 2009, 19:46 »
Przez ostatnie 3-4 lata używałem ACCENT Shadow http://www.velo.com.pl/www/produkt/?m=1&pk=%&id=68 , niezłe chodź czasami wypadały szybki i dość uwierały przy uszach (mam duży baniak). Niestety połamały się w tym roku i będąc w Decathlonie tak przy okazji nabyłem taniznę, tzw. niebieski produkt za 29zł tj. XUDD500 http://www.decathlon.com.pl/PL/xudd-500-26782230/ . Jestem miło zaskoczony, dobrze leżą, w porze zimowej i wieczorami praktycznie używam tylko przezroczystych szkieł. Za te pieniądze warto spróbować, może Ci podpasują. Jeśli nie, BRENDA jest OK lub sprawdź Judy Project.

Offline Mężczyzna hose morales

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2009
Okulary rowerowe
« 28 Wrz 2009, 19:03 »
Hej,
Muszki wchodzą do uszu, składają tam jaja,a wiadomo,że ośrodek słuchowy jest blisko mózgu. Poza tym wdzierają się przez nos, usta i chcą zbudować kolonie w płucach. Z jednymi już przegrałem, inne zniszczę spirytusem,a te próbujące sforsować rogówkę mogę powstrzymać tylko w jeden sposób...barierą plastikową.
Ciemnie mam,ale jest jesień potrzebuję coś nowego toteż:

Czy coś taniego poza Uvexami I-vo albo X-one jesteście w stanie polecić na szare i coraz krótsze popołudnia? tylko muszą być jasne!

Te modele mi pasują, są tanie, sprawdzone i mimo,że to sprzęt BHP to dają radę. Pytam jednak bo może ktoś ma coś jeszcze lepszego:>

pzdr

Offline boskimm

• Miasto: Godzięcin
  • Na forum od: 03.06.2009
    • http://www.marcin-wloczega.blogspot.com
Okulary rowerowe
« 28 Wrz 2009, 21:27 »
ja nie pomogę, jeżdżę w julbo  ale nie w 'czwórce', a może wlaśnie poszukaj w okularach górskich :?:
nic nie muszę, mogę wszystko

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Okulary rowerowe
« 28 Wrz 2009, 21:39 »
Wspinaczkowe?:> a na co, po co takie? Parę stów to tylko za korekcyjne :wink:

Konkretnie to mają być przeciw muszkom i wiatrow,i na szarówkę. Nic wyszukanego :)

Offline boskimm

• Miasto: Godzięcin
  • Na forum od: 03.06.2009
    • http://www.marcin-wloczega.blogspot.com
Okulary rowerowe
« 28 Wrz 2009, 21:53 »
żadne wspinaczkowe, po prostu górskie. kupiłem je z myślą o górach i używam głównie w górach. a i na rowerze się sprawdzają...
nic nie muszę, mogę wszystko

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Okulary rowerowe
« 29 Wrz 2009, 11:07 »
Jak przeciw muchom i wiatrom to kup sobie okulary przezroczyste BHP i po kłopocie. Koszt jakieś 7zł, a wygląd mają typowo sportowy. Ja tak jeżdżę od długiego czasu i na pochmurną pogodę nic więcej nie potrzeba. Tak to u mnie wygląda:

Chyba, że chcesz coś typowo rowerowego z wymienianymi szybkami to wtedy Accent.
http://www.napieraj.pl/xoops/modules/wfsection/article.php?articleid=296
http://velo.pl/www/produkt/?m=1&id=1511

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Okulary rowerowe
« 29 Wrz 2009, 11:28 »
Ej no, zajebiste okularki! :)
Gdzie się takie kupuje i to za 7 zł?! :o
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Okulary rowerowe
« 29 Wrz 2009, 11:36 »
Cytat: "rafalb"
Chyba, że chcesz coś typowo rowerowego z wymienianymi szybkami to wtedy Accent
Nie chcę tyle inwestować w sprzęt, z którego stosunkowo rzadko będę korzystał.
Gdzie się takie kupuje i to za 7 zł?!

Dokładnie! :D
Bardzo podobne do uvexów BHP, tylko przynajmniej połowę tańsze :D

Offline Mężczyzna Keto

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 10.06.2009
Okulary rowerowe
« 29 Wrz 2009, 11:45 »
Jest jeszcze ciekawa alternatywa dla okularów Accenta, a mianowicie firma B-skin z modelem Partie (3 wymienne poliwęglanowe szkła z filtrem UV400: ciemne, żółte i bezbarwne). Sam w takich jeżdżę i jestem z nich zadowolony. Cena ok. 49 zł.
www.b-skin.com.pl
Pozdr.

Okulary rowerowe
« 29 Wrz 2009, 11:46 »
Chyba znalazłem, w dziale BHP sporo tego nawet. Szkoda tylko,że przesyłka kosztuje więcej niż same okulary :?
http://www.allegro.pl/item744338618_okulary_przeciwodpryskowe_portwest_bold_pro_orange.html

Podobne jak wyżej:>

Okulary rowerowe
« 29 Wrz 2009, 11:51 »
Cytat: "Keto"
www.b-skin.com.pl

Dzięki. Są trzy rodzaje szkieł i do tego z filtrem?Całkiem całkiem. Model Netsky jest za 39 co,a to rozsądna cena

Offline Mężczyzna Keto

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 10.06.2009
Okulary rowerowe
« 29 Wrz 2009, 11:54 »
W Netsky wymieniasz każde szkło oddzielnie, a w Partie szkła są jednolite (połączone), tak że wymieniasz całe szkło od razu za jednym zamachem.
Pozdr.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum