Autor Wątek: Nowe koła  (Przeczytany 1609 razy)

Offline Mężczyzna kubush

• Miasto: Zabrze
  • Na forum od: 07.08.2011
    • Rowerowy blog Kubush'a
Nowe koła
« 27 Lut 2014, 08:13 »
Przyszedł czas na wymianę kół, obecne mają już przejechane ponad 12k km a przed kwietniową wyprawką przydało by się je wymienić.

Co polecicie w tym temacie?
Zależy mi na wytrzymałych kołach 28" na łożyskach maszynowych.
Tym rowerkiem jeżdżę głównie na wyprawy, przeważnie asfalt+polne/leśne drogi, czasem zdarzy się i przez góry szlakiem :-)

Rowerek taki:

Czy takie kółka będą dobre?
http://allegro.pl/kolo-28-przod-tarcza-alexrims-ace18-novatec-kola-i3957114526.html
http://allegro.pl/kolo-tyl-29-alexrims-ace18-novatec-d042sb-disc-cr-i3994221624.html

Czy może coś takiego? Wtedy musiałbym też wymienić hamulce i klamki.
http://allegro.pl/kpl-kol-28-remrx-masterdisc-novatec-maszyny-czarne-i3931241511.html

Jakieś podpowiedzi/sugestie?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Nowe koła
« 27 Lut 2014, 10:14 »
kup mavica A319/A719, dodaj piastę na maszynach i daj komuś do zrobienia.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna kubush

• Rowerowy blog Kubush'a
« 27 Lut 2014, 10:18 »
Powiesz coś więcej o tych kołach? Dlaczego akurat takie?
Pytam bo nie znam się na tym, z tego co słyszałem to warto zainwestować w łożyska maszynowe?

• blog podróżniczy
« 27 Lut 2014, 10:30 »
Alexrims nie ma zbyt dobrej opinii ostatnio, głównie za pękające forumowiczom dh19. ace18 jest jeszcze słabsze. Narzekań na wyżej wymienione mavici nie słyszałem (poza tym, że są dość drogie). Szału z wyborem obręczy 28" do turystyki nie ma.
Pytam bo nie znam się na tym, z tego co słyszałem to warto zainwestować w łożyska maszynowe?
Kwestia gustu, mam piasty takie i takie, różnica jedna, że do maszynowych nawet nie zaglądam, ale po 12k km na tyle mam już wyczuwalny lekki luz na piaście (novatec d042sb)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 27 Lut 2014, 10:37 »
Alexrims nie ma zbyt dobrej opinii ostatnio, głównie za pękające forumowiczom dh19

Trochę przesadzasz. Bardzo dużo osób jeździ na DH19 i sobie chwali (mowa o starym modelu). Dopiero nowy model DH19 jest felerny, i często pęka...

Stary (dobry):

Nowy (raczej unikać):
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

• blog podróżniczy
« 27 Lut 2014, 10:40 »
tja, to znajdź stary w sprzedaży ;) (nie szukaj po miniaturkach produktu w sklepach, nikt tego nie zmienia)

Offline Mężczyzna Gallicjanin

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 10.01.2012
« 27 Lut 2014, 10:54 »
...
« Ostatnia zmiana: 4 Mar 2014, 12:12 Gallicjanin »

Offline Mężczyzna Grigorij

• Na forum od: 29.07.2011
« 27 Lut 2014, 11:58 »

Ja rownież polecam A319 jeśli mieszczą sie w Twoim budżecie. Założyłem takie u siebie ze szprychami Sapim Strong. Ważę powyżej 100 kg, a od początku użytkowania (3500 km, z czego 1000 km z sakwami) obręcze są nadal idealnie proste bez centrowania. Ani jedna szprycha nie pękła, a nie jeździłem wyłącznie po asfalcie.

Wcześniej miałem obręcze Rigida ZAC19 i zwykłe, tanie cynkowane szprychy. W sezonie wymieniałem ich kilka, za każdym razem koło trzeba było prostować.

Bardzo polecam te Maviki.

Offline Mężczyzna kubush

• Rowerowy blog Kubush'a
« 28 Lut 2014, 08:29 »
Doradzicie jakie szprychy(wytrzymałe) i piasty (maszynowe) do tych kół mavic a319 wybrać?
Koła głównie do turystyki z sakwami.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 28 Lut 2014, 08:37 »
Szprychy DT (różne modele, który byś nie wybrał nie będziesz narzekał), piasty wcale nie muszą być maszynowe... klasa Shimano Deore spokojnie da radę, albo jak już maszyny to zapewne popularne Novatec...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 28 Lut 2014, 08:50 »
Szprychy sapimy lasery potrójnie cieniowanie mavic to dobry wybór

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna Grigorij

• Na forum od: 29.07.2011
« 28 Lut 2014, 11:03 »
A ja polecam Sapim Strong: http://www.sapim.be/spokes/butted/strong. Cała szprycha ma standardowe 2 mm średnicy, a część od strony piasty jest pogrubiona do 2,3 mm. Do tej pory szprychy pękały mi przy kołnierzu piasty i dlatego wybrałem właśnie takie.

Na razie nie urwałem ani jednej a koło jest proste, mimo, że masa roweru, bagażu i kierownika to pewnie dobrze ponad 140 kg :) W starym kole, fakt że zmęczonym życiem, udawało mi się urywać nawet szprychy DT.

Do tego są niedrogie jak na szprychy cieniowane: kupowałem po 1,5 zł z nyplem.

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 28 Lut 2014, 23:17 »
Z DT Competition nie miałem problemów w zawodach MTB, ale trochę wyleczyłem się z takiego lajtowania roweru (za dużo to kosztuje) i brałbym DT champion itp. Miałem też CN Spoke jakieś (od nowości roweru) i też żadnych problemów. Ogólnie w kwestii szprych chyba trudno wtopić. Nawet w najtańszych kołach po 60zł szt. nic ze szprychami mi się nie dzieje. Jedynie w oryginalnym, stalowym kole ze starej, używanej szosy udało mi się wyrwać kilka szprych..

Historie z masowym pękaniem szprych itp. to moim zdaniem wynik zbyt mocnego/słabego naciągnięcia szprych.

• blog podróżniczy
« 1 Mar 2014, 00:24 »
Historie z masowym pękaniem szprych itp. to moim zdaniem wynik zbyt mocnego/słabego naciągnięcia szprych.
Wedle tego co głosi książka Schranera nie da się zniszczyć szprychy zbyt mocnym naciągiem, prędzej strzeli nypel lub wyrwiesz obręcz.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 1 Mar 2014, 07:48 »
Nie wiem co dokładnie autor tej książki miał na myśli, ale życie i moje doświadczenie ma inne zdanie na ten temat.
Przeciągnięcie szprych,czyli za mocny naciąg jest najczęstszą przyczyną pękania szprych w kole.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum