Autor Wątek: Okulary rowerowe  (Przeczytany 81057 razy)

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
Okulary rowerowe
« 1 Cze 2010, 20:06 »
Cytat: "dudi_"

jeszcze nigdy nikomu nie udało się mnie zmusić do zostawienia plecaka "gdzieś przed wejściem"...

To znaczy, że nie wchodzileś do sklepu w takich sytuacjach, czy też szturmem przebijałeś kordon ochroniarzy, krzycząc że i tak Ci nic nie zrobią :wink: ?

Ja na ogół staram się być w miarę kulturalny i mam świadomość, że pracownik wcale nie jest szczęśliwy, że ktoś każe mu egzekwować idiotyczny i zarazem godzący trochę w ludzką godność przepis, toteż nie kłócę się tylko przepraszam, że podjąłem próbę wkroczenia do sklepu i sobie odchodzę. Nie będę prowadził jakiś ideologicznych sporów z Bogu ducha winnym człowiekiem, a skoro firma nie życzy sobie mojej obecności...

Dodam, że w Irlandii nigdy nie widziałem by jakiś obiekt handlowy prowadził taką politykę.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Okulary rowerowe
« 1 Cze 2010, 20:40 »
Cytat: "Vilquu"
To znaczy, że nie wchodzileś do sklepu w takich sytuacjach, czy też szturmem przebijałeś kordon ochroniarzy, krzycząc że i tak Ci nic nie zrobią?

Miewałem takie sytuacje. Zawsze wtedy mówiłem, że nie jestem złodziejem i nie mam zamiaru zostawiać plecaka/torby z zawartością w miejscu, co do którego bezpieczństwa mam wątpliwości. Bo tak na prawdę jak z plecaka mi coś zniknie (albo i zniknie sam plecak) to nikomu i tak nic nie udowodnię. A nawet jeśli udowodnię, to nie udowodnię potem jego zawartości. A w plecaku bardzo często jest chociażby laptop, który jednak trochę jest warty

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Okulary rowerowe
« 11 Cze 2010, 11:36 »
czy w 'ciepłych krajach' (dajmy na to południe Hiszpanii) okulary z filtrami UV-wszelakich typów, czy w ogóle przeciwsłoneczne, są niezbędne? Przebywanie bez nich na otwartej, nasłonecznionej przestrzeni, może mieć jakieś konsekwencje? Czy natężenie UV jest takie samo, bez względu na szer. geograficzną i zmienia się tylko wraz ze wzrostem wysokości npm?

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Okulary rowerowe
« 12 Cze 2010, 18:40 »
Cytat: "vagabond"
czy w 'ciepłych krajach' (dajmy na to południe Hiszpanii) okulary z filtrami UV-wszelakich typów, czy w ogóle przeciwsłoneczne, są niezbędne? Przebywanie bez nich na otwartej, nasłonecznionej przestrzeni, może mieć jakieś konsekwencje? Czy natężenie UV jest takie samo, bez względu na szer. geograficzną i zmienia się tylko wraz ze wzrostem wysokości npm?

Z tego co wiem, to nie ma problemu z przebywaniem w takich krajach bez okularów. Aczkolwiek nie byłem na niższych szerokościach niż Malta i środkowa Argentyna. Poza lodowcami - zero problemów :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Okulary rowerowe
« 14 Lut 2011, 23:00 »
a używał ktoś może b-skin Nimda ?
https://picasaweb.google.com/waxmund/PustyniaGobi#5516833008697034738
Niestety nie ma już ich chyba w sprzedaży.... jakiś zamiennik ?

mam te okulary od 4 lat, ale przez te wszystkie gleby już nieźle są porysowane szybki.... :P a idealnie mi pasują, do tego wymienne szkła (żółte, ciemne, i niebieskie), niesamowicie twarde (pomimo gleb nadal są całe [; )
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline kokop

• Miasto: Chard
  • Na forum od: 11.01.2010
Okulary rowerowe
« 14 Lut 2011, 23:13 »
Waxmund,
Do złudzenia podobne (i tak samo obciachowe  :lol: ) mam o nazwie Crivit czy jakoś tak.  Też wymienne szybki w tym te takie niby źółte przez które widniej jakby jest.
Kleine Fiech ach Scheiße machen.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Okulary rowerowe
« 14 Lut 2011, 23:23 »
hm, takie mi się podpowiedziały:

link

link2

takie masz ? A nie wypadają Ci szkiełka ? Długo je masz ?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Okulary rowerowe
« 15 Lut 2011, 08:23 »
Jak nie zależy Ci bardzo na dzielonych szybkach (co IMHO jest bez sensu i dłużej się wtedy szybki wymienia)  to polecam B-skin Parite. Mam i używam, nie zamienię na nic innego.

Offline Mężczyzna Keto

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 10.06.2009
Okulary rowerowe
« 15 Lut 2011, 08:25 »
Miałem i gdzieś jeszcze mam te Crivit Sports i nie polecam ich. Mają bardzo miękkie oprawki i zdarzało mi się, że te wymienne szkiełka przy zakładaniu wypadały. Wystarczyło lekko rozgiąć całe oprawki podczas zakładania i same wypadały. Same "szybki" też bardzo miękkie i szybko się rysują. Dodatkowo mają twardy plastikowy nosek.

Z B-skina mogę śmiało polecić model Partie z wymiennymi szkiełkami. Tam od razu wymienia się całe jednolite szkła. Za to okulary są jakościowo o niebo wyżej niż Crivit (zresztą Crivit to marka z Lidla).

http://www.b-skin.eu/okulary/17/parite.html

Offline Mężczyzna Keto

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 10.06.2009
Okulary rowerowe
« 15 Lut 2011, 08:26 »
No to zdążyłem się zdublować  :lol:

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Okulary rowerowe
« 15 Lut 2011, 08:35 »
To tylko o okularach dobrze świadczy. :P  Prócz Ciebie na forum używa ich dwóch Rafałów na pewno.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Okulary rowerowe
« 15 Lut 2011, 11:46 »
a nie wypadają te szkiełka ? Tego się najbardziej obawiam.... Hose, jak byś je ocenił po prawie 2 latach użytkowania?

a znalazłem takie jeszcze:
http://www.b-skin.eu/okulary/16/blacksun.html

szkiełka są trochę bardziej obudowane niż w tych parite'ach... no i tez tanie, raptem 50zł (parity 58)

www.waxmund.pl

Offline fretowski

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 04.02.2011

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
Okulary rowerowe
« 15 Lut 2011, 18:05 »
To ja tylko napisze że NIE POLECAM okularów Accenta, totalny szajs, pękły mi 3 miejscach, noski po tygodniu odpadły, farba od potu zeszła.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
Okulary rowerowe
« 15 Lut 2011, 18:45 »
...a mi w tych lidlowskich o których piszecie szkiełka jeszcze nie wypadają. Kosztowały bardzo mało (12 zł? 14 zł? - jakoś tak) więc cudów się nie spodziewałam, na razie "działają".
Co do pytania Roberta! z zeszłego roku - to np. ja się męczę kiedy jest ostre słońce, a okularów nie mam. Łzawią mi też bardzo oczy, a zdarzyło się też, że po jakiejś szczególnej dawce słonecznej bez ochrony oczy najpierw w nocy mnie piekły i miałam uczucie jakby coś w nich siedziało i przeszkadzało, a obudziłam się rano z poklejonymi ropą rzęsami, brrrrr...Pewnie to zależy od indywidualnej wrażliwości.
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum