Autor Wątek: Norweskie Fiordy lipiec 2014  (Przeczytany 683 razy)

Offline Mężczyzna Korgan1984

• Miasto: Okolice Kielce
  • Na forum od: 25.11.2013
Norweskie Fiordy lipiec 2014
« 26 Lut 2014, 21:33 »
Witam,

Planuję na lipiec wyprawę po fiordach. Najpierw wylot do Stavanger, ponieważ chciałbym zobaczyć Preikestolen. Później na północ do Flam, Geiranger, a następnie powrót do Bergen skąd byłby lot powrotny.

Bardzo poglądowy przebieg trasy: http://www.bikemap.net/pl/route/2448125-norwegia-2014/?newly_saved=true#/z6/59.86688,4.32861/terrain

I tutaj zwracam się z prośbą do miłośników Norwegii, a na pewno was nie brakuje  ;) o pomoc i rady. Jakie miejsca polecacie na tej trasie, co w niej zmienić? Jakich kosztów mogę się mniej więcej spodziewać jeśli chodzi o przeprawy promami? Czy jest sens czasami nocować na kempingach czy raczej na dziko? I Jako, że jest to taka moja pierwsza zagraniczna wyprawa to na co zwrócić uwagę, Oraz jakąkolwiek podpowiedź która wam przyjdzie do głowy  :)
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Odp: Norweskie Fiordy lipiec 2014
« 26 Lut 2014, 22:03 »
Poczytaj relacje, sporo osób było w Norwegii. Noclegi na dziko teoretycznie bez problemu, praktycznie mi było ciężko znaleźć miejsce pod namiot, więc na gospodarza próbowałam często. Kempingi można jeśli chce się mieć prysznic, kaloryfer itp. Ale są drogie zwykle - rzędu kilkudziesięciu zł za noc, do tego płaci się zwykle za 2 osoby mimo, że jesteś samotnie.
Preikestolen w swojej trasie omijasz. Poza tym samolot ląduje kawałek od Stavanger - lotnisko Sola.
Ja jechałam w drugą stronę, ale drogą 13, przez Saudę i Oddę - po drodze wodospady oczywiście, lodowiec widać. Jechać nad Geiranger i wracać moim zdaniem nie ma sensu. Po drodze będziesz mieć inne fiordy, też piękne, a jak nad Geirangerfjordem zalegną chmury to się tylko zirytujesz, że nie dość że nic nie widać, to fiord jak fiord. Koszty promów są przeróżne. Poszukaj w sieci, Fjord1 jeśli dobrze pamiętam - może ceny są na stronie.

Offline Mężczyzna Korgan1984

• Miasto: Okolice Kielce
  • Na forum od: 25.11.2013
« 26 Lut 2014, 23:01 »
Dzięki Magda za odpowiedź i cenne wskazówki:) Tak jak pisałem to jest mapa mocno poglądowa, więc postaram się jakoś Preikestolen nie ominąć :) Z Geirangerfjordem domyślam się że tak może być, ale chyba mimo wszystko zaryzykuję. Raz się żyje :) A polecasz szczególnie jakieś miejsca które warto zobaczyć??

Offline Mężczyzna bob71

• Miasto: Ząbkowice Śl.
  • Na forum od: 16.06.2011
    • Podróże rowerowe Bogdana i Romana
« 26 Lut 2014, 23:16 »
Ja to bym z Aurland cisnął przez Jotunheimen -  niesamiwte widoki i fajna droga, potem na Lom a stamtąd na Geiranger. W Aurland koniecznie na punkt widokowy, super podjazd ale panoramka na Sognefiord cacuś! Na początku lipca można powyżej 1000 m liczyć na leżący śnieg. Sprawdzone na Rallarvegen :)
Bogdan 1/2 BRowery Team'u
www.browery2.fimeo.pl

Z tą Chorwacją to przesada.

Offline Mężczyzna bob71

• Miasto: Ząbkowice Śl.
  • Na forum od: 16.06.2011
    • Podróże rowerowe Bogdana i Romana
« 26 Lut 2014, 23:23 »
No i zauważyłem że planujesz przejazd tunelem z Aurland-Laerdal. Cóż lekka masakra lepiej górą Drogą Śnieżną, zachaczysz o wymieniony już tu punkt widokowy a i droga będzie ciekawsza. A swoją drogą o tunelach norweskich był tu wątek. Tunel ze 30 km to i tak pewnie nie ma dla rowerów wjazdu (znak stoi :) )
Bogdan 1/2 BRowery Team'u
www.browery2.fimeo.pl

Z tą Chorwacją to przesada.

Offline Mężczyzna Thor-14

• Miasto: Grodzisk Wielkopolski
  • Na forum od: 24.04.2011
« 16 Mar 2014, 12:50 »
Wrzucam moją trasę z zeszłego roku, która bazowała na doświadczeniach innych forumowiczów,
http://www.bikemap.net/en/route/1803109-norwegia-2013/#gsc.tab=0
koniecnie zawitaj na Rallarvegen, do Jotunheimen i wspomnianą już drogą do Aurland.
Zaopatrz się z DOBRE spodnie i kurtkę przeciwdeszczową, my w połowie lipca na rallarvegen mieliśmy 3 st. i padający miejscami śnieg, deszcz non stop.
Co do promów cennik jest w folderach wysyłanych za darmo ze strony www.visitnorway.com, wystarczy wejść w wersję ang. i wpisać polski adres ;) na stronie fjord1 są też rozkłady w formie pdf, warto sobie wrzucić do tel..
Jakby Cie interesowało info jak mieć szamę za darmo w Norwegii to poproszę na pw. :D My przez tydzień zaoszczędziliśmy kilkaset zł na głowę. :)
Menes sana in  corpore sano

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 16 Mar 2014, 13:52 »
Thor podziel się posiłkiem, znaczy sposobem  ;D

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 16 Mar 2014, 14:33 »
Pewnie omawiany tutaj kontenering. ;)

Offline Mężczyzna Thor-14

• Miasto: Grodzisk Wielkopolski
  • Na forum od: 24.04.2011
« 19 Mar 2014, 19:31 »
Pewnie omawiany tutaj kontenering. ;)

taaaa ;D ale tak na prawde uratowąło Nam to tyłki, była nawet baranina 8) Tak więc polecam zajeżdzać na tyły marketów;)
Menes sana in  corpore sano

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum