Autor Wątek: Okulary rowerowe  (Przeczytany 81061 razy)

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Odp: Okulary rowerowe
« 4 Cze 2019, 21:25 »
Napisz coś więcej o użytkowaniu tych okularów. Czy czas rozjaśniania nie jest za długi? Czy nie przeszkadza to podczas jazdy gdy co chwilę cień zamienia się że słońcem?

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 5 Cze 2019, 08:45 »
Ja używam Alpina Tvist Four.  W normalnych warunkach mają białe szkła, w słońcu automatycznie się przyciemniają. Jak na mój gust przy mocnym słońcu są ciut za słabe.  Kwestia szybkości zmiany stopnia przyciemniania dla mnie jest satysfakcjonująca, nie robiłem testów ale nie odczułem nigdy dyskomfortu czy to na szosie czy MTB.  Teoretycznie może być problem gdy z mocno oświetlonego miejsca wjeżdżamy nagle w cień ale nigdy nie miałem takiej sytuacji żebym nagle "przestał widzieć"
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 5 Cze 2019, 09:14 »
Fotochromy reagują dość szybko. Oczy się do nich przyzwyczajają. Nie ma się szoku przechodząc  z ciemnego do jasnego i na odwrót. Pod tym względem mam podobne odczucia jak @Furman. Stopień maksymalnego przyciemnienia mnie satysfakcjonuje, ale bardziej na południu Europy, czy w Alpach może faktycznie przyciemnienie mogłoby być mocniejsze. Nigdy natomiast szkła nie są w 100 % białe. Zawsze są minimalnie przyciemnione. Używam ich także w nocy, więc to przyciemnienie nie jest jakieś znaczące. Nie nadają się do samochodu, bo reagują na ultrafiolet, który szyba samochodowa dość skutecznie odcina, więc nie przyciemnią się dostatecznie.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna DiDżej

• Na forum od: 14.10.2013
« 5 Cze 2019, 10:16 »
Od kilku tygodni używam Uvex'ów 710 vm. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. To moje pierwsze fotochromy. W pełnym słońcu w Polsce są jak dla mnie absolutnie wystarczające jeżeli chodzi o przyciemnienie. Nie wiem jak będzie w górach wysokich i na południu np. Europy. Mają jeszcze jakąś taką tajemniczą w nazwie powłokę, która niby odbija całe UV we wszystkich zakresach. Nie wiem czy to chwyt marketingowy, ale niby tak jest. Do tej pory jeździłem w okularach goggle z wymiennymi szybkami. Teraz jest zdecydowanie wygodniej. Nie mam żadnego dyskomfortu wjeżdżając np. z pełnego słońca w duże zacienienie. Szkła reagują szybko. Faktem jest, że poprzednie chyba były ciemniejsze. W sumie jestem zadowolony, chyba bardzo. Inną sprawą jest cena, nawet jeżeli kupiłem je na sporej promocji.
Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.
Albert Einstein

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
« 5 Cze 2019, 11:57 »
Miałem wcześniej Uvexy, Teraz mam te, które podlinkowałeś.

A mają jakąś ochronę przed parowaniem? Jak się sprawują w niższych temperaturach? :)

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 5 Cze 2019, 12:06 »
Miałem wcześniej Uvexy, Teraz mam te, które podlinkowałeś.

A mają jakąś ochronę przed parowaniem? Jak się sprawują w niższych temperaturach? :icon_smile:

Chyba dość dobrze, bo nie przypominam sobie problemów z zaparowaniem. Miałem je na dość chłodnym rajdzie na orientacje. Cały czas miałem je na oczach bo mam w nich wklejki optyczne a sporo  było wgapiania się w mapę.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Pitt35

• Miasto: Puck
  • Na forum od: 21.04.2017
« 5 Cze 2019, 14:28 »
Posiadam od poprzedniego sezonu UVEX VARIO 802 Variomatic i tak jak napisał DiDżej bardzo dobrze przyciemniają w pełnym słońcu. Bardzo fajnie działają cień/słońce. Nie ma żadnego szoku dla oczu.

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
« 5 Cze 2019, 20:05 »
Kuszą mnie okulary z Ali 55 zł.
Dziwne, że tylko Decathlon podaje czas przyciemniana i rozjaśniania.

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
« 5 Cze 2019, 20:14 »
mam w nich wklejki optyczne a sporo  było wgapiania się w mapę.
Kusi mnie ta opcja. Też mam te okulary z Decathlonu. Czy wklejki nie przeszkadzają w normalnej jeździe? Tzn, czy są bardzo widoczne? Bo rozumiem, że samo czytanie jest ok?

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
« 5 Cze 2019, 20:17 »
Mam Uvexy Variomatic i mam Fotochromy od optyka. Niestety trwa to minutę czy 2 w każdą stronę.
Wyjeżdżając w cień niewiele to się rozjaśnia.
Do sklepu jak wejdę to kilka minuty zanim ceny zobaczę ;)
MiRowerDajePower

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
« 5 Cze 2019, 20:20 »
Mam wklejki/wtopki i można je dociąć, chyba tak zrobię bo są za wysoko. Nadają się do dużych okularów. Trochę wchodzą mi w pole patrzenia na wprost.
Na ali są takie gotowe, w tym tygodniu będę miał to mogę coś więcej powiedzieć jak przyjdą.
MiRowerDajePower

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 16 Sie 2019, 20:59 »
Ja używam Alpina Tvist Four.  W normalnych warunkach mają białe szkła, w słońcu automatycznie się przyciemniają. Jak na mój gust przy mocnym słońcu są ciut za słabe.  Kwestia szybkości zmiany stopnia przyciemniania dla mnie jest satysfakcjonująca, nie robiłem testów ale nie odczułem nigdy dyskomfortu czy to na szosie czy MTB.  Teoretycznie może być problem gdy z mocno oświetlonego miejsca wjeżdżamy nagle w cień ale nigdy nie miałem takiej sytuacji żebym nagle "przestał widzieć"

Kilka tygodni temu zgubiłem moje ukochane Julbo Colorado. Dziś kupiłem nowe okulary, właśnie Alpina Twist Four VL+. I mam mocno mieszane uczucia jeśli chodzi o stopień ściemniania.

Furman, czy po tych kilku miesiącach nadal jesteś zadowolony czy może zmieniłeś zdanie? Nie wiem, czy jutro ich nie oddać, wybierając model z klasycznymi ciemnymi szkłami :/

Szy.
« Ostatnia zmiana: 16 Sie 2019, 21:09 szy »

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 16 Sie 2019, 22:13 »
Używam ich cały czas. Tak jak pisałem wolał bym żeby były ciut ciemniejsze, ale nie jest to dla mnie aż tak duży problem. Powiem tak - jest dobrze, ale mogło by być lepiej.
Poza tą drobną wadą to jestem zadowolniony..może z tym fogstopem nie jest też tak wesoło, ale to chyba nie ma okularów co by w pewnych warunkach nie zaparowywały.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 16 Sie 2019, 22:35 »
Dzięki, więc zostaną, w razie czego będzie na Ciebie ;)

A jeszcze - używasz regulacji pochylenia przedniej części okularów? To mój pierwszy model z takim bajerem i z zaskoczeniem stwierdziłem, że rzeczywiście pochylenie o jeden ząbek idealnie mi pasuje. Tylko czy z czasem to się nie wyrobi? Nie przeskakuje w transporcie czy zakładaniu?

A może biegasz w nich? Może wiesz, jak się sprawuje bieganie po lesie? Polany ze światłem, zmiana natężenia światła? Trzymają się na głowie podczas biegania?

Duża kasa, dużo pytań ;) - dzięki! :)

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
« 17 Sie 2019, 17:03 »
A jeszcze - używasz regulacji pochylenia przedniej części okularów? To mój pierwszy model z takim bajerem i z zaskoczeniem stwierdziłem, że rzeczywiście pochylenie o jeden ząbek idealnie mi pasuje. Tylko czy z czasem to się nie wyrobi? Nie przeskakuje w transporcie czy zakładaniu?
Regulacja pochylenia przedniej części okularów jest wg mnie trwała i samoczynnie nie zmienia ustawiania. Można ją wykorzystać do poprawy ułożenia/wyglądu okularów względem twarzy, poprawy wentylacji przestrzeni pomiędzy twarzą a okularami lub gdy ma się krzaczaste brwii to można odsunąć nieco górną część okularów do twarzy  :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum