Autor Wątek: Okulary rowerowe  (Przeczytany 81063 razy)

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
Odp: Okulary rowerowe
« 11 Lut 2016, 23:27 »
Witam
Czy ktoś ma doświadczenia z okularami rowerowymi z ramkami do wstawienia szkieł optycznych (korekta wady wzroku) ?
Z tego co się zorientowałem to są dwa rozwiązania. Jedno polega na tym, że do normalnych okularów rowerowych Shimano są wewnętrzne ramki z którymi idzie się do optyka i on dorabia tam soczewki. Drugie rozwiązanie to od Oakley podobno robi szybki optyczne do swoich rowerowych okularów.
Pierwsze rozwiązanie pewnie kosztuje tyle co normalne szkła u optyka. Oakley pewnie kosztuje tyle, że nawet wstydzi się napisać ile.
Ktoś korzystał z którejś z tych opcji lub ma jakieś przemyślenia w temacie ?

Offline Mężczyzna skaut

• Miasto: Józefów - Emilianów
  • Na forum od: 30.11.2014
« 12 Lut 2016, 12:17 »
Mam i używam (niestety) bo muszę.
Pierwsze: Accent Onyx. Kupiłem w 2008 r. (mam je na nosie na zdjęciu awatarowym). Dwie pary szkieł barwnych (model z 2008 r. miał kolory: ciemna zieleń i żółte - rozjaśniające) wciskane w trochę tandetną oprawkę. Do tego adapter na szkła optyczne wciskany "od wewnątrz" w wyżej wymienioną oprawkę jednym plastikowym bolcem. Pomimo wyglądu oprawki jak produkcja uboczna wytwórcy badziewia odpustowego - zaskakująco dobrze się sprawują. Gumowe noski są wymienne (można dokupić). Z tego co widzę w internetach - cena ciągle bardzo korzystna. Trzeba doliczyć wizytę u optyka, aby wsadził szkła optyczne w adapter, ale tu też wystarczą budżetowe soczewki z tworzywa. Jedyne, co mi przeszkadzało to konieczność zdejmowania w pomieszczeniach podczas podróży (sklep, schronisko, muzeum) - uciążliwe, zwłaszcza że kupiłem okulary sportowe, aby nie brać na rower "cywilnych", z drugiej strony wada wzroku wymusza korzystanie z okularków na stałe. Dlatego kupiłem:
Drugie: Alpina PSO Twist Four VL+. Podstawowa zaleta - fotochromy. Można z jedną parą okularów opędzić cały wyjazd rowerowy i nie bawić się w małego optyka z wymienianiem szkieł z ciemnych na jasne i odwrotnie. Generalnie solidna niemiecka robota. Wszystko idealnie dopasowane, na swoim miejscu, nic zbędnego. Taki volkswagen wśród okularów. W sztywnym futerale otrzymujemy oprawkę do obsadzenia na stałe szkieł optycznych (mocowanie na tzw. żyłkę), metalowy szablon dla optyka do wycięcia szkieł w odpowiednim kształcie, zapasowe żyłki, ściereczkę i barwną "nakładkę" z tworzywa, którą wciska się z zewnątrz oprawki okularów. Nigdy mi nie wypadła, nawet jak zaliczyłem szlify. Tylko ta Alpina kosztuje aż o 300 zł więcej niż Accent. Komfort nie zdejmowania okularów i noszenia jednej pary non-stop swoje kosztuje. Fotochromatyczność rzeczywiście działa, przy czym mam subiektywne wrażenie, że szybciej się przyciemniają niż rozjaśniają.
Podstawowa różnica w "filozofii" ww. patrzałek jest taka, że w Accencie adapter optyczny jest dodatkiem do okularów sportowych, a w Alpinie przyciemniana (fotochrom) nakładka sportowa jest "dodatkiem" do okularów optycznych. Po jej zdjęciu mają całkiem przyzwoity "cywilny" wygląd.
Linków nie daję - można bez problemu sobie oba modele wyszukać.

Offline Mężczyzna faja

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2013
« 12 Lut 2016, 13:17 »
Decathlon oferuje też okulary korekcyjne.
http://www.decathlon.pl/orao-optic.html
Czy są dobre to nie wiem, bo ( jeszcze ) takich nie potrzebuje. Nie wiem też jak mają się cenowo do innych.

Offline Mężczyzna wiecho

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 01.01.2016
« 21 Lut 2016, 18:08 »
Niestety ja także jestem zmuszony korzystać z okularów korekcyjnych ze względu na pesel ;). Mam podobnie jak Scaut z wkładką korekcyjną. Moja rada jest taka: najlepiej rozglądać się w sklepach optycznych, można wtedy dobrać odpowiednie do rozstawu oczu i kształtu twarzy. Dodatkowo można juz wtedy sprawdzić, czy odpowiada wkładka, czy nie zawęża widoczności. Trzeba szukać, takiej żeby miała jak największy obszar. Ja mam nawet włożone soczewki dwudzielne (do mapy, gps i na dal)
Jak się staje w chłodne dni, wilgotne, to naparowują, ale po ruszeniu nie ma problemu, zresztą jak prawie każde okulary.
Rower... to dla mnie już obowiązek... stał się pasją...i chyba filozofią życia...

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
« 22 Mar 2016, 13:35 »
Ostatnio zastanawiam się jak rozwiązać problem wady wzroku do czytania na rowerze.
Odpuszczałem temat bo nie bardzo patrzyłem na licznik.
Czasem jednak chciałbym widzieć co tam wskazuje i przeczytać np. SMS w telefonie a nie tylko mgłę widzieć.
Szkieł progresywnych nie biorę pod uwagę ze względu na koszty no i w dal widzę dobrze.
Może jakieś połóweczki szkieł w ramkę korekcyjną wkleić?

Edit:
Niechcąco rozwiązałem problem, wszedłem do optyka i wyszedłem z okularami.
« Ostatnia zmiana: 22 Mar 2016, 16:40 vuki »
MiRowerDajePower

Offline Mężczyzna Alois Lerche

• Miasto: Orzesze
  • Na forum od: 25.11.2015
« 22 Mar 2016, 23:26 »

Niechcąco rozwiązałem problem, wszedłem do optyka i wyszedłem z okularami.

chcę takie cuś... jakieś namiary, proszę bardzo :)

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 23 Mar 2016, 00:06 »
Ja drugi w kolejce, ile plusów mogą miec soczewki?

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
« 23 Mar 2016, 07:55 »
nie wiem, ale na pewno były +3 bo widziałem (moje są +1,5)
zapłaciłem 90 zł, mają filtr UV 400 i polaryzację
myślę, że każdy dobry optyk ma lub może mieć je w swojej ofercie
jakby ktoś miał problem mogę w moim punkcie to załatwić i wysłać
MiRowerDajePower

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 23 Mar 2016, 08:13 »
Fajne te okulary, ale jak już wiemy (poszukaj na forum, JUREK opublikował wyniki badań) filtr UV mają absolutnie wszystkie okulary, także te z bazaru za 5 zł

Offline Mężczyzna AdrianU

• Miasto: Śląsk
  • Na forum od: 12.05.2016
« 22 Lis 2017, 14:27 »
Po przerobieniu kilku par budżetowych okularów dalej nie znalazłem nic co w 100% spełniłoby moje oczekiwania. Większość jest po prostu za mała, a dokładniej zasłaniają zbyt mały obszar twarzy. Najbliżej ideału były podróbki Jawbreakerów z Ali, świetny kształt i wielkość, niestety jakość do bani  :) Szukam czegoś DUŻEGO o kształcie podobnym do wspomnianych Jawbreakerów ale w bardziej przystępnej cenie ok 200-300zł. Ktoś coś może polecić?

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 22 Lis 2017, 22:32 »
Może Alpina..jakoś te okulary zawsze wydawały mi się duże :)
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

onwonth23

• Gość
« 28 Lis 2017, 19:48 »
Rudy Project też mogę polecić. Ale to już trzeba z większym budżetem :)

Offline Mężczyzna AdrianU

• Miasto: Śląsk
  • Na forum od: 12.05.2016
« 28 Lis 2017, 20:21 »
Rudy Project też mogę polecić. Ale to już trzeba z większym budżetem :)
A jeśli już inwestować to jaki dokładnie model polecasz? :)

Offline Mężczyzna Góral nizinny

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 02.10.2013
« 27 Sty 2018, 13:20 »
Potrzebne mi zapasowe gumowe końcówki do okularów Force Race Pro takich:
https://www.dadelo.pl/okulary-force-race-pro-pd7114/?v_Id=91235
Najlepiej w kolorze czerwonym. Długość około 6,5 cm. W przekroju prostokąt max 10x5 mm.
Końcówka nasadzana, w środku otwór +/- 2x3 mm.
Z czego taką końcówkę ewentualnie "wyrzeźbić"?
Za Dzikiej Róży zapachem idź na zawsze upojony wśród dróg -będzie clę wiódł...   K.I.Gałczyński

[img width=201 height=50]http://st66.static.bikestats.pl/u18136y2014v3.g

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum