Autor Wątek: Accent Shannon by King  (Przeczytany 2690 razy)

Offline Mężczyzna King

• Marzyciel
  • Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 16.03.2012
    • Zalążek bloga
Accent Shannon by King
« 1 Mar 2014, 12:30 »
Miałem w planach od jakiegoś czasu złożenie roweru który by mi posłużył przez długie lata.
I chyba się udało  ;)
Chciałem by była to maszyna jak najbardziej uniwersalna z nastawieniem jednak na szosową jazdę. Docelowym przeznaczeniem są długie wyprawy.

Specyfikacja:
Rama: Accent Shannon 22 cale
Widelec: Cro-mo, przedłużony
Koła: piasty Novatec, szprychy Mach1, obręcze mavic A319 28 cali, 36 szprych
Kierownica: jakiś włoski baranek ;)
Klamkomanetki: Campagnolo Centaur 3x10
Przerzutka tył: Shimano deore shadow
Przerzutka przód: Shimano Altus
Kaseta: Shimano Deore LX 9s 11-32 (planuję dołożyć zębatkę 36-tkę zamiast 13-tki
Korba: Shimano Deore 26-38-48 (chyba  ;))
Łańcuch: Shimano HG53
Hamulce: mini V-brake Tektro
Opony: Schwalbe Maraton 700x28C

Planuję założyć inne siodło i nowe pedały, narazie nie zdążyłem ;)

Masa to według mojej łazienkowej wagi ~12kg ale nie przywiązuję do tego dużej wagi.

Pierwsze wrażenia z jazdy (narazie tylko kilkadziesiąt km) bardzo pozytywne. Shimergo naprawdę ładnie i płynnie chodzi, pozycja wydaje się być komfortowa  ;)

Oczywiście sam bym tego nie złożył, bardzo pomogło mi kilka osób na forum które zamęczałem pytaniami w poniższym wątku  :P
http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=10539.0
Dziękuję Wam za pomoc :)
« Ostatnia zmiana: 1 Mar 2014, 12:47 King »
fb.com/ZaHoryzont         <-----   ;)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Accent Shannon by King
« 1 Mar 2014, 13:56 »
Pierwsze wrażenia z jazdy (narazie tylko kilkadziesiąt km) bardzo pozytywne. Shimergo naprawdę ładnie i płynnie chodzi, pozycja wydaje się być komfortowa
Cieszę się, że przekabaciłem do tego niestandardowego rozwiązania barankowych problemów :)

btw, co to za siodło? Kształt robiony na starą modłę

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna barz

• Miasto: Beskid Niski/Kraków
  • Na forum od: 12.06.2013
« 1 Mar 2014, 14:26 »
fajnie widzieć jak się prezentuje niemiecki widelec :D
ja mojego dzisiaj dopiero odpowiednio skróciłem, teraz tylko zamontować

Offline Mężczyzna King

• Marzyciel
    • Zalążek bloga
« 1 Mar 2014, 14:59 »
Pierwsze wrażenia z jazdy (narazie tylko kilkadziesiąt km) bardzo pozytywne. Shimergo naprawdę ładnie i płynnie chodzi, pozycja wydaje się być komfortowa
Cieszę się, że przekabaciłem do tego niestandardowego rozwiązania barankowych problemów :)

btw, co to za siodło? Kształt robiony na starą modłę

Było to dla mnie małe ryzyko bo kilku serwisantow w Płocku mi mówiło że to nie będzie chodzić ale pomyślałem sobie że co oni tam wiedzą  :P
Siodlo jest z szosówki starej jakiejś sprowadzonej z niemiec na której jeździłem w zeszłym roku. Czysty plastik ale o dziwo dla mnie wygodne. Tylko brzydkie trochę  ;)

fajnie widzieć jak się prezentuje niemiecki widelec :D
ja mojego dzisiaj dopiero odpowiednio skróciłem, teraz tylko zamontować
Tak, dobrze że ten wideł się trafił bo gdyby przód oklapł geometria by jednak trochę oberwała ;)
« Ostatnia zmiana: 1 Mar 2014, 20:24 King »

Offline Mężczyzna 7milowebuty

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.01.2013
« 1 Mar 2014, 22:57 »
Jeśli jeździsz na rowerze tak jak składasz rower, to na pewno daleko zajedziesz.
Powodzenia i uważaj na siebie.

Offline Mężczyzna King

• Marzyciel
    • Zalążek bloga
« 16 Mar 2014, 13:33 »
Jeśli jeździsz na rowerze tak jak składasz rower, to na pewno daleko zajedziesz.
Powodzenia i uważaj na siebie.

Dzięki  :) Ale tak jak mówiłem sam bym na pewno nie złożył tego roweru, wszystko dzięki kolegom z forum  ;)

Natomiast, założyłem ładne platformy, siodelko żelowe z lidla które póki co sprawiło pozytywne wrażenie ale nie testowalem go na dłuższej trasie.
I okazało się, że stary bagażnik Swiss Army który jest niezniszczalny ale nie ma żadnej możliwości regulacji pasuje idealnie do tej ramy! Dlatego narazie tubus logo poszedł w odstawke i pewnie będzie na sprzedaż, bo na przód go nie zamontuje  ;)

Offline Mężczyzna wojtas71

• Miasto: Kraków/Kielce
  • Na forum od: 20.04.2013
« 23 Mar 2014, 06:55 »
Super rowerek  ;) W wersji kolarki tym razem mój z kolei wersja ATB/Cross  ;D
Jakie są zastosowane: suport, stery, sztyca...
Siodełko teraz bardzo się wkomponowało w kolor i wzór całości  :P

Offline Mężczyzna King

• Marzyciel
    • Zalążek bloga
« 25 Mar 2014, 12:26 »
Stery accent, sztyca wyciagnieta ze starego górala, a support shimanowski. Niestety w kwestii szczegółów nic nie powiem bo nie wiem ;)
Wersją szosową bym go raczej nie nazywał, bliżej mu chyba do przelajowki... Sam nie wiem, taka hybryda  :P

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 25 Mar 2014, 21:21 »
Jezusicku, ale prześwit na widelcu  :D Prosi sie o jakies szersze gumy, tak wizualnie  8)

Offline Mężczyzna King

• Marzyciel
    • Zalążek bloga
« 25 Mar 2014, 21:54 »
Alek, to jest przewidziane miejsce na Primusa  8)
A szersze gumy może założę, jak kiedyś będę się na wschód wybierał...

Edit:
Myślałem ze chodzi Ci o przeswit rama-koło ale tak myślę ze raczej o przeswit nad kołem w widelcu  :P
To jest kwestia przedluzonego widelca pod tę ramę.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 25 Mar 2014, 22:14 »
No tak, wiem skąd to - niestraszny ci teraz nawet najgrubszy błotnik ;-)

Offline Mężczyzna KiESWY

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 27.05.2012
« 22 Kwi 2014, 13:16 »
Się masz.
Śledziłem Twój wątek odnośnie budowy (głównie dlatego, że postanowiłeś złożyć rower na ramie, którą sam posiadam)

Odkryłem właśnie na rurze podsiodłowej pęknięcie na spawie. Właściwie przekreśla to jej turystyczne użytkowanie, stąd decyzja o zakupie nowej (takiej samej). Nurtują mnie jednak trzy sprawy:
- Jaki to 'niemiecki' widelec zamontowałeś, umknęły mi detale o nim; jakie to problemy natury geometrycznej on rozwiązał (przymierzam się do prostej kierownicy i sztywnego widelca; do tej pory miałem wiekowy, budżetowy amorek SofiT, który już nie działa)?
- Czy nie masz problemów z pancerzem tylnego hamulca wijącym się po górnej rurze? Ja w swoim modelu musiałem złapać go na trytytki (ramę mam, chyba, rocznik 2009)?
- Jak zamocowałeś przednią przerzutkę... to znaczy, w moim modelu, obejma sram x4 zamocowana jest na rurze dokładnie - pomiędzy otworami na bidon. Nie da się jej inaczej zaczepić. Mam wrażenie, że to błąd pierwszych wersji tych ram, w innych rowerach otwory te są zdecydowanie wyżej. Nie mogę jednak na Twoich zdjęciach dostrzec tych subtelności. Da się u Ciebie zamontować przerzutkę i obsadkę na bidon (ile cm masz od spawu do dolnego otworu)?

Dzięki, pozdrawiam, no i gratuluję roweru.

Offline Kobieta dewunska

• Miasto: Kołobrzeg | Wrocław
  • Na forum od: 11.04.2011
« 22 Kwi 2014, 20:11 »
zmień przerzutkę, jak chcesz mieć tak jak king. King ma topswinga, Twój x4 to downswing  ;)
Tourists don\'t know where they were yesterday, travellers don\'t know where they will be tomorrow.

Offline Mężczyzna Madridista

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 27.04.2011
« 24 Kwi 2014, 00:56 »
Się masz.
Śledziłem Twój wątek odnośnie budowy (głównie dlatego, że postanowiłeś złożyć rower na ramie, którą sam posiadam)

Odkryłem właśnie na rurze podsiodłowej pęknięcie na spawie. Właściwie przekreśla to jej turystyczne użytkowanie, stąd decyzja o zakupie nowej (takiej samej). Nurtują mnie jednak trzy sprawy:
- Jaki to 'niemiecki' widelec zamontowałeś, umknęły mi detale o nim; jakie to problemy natury geometrycznej on rozwiązał (przymierzam się do prostej kierownicy i sztywnego widelca; do tej pory miałem wiekowy, budżetowy amorek SofiT, który już nie działa)?
- Czy nie masz problemów z pancerzem tylnego hamulca wijącym się po górnej rurze? Ja w swoim modelu musiałem złapać go na trytytki (ramę mam, chyba, rocznik 2009)?
- Jak zamocowałeś przednią przerzutkę... to znaczy, w moim modelu, obejma sram x4 zamocowana jest na rurze dokładnie - pomiędzy otworami na bidon. Nie da się jej inaczej zaczepić. Mam wrażenie, że to błąd pierwszych wersji tych ram, w innych rowerach otwory te są zdecydowanie wyżej. Nie mogę jednak na Twoich zdjęciach dostrzec tych subtelności. Da się u Ciebie zamontować przerzutkę i obsadkę na bidon (ile cm masz od spawu do dolnego otworu)?

Dzięki, pozdrawiam, no i gratuluję roweru.

Nie słuchaj Dewunski, bo łatwiej i taniej kupić nowy koszyk na bidon, który pozbawiony jest odcinka od otworu do otworu.
Chyba, że wolisz kupić nową przerzutkę, wybór należy do Ciebie.  :P
Podbijam pytanie odnośnie widelca! King
+ ile kosztował(wraz z przesyłką)?
+ gdzie go kupiłeś?
+ ile waży?

Offline Mężczyzna barz

• Miasto: Beskid Niski/Kraków
  • Na forum od: 12.06.2013
« 24 Kwi 2014, 09:48 »
Nie słuchaj Dewunski, bo łatwiej i taniej kupić nowy koszyk na bidon, który pozbawiony jest odcinka od otworu do otworu.
Chyba, że wolisz kupić nową przerzutkę, wybór należy do Ciebie.  :P
Podbijam pytanie odnośnie widelca! King
+ ile kosztował(wraz z przesyłką)?
+ gdzie go kupiłeś?
+ ile waży?

odpowiem za Kinga.
 kupowaliśmy w kilka osób z forum na niemieckim e bayu. z przesyłką na kilka osób wyszło coś 120 zł. szczegóły techniczne w linku

http://www.ebay.de/itm/Trekkingrad-28-Starrgabel-Stahl-fur-V-Brake-schwarz-fur-Federgabelgeometrie-/400646530070?pt=Sport_Radsport_Fahrradteile_Komponenten&hash=item5d4864e416

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum